Ρουμπινί δεν θα πλουτίσετε από τα κρυπτονομίσματα ή αλλιώς «shitcoins»

611
Ρουμπινί δεν θα πλουτίσετε από τα κρυπτονομίσματα

Όπως το 2008, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι μια άλλη φούσκα περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει ο Nouriel Roubini

Η σημερινή κατάσταση προσφέρει πολλές πηγές ανησυχίας: Από την αυξανόμενη μόχλευση και τις τεχνολογικές μετοχές, μέχρι τα SPACs και τα κρυπτονομίσματα, αναφέρει με άρθρο στο Project Syndicate ο διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

«Η ανάκαμψη τύπου K στις ΗΠΑ είναι ήδη εν εξελίξει.

Όσοι έχουν σταθερή εργασία, προνόμια και χρηματοπιστωτικό στάτους ευημερούν, καθώς οι αγορές γνωρίζουν νέα ύψη.

Από την άλλη, όσοι είναι άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι σε εργασίες που προσφέρουν χαμηλή αμοιβή –το νέο προλεταριάτο– είναι φορτωμένοι με χρέη και αντιμετωπίζουν δυσμενείς οικονομικές προοπτικές.

Αυτές οι δύο αντιμαχόμενες τάσεις δείχνουν εντεινόμενη αποσύνδεση μεταξύ Wall Street και Main Street, δηλαδή χρηματαγοράς και πραγματικής οικονομίας.

Τα νέα ύψη στους χρηματιστηριακούς δείκτες δεν σημαίνουν τίποτε για τους απλούς ανθρώπους.

Το 50% κατέχει μόλις το 0,7% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, ενώ ένα 10% έχει σωρεύσει το 87,2%.

Τέλος, στο 1% κατέχει το 51,8%.

Η ανισότητα ήλθε ως επακόλουθο της ανόδου της Big Tech.

Για κάθε δουλειά που δημιουργεί η Amazon χάνονται έως και τρεις θέσεις εργασίας, ενώ παρόμοια δυναμική παρατηρείται και σε άλλους τομείς στους οποίους κυριαρχούν τεχνολογικοί γίγαντες.

Ωστόσο, οι σημερινές κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις δεν είναι πρωτόφαντες.

Για δεκαετίες, οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με τους γιάπις, λόγω της στασιμότητας που παρατηρείται στο πραγματικό μέσο εισόδημα (προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό) παράλληλα με το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις προσδοκίες για δαπάνες.

Για δεκαετίες, η «λύση» σε αυτό το πρόβλημα ήταν να «εκδημοκρατιστεί» η χρηματοδότηση, ώστε τα φτωχά και ταλαιπωρημένα νοικοκυριά να μπορούν να δανείζονται περισσότερα για να αγοράσουν σπίτια που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουν αυτά τα σπίτια ως μηχανήματα ΑΤΜ.

Αυτή η επέκταση της καταναλωτικής πίστης – στεγαστικά δάνεια και άλλα χρέη – είχε ως αποτέλεσμα μια «φούσκα» που τελείωσε με την οικονομική κρίση του 2008, όταν εκατομμύρια έχασαν τη δουλειά τους, τα σπίτια τους και τις αποταμιεύσεις τους.

Το φαινόμενο GameStop και τα κρυπτονομίσματα

Τώρα, οι πολίτες εξαπατώνται ξανά.

H περίπτωση GameStop, με τους υποτιθέμενα ηρωικούς μικρομετόχους που μάχονται κατά των «κακών» short funds, κρύβει μια άσχημη πραγματικότητα: μια ομάδα που αποτελείται από απελπισμένους, χωρίς δεξιότητες ανέργους πέφτει για άλλη μία φορά θύμα εκμετάλλευσης.

Πολλοί έχουν πειστεί ότι η οικονομική επιτυχία δεν εξαρτάται από την καλά αμειβόμενη εργασία, τη σκληρή δουλειά και τις αποταμιεύσεις.

Αντίθετα, πιστεύουν πως με «στοιχήματα» σε εγγενώς άχρηστα περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα (ή «σκατονομίσματα», όπως προτιμώ να τα αποκαλώ) θα πλουτίσουν.

Μην ξεγελαστείτε, μην αυταπατάσθε.

Στη Wall Street ο Δαυίδ δεν μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ.

Όπως το 2008, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι μια άλλη φούσκα περιουσιακών στοιχείων.

Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά τα απερίσκεπτα λαϊκιστικά μέλη του Κογκρέσου εναντιώνονται ενάντια στους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές επειδή δεν επιτρέπουν στους ευάλωτους να τύχουν μεγαλύτερης εκμετάλλευσης.

Οι αγορές ανησυχούν

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι αγορές αρχίζουν να γίνονται νευρικές απέναντι στο πείραμα που διεξάγουν για τη δημιουργία εσόδων από το έλλειμμα προϋπολογισμού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης (μια μορφή Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας ή «χρήματα από το ελικόπτερο»).

Ο σκεπτικισμός που υπάρχει για υπερθέρμανση της οικονομίας ανάγκασε τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι ονομαστικές και πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και αυτό προκαλεί αναταράξεις σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές.

Λόγω αυτών των ανησυχιών σχετικά με ένα κωνικό ξέσπασμα υπό την καθοδήγηση της Fed, μια ανάκαμψη που υποτίθεται ότι ήταν καλή για τις αγορές τώρα δίνει θέση της στην πιθανότητας διόρθωσης στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, στο Κογκρέσο προχωρά με ένα πακέτο διάσωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα περιλαμβάνει πρόσθετη υποστήριξη στα νοικοκυριά.

Αλλά με εκατομμύρια καθυστερούμενες πληρωμές για ενοίκια και υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ένα σημαντικό μερίδιο αυτών των εκταμιεύσεων θα κατευθυνθεί προς την αποπληρωμή και την εξοικονόμηση χρέους.

Στον αντίποδα, μόνο το ένα τρίτο περίπου του πακέτου στήριξης θα μετουσιωθεί σε πραγματικές δαπάνες.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του πακέτου στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις των ομολόγων θα είναι μικρότερες από το αναμενόμενο.

Και επειδή οι εξοικονομήσεις θα καταλήξουν να διοχετεύονται σε αγορές κρατικών ομολόγων, αυτό που προοριζόταν να είναι μια διάσωση για τα νοικοκυριά θα γίνει στην πραγματικότητα μια διάσωση για τις τράπεζες.

Για τον κορωνοϊό

Ο πληθωρισμός μπορεί τελικά να εξακολουθήσει να αυξάνεται εάν τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων συνδυαστούν με διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο κίνδυνος τέτοιων κραδασμών έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα του νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ο οποίος απειλεί να πυροδοτήσει μια διαδικασία αποπαγκοσμιοποίησης και οικονομικής βαλκανιοποίησης, καθώς οι χώρες επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν νεομερκαντιλιστικά συστήματα.

Αυτό, βέβαια, δεν αφορά το 2021.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, η ανάπτυξη θα υπολείπεται των προσδοκιών.

Νέες παραλλάξεις του κορωνοϊού συνεχίζουν να εμφανίζονται, σπέρνοντας τον φόβο ότι τα υφιστάμενα εμβόλια ενδέχεται να μην είναι πλέον επαρκή για τον τερματισμό της πανδημίας.

Οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και η πολιτική πίεση για να ανοίξει εκ νέου η οικονομία προτού περιοριστεί ο ιός θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και πάρα πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις προοπτικές μακροχρόνιας ανεργίας.

Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων παραμένουν… φούσκες επειδή τροφοδοτούνται από υπερ-ευνοϊκές νομισματικές πολιτικές.

Τα τρέχοντα P/E είναι τόσο υψηλά όσο την περίοδο του 1929 και του 2000.

Η σημερινή κατάσταση προσφέρει πολλές πηγές ανησυχίας:

Από την αυξανόμενη μόχλευση και τις τεχνολογικές μετοχές, μέχρι τα SPACs και τα κρυπτονομίσματα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Fed ανησυχεί πιθανότατα ότι οι αγορές θα καταρρεύσουν μόλις τερματίσει την παροχή στήριξης.

Η προσγείωση θα είναι σκληρή».

Πηγή: www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας