Δικαστικό «όχι» στην απόπειρα φίμωσης από την ΑΓΕΤ-Ηρακλής του κινήματος πολιτών

522
απόπειρα φίμωσης από την ΑΓΕΤ-Ηρακλής
Απόρριψη της αγωγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου.
● Η εταιρεία κατηγορούσε το κίνημα πολιτών για συκοφαντική δυσφήμηση.
● Απαιτούσε να σταματήσουν να αναφέρονται στη δραστηριότητα του εργοστασίου ζητώντας να τιμωρούνται με 1.000 ευρώ κάθε φορά που αναφέρονται δημόσια στο όνομα της εταιρείας.

Στο κενό έπεσε η απόπειρα φίμωσης από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής με αγωγή που είχε καταθέσει κατά της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου και τριών μελών της: του Στέλιου Λημνιού, της Φαίης Τζανετουλάκου και της Ιφιγένειας Ηλιοπούλου. Η απόρριψη της αγωγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου αποτελεί μια σημαντική νίκη για το κίνημα των πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών, για την προάσπιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και για το ίδιο το περιβάλλον.

Με την αγωγή της, η ΑΓΕΤ Ηρακλής επιχειρούσε να φιμώσει το κίνημα των πολιτών που αντιδρά στην καύση σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας στο εργοστάσιό της στον Βόλο προκειμένου να μειώσει το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει. Κατηγορώντας τους για συκοφαντική δυσφήμηση, απαιτούσε να σταματήσουν να αναφέρονται στη δραστηριότητα του εργοστασίου και ζητούσε από το δικαστήριο να τιμωρούνται με 1.000 ευρώ κάθε φορά που αναφέρονται δημόσια στο όνομα της εταιρείας.

Μάλιστα, η αγωγή είχε επιδοθεί μόλις μία μέρα (18/1/2019) μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της πολυεθνικής εταιρείας Lafarge, μητρικής της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, που κατέθεσαν περίπου 120 πολίτες, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, ζητώντας να σταματήσει η μεταφορά και εκφόρτωση σκουπιδιών στο λιμάνι της εταιρείας από χώρες του εξωτερικού, επικαλούμενοι τις συνεχείς παρατυπίες κατά τη μεταφορά τους που παραβιάζουν τους όρους της αδειοδότησης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι εναγόμενοι είτε ξεχωριστά είτε από κοινού είχαν προβεί επανειλημμένα σε δυσφημιστικές δηλώσεις στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, αλλά και σε άλλες αήθεις ενέργειες που έθιγαν το κύρος και την υπόληψη της ΑΓΕΤ, προσβάλλοντας την προσωπικότητά της και προκαλώντας δυσβάσταχτη ηθική βλάβη. Η δε παράνομη προσβολή της προσωπικότητας της εταιρείας γινόταν με διάδοση ψευδών ειδήσεων και με γενικότερες ενέργειες αντίθετες στα χρηστά ήθη. Σύμφωνα με την εταιρεία, λόγω της συμπεριφοράς των εναγομένων είχε υποστεί περιουσιακή ζημιά και είχε προσβληθεί η προσωπικότητα και η φήμη της, καθώς φερόταν να προκαλεί σημαντική ρύπανση του περιβάλλοντος και σοβαρή ζημιά στη δημόσια υγεία.

Με την απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου απέρριψε την αγωγή στο σκέλος που στρέφεται κατά της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου θεωρώντας την ως μη ασκηθείσα. Εξάλλου, έκρινε ότι οι προαναφερόμενοι πολίτες δεν συνδέονται με την Επιτροπή ως νόμιμοι εκπρόσωποι και διαχειριστές της. Το αίτημα της εταιρείας να παραλείπουν οι εναγόμενοι οποιαδήποτε αναφορά σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητά της απορρίφθηκε ως αόριστο αλλά και ως αντίθετο με το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, «το αίτημα δεν εξειδικεύεται επαρκώς και η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος, περί απαγόρευσης που αφορά μάλιστα όλους τους τομείς και εκφάνσεις της βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας της εταιρείας, χωρίς να συνδέεται με συγκεκριμένο δυσφημιστικό ισχυρισμό, που να απαγορεύεται να διατυπωθεί εκ νέου και (μία απαγόρευση) που να εμποδίζει τους εναγόμενους ακόμη και να θέτουν εν γένει εν αμφιβόλω τη νομιμότητα του τρόπου λειτουργίας του εργοστασίου της εναγόμενης και το αν ρυπαίνει υπέρμετρα το φυσικό περιβάλλον, αν τούτο δεν αποδεικνύεται με τους τρόπους που αναφέρονται στο δικόγραφο της αγωγής (επίσημη απόφαση κ.λπ.) θα περιέστελλε υπερβολικά και αδικαιολόγητα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 14 Σ.), αφού θα απαγόρευε κατ’ αποτέλεσμα οποιαδήποτε κριτική για τα ανωτέρω ζητήματα, αν δεν συνοδεύεται από αδιάσειστες αποδείξεις […]».

Σημειώνεται ότι με αφορμή την αγωγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής και την απόρριψή της από το δικαστήριο του Βόλου, το ΜέΡΑ25 αποφάσισε στο συνέδριό του να καταθέσει πρόταση νόμου που να προστατεύει τους πολίτες που καταγγέλλουν περιβαλλοντικό έγκλημα από νομικές διώξεις.

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας