Ο Alexander Mikheev, Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport, δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία και η Ρωσία ολοκληρώνουν συμφωνία για την παράδοση μιας νέας συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.
Ο Mikheev είπε επίσης ότι σχηματίστηκε ένα ”νέο οικονομικό μοντέλο”, όπως ανέφερε το Sputnik.
“Διεξάγονται τελικές διαβουλεύσεις, σχηματίστηκε ένα οικονομικό μοντέλο, σχηματίστηκε πρόγραμμα τεχνολογικής συνεργασίας σε αυτό το έργο, οπότε αναμένουμε αυτό να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο Μιχάιεφ σε δημοσιογράφους στή Διεθνή Αεροπορική και Διαστημική Έκθεση “MAKS-2021” .
Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα έχει καταστήσει τεταμένες τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ λόγω ανησυχιών ότι τα συστήματα δεν είναι συμβατά με την άμυνα της συμμαχίας και ενδέχεται να απειλήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 των ΗΠΑ. Η Τουρκία, η οποία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35 για τα ρωσικά συστήματα, απορρίπτει αυτές τις ανησυχίες.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη τους συνάντηση ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη στάση της για τους S-400.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα των S-400 είχε συζητηθεί ευρέως μεταξύ Μπάϊντεν και Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ πρίν λίγους μήνες.
Τότε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σούλιβαν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν την συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αναφέροντας:
«Δεν υπήρχε επίλυση του ζητήματος. Υπήρξε μια δέσμευση για συνέχιση του διαλόγου για τους S-400», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είχε περισσότερα να πει σχετικά με αυτό το ζήτημα αφού η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα πραγματοποιήσουν πρόσθετες συνομιλίες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν άλλαξε τη θέση του για τους S-400 παρά το γεγονός ότι είχε μια «ειλικρινή» συνάντηση με τον Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν παραγωγική, προσθέτοντας ότι ήταν πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα «σημειώσουν πραγματική πρόοδο με την Τουρκία».
Ο Ερντογάν δήλωσε αργότερα ότι είπε στον Μπάιντεν «να μην περιμένει ότι η Τουρκία θα κάνει διαφορετικό βήμα στα θέματα F-35 και S-400», σύμφωνα με έκθεση των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας.
«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Την επόμενη περίοδο, οι υπουργοί Εξωτερικών μας, οι υπουργοί Άμυνας και οι πρόεδροι των αμυντικών βιομηχανιών θα προωθήσουν αυτήν τη διαδικασία συναντώντας τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Καταβάλλοντας πολλές προσπάθειες να αποτρέψει την Τουρκία από την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 της Ρωσίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδήλωσε την πρόθεση το 2013 και το 2017 να πουλήσει το πυραυλικό σύστημα Patriot. Η Άγκυρα “προσπέρασε” το Patriot και τις δύο φορές, επειδή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παράσχουν τη μεταφορά της ευαίσθητης πυραυλικής τεχνολογίας του συστήματος.
Σύμφωνα με το νόμο “Countering America’s Adversaries Through sanctions”, κάθε ξένη κυβέρνηση που συνεργάζεται με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα βρεθεί εντός των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ.
Παρά τις προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, η Τουρκία παρέλαβε τους S-400 από το Κρεμλίνο τον Ιούλιο του 2019.
Μια εβδομάδα αργότερα, οι ΗΠΑ έθεσαν την Τουρκία εκτός από το πρόγραμμα F-35.
Λόγω της απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, ο αμυντικός γίγαντας των ΗΠΑ Lockheed Martin προσέφερε τα F-35 που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να αγοραστούν από την Άγκυρα σε άλλους πελάτες.
H είδηση ότι τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για απόκτηση νέων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.
Συγκεκριμένα καταδεικνύεται με εμφατικό τρόπο ότι η Τουρκία θα προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα με τις ΗΠΑ στα άκρα.
Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι εάν τελικά ΗΠΑ και Τουρκία καταλήξουν σε συμφωνία για το Αφγανιστάν, πράγμα που θεωρείται πολύ πιθανόν, τότε περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400 θα μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Πηγή: Πενταπόοσταγμα – Παναγιώτης Νάστος