Ρωσία-Ξανά υπέρ 12ν.μ.στο Αιγαίο και ελληνοτουρκικό διάλογο με βάση Δίκαιο Θάλασσας

650
Αιγαίο και ελληνοτουρκικό διάλογο με βάση Δίκαιο Θάλασσας

Σε πείσμα διάφορων σχολιαστών που δεν διακατέχονται από αντικειμενικότητα ή και πλημμυρίζουν από αντιρώσικα αισθήματα, η Ρωσία επανέλαβε εκ νέου την ξεκάθαρη θέση της υπέρ του δικαιώματος επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο έως τα 12ν.μ. και υπογράμμισε με έμφαση ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος οφείλει να διεξαχθεί με προϋπόθεση σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας, ενώ επέκρινε την Ελλάδα ότι παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι ανάσχεσης και απομόνωσης της Ρωσίας, κάτι άκρως επιζήμιο για την ίδια και την περιοχή.

Αποτελεί εθνικό έγκλημα ότι κυβέρνηση και ελληνικά πολιτικά κόμματα κωφεύουν και δεν αξιοποιούν τις ρωσικές θέσεις, ενώ αυτές και η ίδια η Ρωσία με το ρόλο και την ισχύ της αποτελούν κλειδί για μια θετική και αποτελεσματική απάντηση στο τουρκικό επεκτατισμό σε βάρος της χώρας μας.

Κάλεσμα σε Ελλάδα και Τουρκία για διάλογο «όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» καλεί ο Α. Γκρουσκό. «Βασιζόμαστε στο ότι οι χώρες δικαιούνται να καθορίζουν τα χωρικά ύδατα και ΑΟΖ τους σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης» γράφει στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Μετά την ικανοποίηση που είχε εκφράσει πριν από δύο εβδομάδες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας μια νέα παρέμβαση έρχεται από τον ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χωρικά ύδατα και ΑΟΖ σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας

Αυτή τη φορά μέσω δήλωσης του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό στο twiiter της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, το Κρεμλίνο καλεί σε ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά θέτει και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βάση του οποίου στηρίζει το διάλογο Αθήνας και Άγκυρας.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Α. Γκρουσκό κάνει λόγο για διάλογο σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ενώ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του Κρεμλίνου για το δικαίωμα κάθε χώρας στην επέκταση των χωρικών της υδάτων.

«Ο ΥΦΥΠΕΞ της Ρωσίας Α.Γκρουσκό: Καλούμε τα μέρη (Ελλάδα & Τουρκία) σε διάλογο μεταξύ τους, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Βασιζόμαστε στο ότι οι χώρες δικαιούνται να καθορίζουν τα χωρικά ύδατα και ΑΟΖ τους σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης» γράφεται χαρακτηριστικά στον επίσημο λογαριασμό στο twitter της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Όχι πολιτική ανάσχεσης της Ρωσίας

Η δήλωση αυτή του Αλεξάντερ Γκρουσκό έρχεται ένα 24ωρο μετά τη δήλωσή του που αναγνώρισε ως διμερές θέμα της Ελλάδας την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών με άλλες χώρες αλλά άφησε και αιχμές λέγοντας ότι πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος μιας φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι ανάσχεσης της Ρωσίας.

https://twitter.com/RFEmbassyGr/status/1355498108780761091?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1355498108780761091%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F01%2F31%2Fpolitics%2Frosia-ellada-kai-tourkia-na-syzitisoun-gia-aoz-vasi-dikaio-tis-thalassas%2F

Επαναλαμβάνει το μήνυμα Λαβρόφ από την Αθήνα

Σε κάθε περίπτωση πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή ρωσική παρέμβαση μέσω του Αλεξάντερ Γκρούσκο σε μια επί της αρχής τοποθέτηση για διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, ουσιαστικά επαναλαμβάνει τη θέση που είχε εκφράσει και ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την παρουσία του στην Αθήνα τους προηγούμενους και αυτή τη θέση μάλιστα είχε χαιρετίσει και την είχε αξιοποιήσει επικοινωνιακά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για μια ξεκάθαρη δήλωση υπέρ του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, θέμα το οποίο για την Τουρκία είναι casus belli.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας