Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποφάσισε το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Όπως ανέφερε ο Ρέγκλινγκ τα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και εκτιμάται ότι όταν εφαρμοστούν πλήρως θα οδηγήσουν σε μείωση του δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.
«Αναμένουμε επίσης οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα να υποχωρήσουν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», είπε ο Ρέγκλινγκ.
Όπως αναφέρεται από τον ESM το Συμβούλιο Διευθυντών και ο EFSF ενέκριναν τους κανόνες εφαρμογής μιας σειράς βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Τα μέτρα είναι σχεδιασμένα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κάποιου χρέους με σταθερό επιτόκιο αντί κυμαινόμενου προκειμένου να διευκολυνθεί το βάρος της αποπληρωμής.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουν μηδαμινό μακροχρόνιo (έως 2060) όφελος, ενώ άμεσα πρόκειται να επιβαρύνουν την εξυπηρέτηση του χρέους.
Το δυσβάσταχτο ελληνικό χρέος χρειάζεται βαθύ κούρεμα.