Η Ε.Ε «δολοφονεί»! Τι φοβάται και δεν εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο;

895
Τι φοβάται και δεν εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο
H Ρωσία παρέχει το εμβόλιό της και σε άλλα έθνη γεγονός που δείχνει μια ηθική πολιτική στατηγική

Ένας χρόνος έχει συμπληρωθεί από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  κήρυξε τον κορωνοΐό ως παγκόσμια πανδημία.
Σε όλο τον κόσμο πάνω από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τον ιό με τον αριθμό να συνεχίζει να αυξάνεται και τα εμβόλια να θεωρούνται η μόνη διέξοδος.
Η άφιξη αποτελεσματικών εμβολίων προσέφερε την ελπίδα ότι μπορεί να εξαλειφθεί ο θανατηφόρος ιός.
Η Ρωσία ήταν η πρώτη που έκοψε το νήμα παρασκευάζοντας το Sputnik V, το πρώτο που καταχωρήθηκε από τον Αύγουστο του 2020 και έκτοτε, έχει αποδειχθεί από δοκιμές μεγάλης κλίμακας ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλές. Επιπλέον, φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και ενάντια στις νέες παραλλαγές του ιού οι οποίες απειλούν την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλες τις χώρες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι γνωστό εάν και τα άλλα εμβόλια είναι ικανά να τις αντιμετωπίσουν.

Η Ρωσία ακολουθεί πιο υγιή στρατηγική

Πάνω από 40 χώρες έχουν μέχρι στιγμής εγκρίνει επίσημα τη χρήση του Sputnik V και το παγκόσμιο ενδιαφέρον φαίνεται να αυξάνεται για την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου, σε σύγκριση με τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί από δυτικές εταιρείες.
Η προθυμία της Ρωσίας να παρέχει το εμβόλιό της και σε άλλα έθνη αντικατοπτρίζει μια υγιή πολιτική στρατηγική που οδηγεί σε μια ευρεία και ταχεία ανοσοποίηση μεγάλου παγκόσμιου πληθυσμού.
Άλλωστε η παγκόσμια πανδημία απαιτεί συλλογική λύση καθώς κανένα έθνος δεν είναι ασφαλές έως ότου όλα είναι ασφαλή.
Σε αντίθεση με τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορούνται για «εθνικισμό εμβολίων», όπου δίνουν προτεραιότητα στην εθνική τους προστασία από την παραμέληση άλλων.
Κι αυτό γιατί επιλέγουν τους «συμμάχους» τους με βάση τις πολιτικές τους φιλίες.

Μη ηθική και αναποτελεσματική η προσέγγιση

Μια όχι μόνο ηθικά αμφίβολη προσέγγιση αλλά και αναποτελεσματική καθώς ο ιός Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου, με όλο και πιο πολλές παραλλαγές, οι οποίες αποδεικνύονται πιο θανατηφόρες ακόμη και σε κράτη στα οποία εδρεύουν οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
Η Ευρώπη ωστόσο, μέσα σε όλη αυτή την πληθώρα εμβολίων αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις. Η διάθεσή των εμβολίων που έχει εγκρίνει καθυστερούν το πρόγραμμα εμβολιασμού σε πολλές από τις 27 χώρες γεγονός που έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στην ΕΕ και την Κομισιόν να είναι έκθετη σε πολλές περιπτώσεις.
Όπως όλα δείχνουν τα έως τώρα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ: Oxford-AstraZeneca (Αγγλο-Σουηδικά), Pfizer-BioNTech (αμερικανική-γερμανική) και Moderna (Αμερικανική)και Johnson & Johnson (Αμερικανική) δε φτάνουν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Η ΕΕ βουλιάζει στην διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca

Την ίδια ώρα 10 κράτη της ΕΕ σταμάτησαν ή ανέβαλλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά από έναν αριθμό θανάτων από θρομβώσεις σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με αυτό .
Ανάσα στα κράτη αυτά είναι η Αυστρία, Δανία και Λουξεμβούργο όπως και η Ισλανδία και η Νορβηγία.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ευρώπη το οποίο έχει συνδεθεί άμεσα με το άνοιγμα του Τουρισμού και όλων των άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στον εμβολιασμό του ευρωπαϊκού πληθυσμού τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης νέων παραλλαγών, και ως εκ τούτου τόσο μεγαλύτερη είναι και η καθυστέρηση στην επιστροφή στην καθημερινότητα.
Κι ενώ όλα δημιουργούν νέα προβλήματα με απρόσμενες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις στην ΕΕ η Κομισιόν αρνείται να εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει έγκριση και στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ώστε να ενταχθεί στους εμβολιασμούς;

Τι φοβάται άραγε η Ευρώπη;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και η ρυθμιστική αρχή για τα εμβόλια δεν έχει ακόμη εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο, παρόλο που η Μόσχα είχε στείλε τα απαιτούμενα έγγραφα για αίτηση από την αρχή του 2021.
Η υπερβολική καθυστέρηση από τις αρχές της ΕΕ έρχεται σε αντίθεση με την αποδεδειγμένη επιστημονική επιτυχία του Sputnik V και την αυξανόμενη ζήτηση του παγκοσμίως. Δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ που εκφράζουν μια κυνική άποψη για το ρωσικό εμβόλιο δείχνουν μια θλιβερή πολιτικοποίηση της πανδημίας την ώρα που κατηγορούν τη Ρωσία γι’ αυτό.

Η πολιτική ανταγωνισμού του Ψυχρού Πολέμου

Αντί να αποδεχθούν το αίτημα της Ρωσίας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο προκάτοχός της Donald Tusk, επικαλούνται αδικαιολόγητα μια πολιτική ανταγωνισμού από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου βασιζόμενη στην άποψη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το εμβόλιο για να προκαλέσει διχοτόμηση εντός της ΕΕ και να προωθήσει την εικόνα του Κρεμλίνου σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η νοοτροπία της Ρωσοφοβίας και του Ψυχρού Πολέμου είναι κατακριτέα. Βάζει την πολιτική πάνω από τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια πάνω από παράλογες προκαταλήψεις.

Οι χώρες της ΕΕ παρακάμπτουν τις Βρυξέλλες και υπογράφουν συμφωνίες με τη Ρωσία

Η Μόσχα προσφέρει λοιπόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια win to win λύση. Το εμβόλιο Sputnik V θα μπορούσε να καλύπτει δυνητικά τα κενά εφοδιασμού τα οποία αντιμετωπίζει η ΕΕ.
Άλλωστε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη κινούνται μόνα τους προς αυτή την κατεύθυνση συνάπτοντας διμερής συμφωνίες με τη Ρωσία για την προμήθεια εμβολίων.
Αυτή την εβδομάδα η Ιταλία πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία ενώ πληροφορίες θέλουν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Φινλανδία να διαπραγματεύονται παρόμοια συμφωνία ενώ Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία έχουν ήδη παραγγείλει το ρωσικό εμβόλιο.

Η αναχρονιστική πολιτική της Κομισιόν κρατά ομήρους τους Ευρωπαίους

Η απροθυμία λοιπόν για την έγκριση του Ρωσικού εμβολίου εντοπίζεται καθαρά στα κλειστά γραφεία των Βρυξελλών και βασίζεται αποκλειστικά στην παράλογη Ρωσοφοβία ορισμένων ηγετών της ΕΕ που προσπαθούν με κάθε τρόπο να προπαγανδίσουν εναντίον της Ρωσίας και να δυσφημίζουν τον μεγαλύτερο γείτονα της.
Το μόνο που έχουν όμως καταφέρει είναι να κρατούν ομήρους τους Ευρωπαίους πολίτες που πληρώνουν το τίμημα της δικής τους αναχρονιστικής νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας