Κυβέρνηση συμφοράς;-Παραδοχή Χαρδαλιά: Από τα 74 εναέρια μέσα πετούσαν 20

449
Από τα 74 εναέρια μέσα πετούσαν 20

Χαρδαλιάς: «Στο συρτάρι του πρωθυπουργού η παραίτηση  μου». Ε, και; Αυτό ισχύει πάντα για κάθε υπουργό και κάθε πρωθυπουργό! Δε λες τίποτα καινούργιο κ. Χαρδαλιά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι η παραίτηση του είναι πάνω-πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού

Σε μια παραδοχή που οδηγεί σε απόλυτη… κατάρρευση όχι μόνο το αφήγημα του επιτελικού κράτους αλλά και τους ισχυρισμούς περί προστασίας του πολίτη, προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις πυρκαγιές, από τα 74 εναέρια μέσα επιχειρούν μόλις… 20.
Κι όλα αυτά, ενώ ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, είχε ενημερώσει με μια… πανηγυρική ανάρτηση του από την Παρασκευή (6/8/2021), ότι η Ελλάδα έχει 74 εναέρια μέσα με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί 1 ιπτάμενο μέσο ανά 146.166 κατοίκους. Ο ίδιος μάλιστα, είχε κάνει λόγο για… σπέκουλα όσον αφορά «τα δήθεν ανεπαρκή μέσα στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε».
Πάντως, κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Χαρδαλιάς δέχθηκε έντονη κριτική για το χειρισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια, που όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της εγκαταλείφθηκαν. Μάλιστα, ο ίδιος στην ουσία παραδέχθηκε ότι η πυρκαγιά στην Αττική τέθηκε σε προτεραιότητα σε σχέση με το μέτωπο της Εύβοιας, τονίζοντας ότι στην Αττική η φωτιά είχε περάσει στα σπίτια.
«Η διαχείριση στην Εύβοια έγινε με βάση τις προτεραιότητες που προέκυπταν. Έπρεπε να σώσουμε την Αρχαία Ολυμπία, έπρεπε να σώσουμε την Αττική. Δώσαμε αγώνα για να σώσουμε την Μαλακάσα. (…) Δεν είναι απλή διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.

H παραδοχή Χαρδαλιά για τα εναέρια μέσα

Στην πρώτη του λοιπόν ενημέρωση για τις πυρκαγιές, όπου δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα, 73 μετά το PZL που χάθηκε, έχουμε την εντύπωση ότι όλα πετούν ταυτόχρονα. Από τα 74 τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα άλλα είναι άλλων χρήσεων.
Από τα 67, έξι με επτά έχουν συντηρήσεις.
Από τα 60 τα 20 μένουν σε περιφερειακές βάσεις και θέλουν πολύ ώρα για να φτάσουν στο μέτωπο ακόμα και αν παίρναμε το ρίσκο να τα μετακινήσουμε. Από τα 40 που μένουν δεν πετάνε όλα μαζί, πετούν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να έχουμε συνέχεια στις ρίξεις».

«Η παραίτηση μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού»

Αναφερόμενος στα βέλη που δέχεται από την αντιπολίτευση (Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά ζητούν την παραίτηση του), ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι η παραίτηση του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού.
«Όλες οι παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού.
Η δική μου είναι πάνω – πάνω (…) γιατί καλούμαι να διαχειριστώ πολύ δύσκολες καταστάσεις» είπε χαρακτηριστικά.
«Πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραμα με τον πρωθυπουργό. Παραμένω κρατικός λειτουργός», σημείωσε ο ίδιος.

Σε ύφεση τα μέτωπα στην Εύβοια

Πάντως, ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε βελτιωμένη την εικόνα των πυρκαγιών.
Ειδικά για την Εύβοια είπε ότι γενικά τα μέτωπα είναι σε ύφεση ενώ σημείωσε ότι και σήμερα σε κάποια σημεία η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη εμποδίζοντας την χρήση των εναέριων μέσων.
Όπως είπε, «από χθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια.
Στις 2 το μεσημέρι χθες άνοιξε μια δίοδος, πέρασαν δύο ελικόπτερα, μετά έκλεισε ξανά.
Το απόγευμα άνοιξε μια ακόμη δύο δίοδος πέρασαν 2 Μ-8.
Είναι επικίνδυνο στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι. Η φωτιά δημιουργεί μικροκλίμα.
Για να πετάξουν τα εναέρια, χρειάζεται να διασφαλιστεί πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. Αν δεν πληρούνται και οι τρεις, δεν γίνεται η ρήψη».

Οι εκκενώσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις εκκενώσεις.
«Όταν έχεις μια κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα παντού, το μείζον είναι η προστασία της ζωής. Οι εκκενώσεις γίνονται για να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Υπάρχει ένα μοντέλο που παρακολουθούμε και μας λέει πότε είναι επικίνδυνη μια φωτιά. Το 112 είναι απόλυτη παρακαταθήκη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής», είπε ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση για τις εξαιρετικά πολλές εκκενώσεις που έγιναν κατά τις φωτιές.
Όσον αφορά τα σενάρια περί εμπρησμού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε «δεν ξέρω εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ξέρω ότι έχουν γίνει συλλήψεις για εμπρησμούς».
Πάντως, ο ίδιος δεν έκρυψε τη θλίψη του για τις περιουσίες των κατοίκων που χάθηκαν κατά τον πύρινο όλεθρο: «Για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».

586 πυρκαγιές από 1 έως 8 Αυγούστου

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1 έως 8 Αυγούστου. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και υποστήριξε πως η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί.
«Εμείς παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα και τα πήγαμε σε 74. Ό,τι δεν έχει τόσες δεκαετίες έγινε σε δύο χρόνια», επεσήμανε ο υφυπουργός.

Οι χειρότερες κλιματικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών

Ο ίδιος τόνισε πως η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά αντίξοες κλιματικές και επιχειρησιακές συνθήκες την τελευταία εβδομάδα.
«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια.
Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες.
Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές!».
Απέρριψε τις κατηγορίες ότι η πυροσβεστική επιχειρούσε με άπνοια τις πρώτες ημέρες, επιμένοντας πως υπήρχαν ριπές ανέμου ύψους 6 μποφόρ.
«Δεν μπορεί κάποιοι να αναφέρονται στο μέσο όρο της ημέρας. Αυτό αδικεί τους πυροσβέστες», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας