Αγώνας για επιβίωση από εστιάτορες της Ρόδου

470
επιβίωση από εστιάτορες της Ρόδου

Ουσιαστική στήριξη ζητά από την κυβέρνηση η εστίαση προκειμένου να μείνει όρθια για όσο καιρό ακόμα διαρκέσει η πανδημία και η εφαρμογή των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, και για τον λόγο αυτό, όπως είναι γνωστό, διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 10 του μήνα πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η δράση περιλαμβάνει σε όλες τις περιοχές, όπου δραστηριοποιούνται οι επαγγελματίες του χώρου, τη συγκέντρωση των κλειδιών των καταστημάτων της εστίασης και την παράδοσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε με αυτό τον τρόπο ο κλάδος να καταδείξει τον κίνδυνο των λουκέτων που τον απειλεί.

Στη Ρόδο το σωματείο των Εστιατόρων της περιοχής μας θα πραγματοποιήσει τη δράση έξω από τον Ευαγγελισμό από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και καλεί όλους τους επαγγελματικούς κλάδους να δώσουν το «παρών» και να στηρίξουν τον αγώνα του.

Μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες μέλη της διοίκησης και ειδικότερα ο πρόεδρος του σωματείου Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας, ο αντιπρόεδρος Α’ και υπεύθυνος για την πόλη Γιάννης Χατζηκέλης, ο Ευριπίδης Γκόγκος αντιπρόεδρος Β’ υπεύθυνος για τη νότια Ρόδο και ο Σταύρος Ζουρούδης γραμματέας του σωματείου περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί τονίζοντας ότι δεν θέλουν… λόγια και υποσχέσεις αλλά έργα, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και μαζί τους να συνεχίσουν να εργάζονται χιλιάδες άτομα και να στηρίζονται επίσης χιλιάδες επαγγελματίες διαφόρων κλάδων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, εκείνη τη μέρα θα πραγματοποιηθεί μία συμβολική δράση συγκέντρωσης κλειδιών από τα εστιατόρια. Διευκρίνισε βέβαια ότι η κίνηση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στους εστιάτορες αλλά και σε κάθε είδους υγειονομικό κατάστημα είτε είναι νυχτερινό κέντρο, καφετέρια ή μπαρ ή ό,τι άλλο έχει να κάνει με φαγητό και ποτό.

Όπως είπε ο κλάδος πραγματοποίησε τηλεδιασκέψεις και με πολιτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) προσπαθώντας να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα για την εστίαση, καθώς θεωρούν, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι ο πιο τυραννισμένος κλάδος από όλους.

«Έχει περίπου 330.000 εργαζόμενους και δίνει ψωμί σε πολύ κόσμο στον πρωτογενή τομέα, σε μαγείρους, προμηθευτές υπαλλήλους μανάβηδες κ.λπ. Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γαλλία οι εστιάτορες παίρνουν από 10.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ το μήνα ανάλογα με το τι τζίρο έκαναν.

Εμείς μόνο επιστρεπτέα προκαταβολή πήραμε και φιλοδοξούμε να γίνει μη επιστρεπτέα, αλλά έχει δημιουργηθεί ήδη πρόβλημα καθώς κάποιοι από εμάς θεώρησαν ότι ήταν δάνειο και δεν έκαναν ούτε αίτηση να την πάρουν» δήλωσε ο κ. Κλούβας και πρόσθεσε:

«Στα νησιά μας δουλεύουμε έξι μήνες με κόσμο που έρχεται από το εξωτερικό γιατί με τους ντόπιους πολύ λίγο δουλεύουμε. Αυτός ο κόσμος όμως δεν ήρθε. Πέρυσι ήρθαν μόνο 580.000 δηλαδή μόνο το 1/4. Η πόλη υπέφερε, λίγο δούλεψαν οι παραλίες και τα νότια μέρη, τα ορεινά δεν δούλεψαν σχεδόν καθόλου και έχουμε μέλη μας που είναι κλειστά από τον περασμένο Οκτώβρη. Αυτά το αθηνοκεντρικό κράτος νομίζω ότι δεν τα ξέρει ή κωφεύει σκόπιμα, καλό είναι όμως να τα μάθει γιατί νομίζουν ότι τρώμε με… χρυσά κουτάλια και χρυσά πιάτα…

Είναι ένα επάγγελμα δύσκολο, τα υλικά του είναι φρέσκα, δεν μπαίνουν σε ράφια. Είναι ψάρια, κρέατα και πράγματα που λήγουν και ήδη έχουμε πετάξει πράγματα που έληξαν, τρόφιμα και ποτά καθώς ξαφνικά στις 14 Μαρτίου μας είπαν κλείστε χωρίς να έχουν υπολογίσει ποιοι είχαν ψωνίσει για να ανοίξουν και με τι χρήματα. Μας έκλεισαν τότε 72 μέρες και μέχρι να πάρει μπροστά η σεζόν φτάσαμε στον Αύγουστο μετά μας έκλεισαν 7 Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα είμαστε κλειστοί και αυτό που φοβόμαστε είναι το αβέβαιο μέλλον».

Μάλιστα ο πρόεδρος του σωματείου μετέφερε και τον προβληματισμό των μελών καθώς οι χώρες της Ευρώπης από τις οποίες έρχονται τουρίστες στη Ρόδο έχουν τεράστια προβλήματα λόγω του κορωνοϊού και υπάρχει ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

«Ακούμε ότι Γερμανία και Αγγλία που γεμίζουν το νησί με κόσμο έχουν έντονο πρόβλημα, η Ολλανδία έχει ταραχές, η Νορβηγία έχει κλείσει τα σύνορά της με τη Σουηδία, η Δανία έχει προβλήματα και γενικά οι παραδοσιακές χώρες που γεμίζουν το νησί μας έχουν μεγάλο πρόβλημα και δεν ξέρουμε από πού θα γεμίσουμε.

Ζητάμε, αν θέλει το κράτος να μας κρατήσει ζωντανούς, ουσιαστική στήριξη όχι λόγια. Στην πέμπτη προκαταβολή πήραμε ψίχουλα και πολλοί από εμάς δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, εξαίρεσαν τον κλάδο. Φιλοδοξούμε στην έκτη να πάρουμε και αυτός είναι ο λόγος που προχωράμε σε αυτή την κίνηση.

Είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη φορά να δράσουμε ουσιαστικά. Κρατώντας ζωντανή την εστίαση κρατούν ζωντανούς και άλλους κλάδους γιατί είμαστε όλοι μία οικογένεια και ο τόπος είναι μικρός. Εμείς εδώ στα νησιά έχουμε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μας και δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί και πού πάμε, είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση…» δήλωσε.

Ερωτηθείς για την απασχόληση στον κλάδο ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι σήμερα έχουν μείνει στην περιοχή περίπου 500 αμιγώς εστιατόρια. Από την άλλη οι κωδικοί που αφορούν την εστίαση για τη Δωδεκάνησο είναι περίπου 3.300. αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε εστιατόριο απασχολεί κατά μέσο όρο από 10 έως 13 υπαλλήλους, τότε προκύπτει ότι στην περιοχή μας δίνουν εργασία σε πάνω από 5.000 άτομα χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός όλων εκείνων των επαγγελματιών που έχουν άμεση εξάρτηση από την εστίαση.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κλούβα, πολλοί συνάδελφοι, του δεν θα ξανανοίξουν και ο αριθμός τους θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος αν τα εστιατόρια μπορούσαν να… αδειάσουν εύκολα, όπως είπε, τονίζοντας ότι όλοι περιμένουν… στωικά πότε θα ανοίξει η σεζόν, ενώ εξήγησε ότι ο κλάδος δε δέχτηκε να ανοίξει με θερμάστρες εξωτερικά καθώς μόνο με τον έξω χώρο και με βάση τα μέτρα, κανένα εστιατόριο δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Από την πλευρά του ο κ. Γκόγκος μιλώντας για τις αποφάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης δήλωσε: «εμείς ξεκινήσαμε τη σεζόν με 40% λιγότερα τραπεζοκαθίσματα που σημαίνει 40% λιγότερο τζίρο και δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα και στοχοποιήθηκε η εστίαση ότι αυτή είναι υπεύθυνη για την πανδημία. Δεν είναι έτσι… Δε ρώτησε κανείς για τις ουρές στις τράπεζες, στα λεωφορεία, στα σούπερ μάρκετ και στο ΠΡΟΠΟ, μόνο η εστίαση τους πειράζει».

Αναφερόμενος στο θέμα και ο κ. Χατζηκέλης, υπογράμμισε ότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κλάδος της εστίασης είναι από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς κλάδους στην Ελλάδα και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας: «Εμείς δε ζητάμε ελεημοσύνη. Αυτό λέμε και στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη που ζήτησε να πάρει τα κλειδιά μας. Τίποτα δεν θα του δώσουμε. Εμείς παλέψαμε για αυτά, ματώσαμε… Οπότε να είναι σίγουρος ότι δεν θα του παραδώσουμε τίποτα. Αλλά ούτε ζητάμε κάτι από τα δικά του περιουσιακά στοιχεία. Εμείς ζητάμε τα αυτονόητα: να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Είναι δύσκολοι καιροί για όλους, αλλά η εστίαση έχει πληγεί περισσότερο».

Τέλος, ο κ. Ζουρούδης δήλωσε ότι «θα πρέπει οι βουλευτές της περιοχής μας να στηρίξουν τα συμφέροντα του κλάδου και να ασχοληθούν με το καλό της Ρόδου και των νησιών μας».

Αιτήματα 

Ο κλάδος της εστίασης ζητά:

• Άμεση ένταξη του κλάδου στο ΕΣΠΑ
• Διατήρηση της στήριξης για τα ενοίκια
• Επαγγελματικές μισθώσεις και αναστολή εξώσεων
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
• «Κούρεμα» και ρύθμιση οφειλών από χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία
• Επαναφορά των 120 δόσεων
• Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με POS
• Ιδαίτερη στήριξη των τμημάτων του Κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά (αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα)
• Απαλλαγή από τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, καθαρισμού, φωτισμού των πληττόμενων επιχειρήσεων με αναδρομικότητα απο 14/03/2020 και μέχρι την οριστική λήξη των μέτρων χωρίς την ανάγκη αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων
• Αναθεώρηση των διατάξεων του τέλους επί των ακαθαρίστων (Ν. 2539/97 όπως ισχύει) για τα Κέντρα Διασκέδασης και Νυχτερινά Κέντρα 5% να ορίζεται σε ποσοστό ΜΕΧΡΙ 5% μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

Πηγή: Ροδιακή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας