Το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο εγκαταλείπει Καστελόριζο και την επικοινωνία με ΑΟΖ-Κύπρου

779
Το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο
Η φημολογούμενη Τουρκοαιγυπτιακή οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών – Το εκτεθειμένο Καστελλόριζο και ο κίνδυνος απώλειας κοινού θαλάσσιου συνόρου με την Κύπρο
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 03/03/21 δήλωσε ότι “όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα, σεβάστηκε τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, δηλαδή ανατολικά της 28ου μεσημβρινού, που έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. Τώρα δίχως να μπει στη δική μας υφαλοκρηπίδα, συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες και την αδειοδότηση μέσα στη δική της υφαλοκρηπίδα και αυτό το βλέπουμε θετικά”.
Πρόσθεσε μάλιστα πως, “αύριο θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε με την Αίγυπτο για τη δικαιοδοσία θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μία συμφωνία”.
Τα επίμαχα βυθοτεμάχια της προκήρυξης του διαγωνισμού της Αιγύπτου. Σε κόκκινο κύκλο το βυθοτεμάχιο EGY-MED-W18 το οποίο τέμνεται από τον 28ο μεσημβρινό και το EGY-MED-W11 το οποίο τέμνεται από τον 26ο μεσημβρινό.
Η δήλωση του Μ. Τσαβούσογλου έγινε με αφορμή τον διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης 24 βυθοτεμαχίων που θεωρεί η Αίγυπτος ότι βρίσκονται στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την Αιγυπτιακή Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου, συμπεριλαμβάνονται ένα βυθοτεμάχιο το οποίο εκτείνεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και ένα ακόμη που εκτείνεται δυτικά του 26ου μεσημβρινού, πέραν δηλαδή των ορίων (ανατολικά του σημείου “Α” και δυτικά του σημείου “E” στον παρακάτω χάρτη), και κατά παράβαση της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, όπως εξηγείται παρακάτω.
Η Ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση ΑΟΖ (σημεία A,B,C,D,E) και το ανυπόστατο και παντελώς αυθαίρετο Τουρκολιβυκό μνημόνιο (σημεία A,B)
Πηγές της Al-Arabiya ανέφεραν ότι “το Κάιρο δεν διαπραγματεύτηκε με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο” και ότι “η Άγκυρα ζήτησε συνάντηση με το Κάιρο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο”. Επεσήμαναν δε ότι το Κάιρο είχε λάβει τηλεγραφήματα μέσω Τούρκων αξιωματούχων με σκοπό την έναρξη διμερών επαφών αλλά παραμένει προσηλωμένο στις σχέσεις του με Ελλάδα και Κύπρο.
Η πρόθεση της Αιγύπτου για την παράτυπη αδειοδότηση αναδείχθηκε από ελληνικές ηλεκτρονικές εφημερίδες και όπως σχολιάσαμε τότε, οι καχύποπτοι πιθανώς να αναζητήσουν την απάντηση γι’ αυτήν την εξέλιξη στο γνωστό πλέον Χάρτη Μπάιντεν (ΕΔΩ) για την μοιρασιά των θαλασσίων ζωνών της Αν. Μεσογείου (τραγική επιβεβαίωση των όσων γράφηκαν τον Ιούνιο του 2019 ΕΔΩ και ΕΔΩ;).
Αναλυτές έχουν από καιρό επισημάνει ότι το κοινό θαλάσσιο σύνορο με την Κύπρο υπονομεύτηκε περαιτέρω (παρά τις εκκλήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για σύναψη Ελληνοκυπριακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ εδώ και χρόνια), από τότε που υπογράφηκε η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, η οποία πήρε σάρκα και οστά -τυχαία(;)- ένα σχεδόν μήνα μετά τη μυστική συμφωνία Σουρανή-Καλίν στο Βερολίνο.
Μερικές εβδομάδες μετά το Βερολίνο ακολούθησαν τα γεγονότα με το Oruc Reis, το οποίο όργωσε επί 4,5 μήνες την συγκεκριμένη περιοχή με 12.000 χλμ συνολικό μήκος ερευνών επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας (παραπάνω χάρτης με σκίαση για της αλλεπάλληλες Navtex ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και του σημείου “Α” της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας), και δημιούργησε ένα ισχυρό τετελεσμένο, ενώ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν σαφείς εντολές να μην εμπλακούν και απλώς να παίξουν ρόλο παρατηρητή από δεκάδες μίλια μακριά.
Αντιπαραβολή του χάρτη Μπάιντεν με τις παράνομες τουρκικές Navtex ερευνών του Oruc Reis και την Ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E). Πηγή: slpress.gr
Συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί η Τουρκία και κατέθεσε στον ΟΗΕ, με προσθήκη των επίμαχων βυθοτεμαχίων που προκηρύσσει η Αίγυπτος για έρευνα υδρογονανθράκων.
Νοτίως της συγκεκριμένης περιοχής τώρα η Αίγυπτος ετοιμάζεται να μισθώσει τα βυθοτεμάχια EGY-MED-W18 και EGY-MED-W11 που εκτείνονται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και δυτικά του 26ου μεσημβρινού αντιστοίχως, όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη (με κόκκινο και κίτρινο κύκλο αντίστοιχα), παραβλέποντας την υποχρέωσή της να ενημερώσει εκ των προτέρων την Ελλάδα και να λάβει τη σύμφωνη γνώμη, όπως ρητώς προβλέπει η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία στο Άρθρο 1 Παράγραφος “α” (Ν. 4717-ΦΕΚ 164/28-8-20), που επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της οριοθέτησης πέραν του 28ου και 26ου μεσημβρινού, θα γίνεται με κοινή διαβούλευση και στη βάση του διεθνούς δικαίου, εκτός κι αν αυτό έγινε παρασκηνιακά(;). Στην περίπτωση του βυθοτεμαχίου EGY-MED-W18 μάλιστα, η Αίγυπτος ακολούθησε την παράνομη χάραξη του ορίου της υφαλοκρηπίδας την οποία η Τουρκία διεκδικεί και έχει καταθέσει στον ΟΗΕ, δίνοντας μηδενική επήρεια στο Σύμπλεγμα Καστελλόριζου, και κλείνοντας το μάτι στην Τουρκία. Μετά από όλα αυτά ο Τσαβούσογλου προανήγγειλε πιθανή Τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία… Δε νομίζετε ότι είναι κάπως “βολικό” να θεωρήσουμε “τυχαία” την αλληλουχία των γεγονότων;

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας