Βουτιά κάτω από τις 780 το Χρηματιστήριο Αθηνών-Αρχίζει διεθνώς μεγάλο ξεφούσκωμα;

922
Βουτιά κάτω από τις 780

Η ελληνική χρηματιστηριακή σε πτωτική τροχιά ενώ αναζητεί θετικό καταλύτη για την αλλαγή της τάσης

(upd16) Διορθωτική κίνηση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 778 μονάδες, ωστόσο όπως φάνηκε οι ρευστοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν δεν έδειξαν επιθετικές πωλήσεις.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι δείκτες ευφορίας πολλών αμερικανικών επενδυτικών οίκων δείχνουν πωλήσεις – sell, τα καλά νέα έχουν προεξοφληθεί, ωστόσο μια μεγάλη διόρθωση αναμένεται εντός του επομένου τριμήνου.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες με Alpha Bank -5,25%, Εθνική -4,65%…ενώ απώλειες κατέγραψε το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με Aegean -5,24% αλλά και οι δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ -4,02%, ΔΕΗ -2,36%, ΟΤΕ -2,02%….

Eπίσης, αρνητικό είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αν και έχουν περιορίσει τις αρχικές απώλειες, λόγω των ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας που προκαλούν οι μεταλλάξεις του COVID -19.

Πωλήσεις καταγράφονται και στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10 ετές στο 0,67% και το Ιταλικό 0,71% με αρνητικό  το μεταξύ τους spread στις -4 μονάδες βάσης.

Τo ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται σήμερα 22/1 στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch με πιθανότητα να αναβαθμίσει τις προοπτικές (outlook) σε θετικές από σταθερές της τρέχουσας περιόδου.. ενώ δεν αναμένεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας η οποία παραμένει στη βαθμίδα ΒΒ.

Σημειώνεται ότι στην επομένη αξιολόγηση 16 Ιουλίου 2021 δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ΒΒ+ .

Οι επόμενες σημαντικές αξιολογήσεις είναι από την DBRS στις 19 Μαρτίου και από την Standard & Poor’s στις 23 Απριλίου 2021.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 778 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη τις 790 – 780 μονάδες και με επόμενη τις 770 και τις 750 μονάδες.

Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 478 μονάδες, στην στήριξη των 480 – 470 μονάδων και ακολουθούν οι 450 μονάδες .

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τον Γενικό Δείκτη με απώλειες -1,41%, τον FTSE 25 -1,52% και τον Τραπεζικό Δείκτη με οριακά κέρδη +0,13%.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Alpha Bank -5,25% και Εθνική -4,65% και ακολούθησαν Πειραιώς -3,1% και Eurobank -1,91%

H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά την ανοδική κίνηση του τελευταίου τριμήνου του 2020 έχει σταθεροποιηθεί στις 780 – 800 μονάδες ενώ μόνο με νέους καταλύτες θα μπορέσει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο βασικός καταλύτης για την αλλαγή της τάσης είναι αναμφισβήτητα η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στην διάθεση των εμβολίων.

Επίσης η δημιουργία του Ηρακλή ΙΙ ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του αμέσως μόλις ολοκληρωθεί εκείνη του Ηρακλή Ι θα έχει ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό των προβληματικών δανείων για την επιστροφή στην κανονικότητα του πραγματικού ρόλου των τραπεζών, ενώ καθοριστικό ίσως ορόσημο θια αποτελέσει ο νέος νόμος του ΤΧΣ και η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Στα τέλη του τρέχοντος μήνα ανακοινώνεται η συμφωνία της Εθνικής – CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και η ανακοίνωση της Alpha bank για την συμφωνία πώλησης του πακέτου κόκκινων δανείων Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ προς την Davidson kempner.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Δείκτης ΜSCI θα ανακοινώσει τον ελληνικό Δείκτη και οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα διεκδικήσουν εκ νέου την συμμετοχή τους και πιθανότατα Eurobank και Εθνική να εισέλθουν εκ νέου στον Msci υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ και ο Μυτιληναίος  διεκδικεί την συμμετοχή του στον Δείκτη καθώς πληροί τα κύρια κριτήρια για το ύψος της κεφαλαιοποίησης και την εμπορευσιμότητα

Η ανανέωση της εμπιστοσύνης απο τους ξένους επενδυτές θα αποτελέσει την βασική αλλαγή και έναυσμα για εισροή νέων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.

Πωλήσεις στην αγορά ομολόγων  – Επιδείνωση στην Ιταλία με αρνητικό το spread

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 22/1 στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 0,67% – με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% – και το ιταλικό 10ετές στο 0,71% – με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% – και με το μεταξύ τους spread στις -4 μονάδες βάσης.

Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται και το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 96 μονάδες ή 0,96% με το ιστορικό χαμηλό στις 95 μονάδες βάσης ή 0,95% στις 9 Ιανουαρίου 2021 ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,62% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,51%.

Λίγο πριν τις 16:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με την Εθνική -5,99%, Alpha Bank -5,7%…..αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με Aegean -5,24%, ΟΠΑΠ -4,75%….ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,83%

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,23% στις 778 μονάδες έχοντας υψηλό στις 792,72 μονάδες και χαμηλό 774,24 μονάδες.

Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.

Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 33,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Προσυμφωνημένες συναλλαγες αξίας 8 εκατ. ευρώ και όγκου 1,32 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,8 εκατ. ευρώ, η Jumbo 318 χιλ. τεμάχια αξίας 4,15 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ 500 χιλ. τεμάχια αξίας 1,85 εκατ. ευρώ και ο Παπουτσάνης 400 χιλ. τεμάχια αξάις 920 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 778 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη των 790 -780 μονάδων, και ακολουθούν οι 770 και οι 750 μονάδες

Ισχυρή αντίσταση αποτελεί η ζώνη των 815 – 830 μονάδων ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 850 μονάδες

Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 478 μονάδες, στην στήριξη των 480 – 470 μονάδων και διασπώντας την πρώτη στήριξη των 500 – 490 μονάδων ενώ ακολουθούν οι κρίσιμες 450 μονάδες.

Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 520 – 540 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες και οι 570 μονάδες

Το DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης  αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία σοβαρό χρηματιστηριακό πρόβλημα.

Το πρόβλημα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που φθάνει στα 15,2 δισεκ. (ο αντίστοιχος αναβαλλόμενος φόρος φθάνει στα 22,4 δισεκ) αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία σοβαρό χρηματιστηριακό πρόβλημα καθώς  κάθε φορά που οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ζημίες, υποχρεούνται να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου που συμψηφίζει το DTC με την ζημία.

Οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν αραίωση, απίσχναση και αυτό το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό… και για πολλά χρόνια πάντα θα ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος.

Όσο μεγαλύτερο είναι το DTC στα κεφάλαια, π.χ. θα φθάσει το 2021 στο 75% των κεφαλαίων με DTC 15,2 δισεκ. τα συνολικά κεφάλαια από 28 δισεκ. θα υποχωρήσουν στα 21 δισεκ…. τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τους ιδιώτες μετόχους.

Για τους μετόχους των τραπεζών το DTC είναι σοβαρό πρόβλημα και αυτό ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί, ούτε να υποτιμηθεί.

Σημειώνεται ότι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις προήλθαν από την ζημία του PSI+ των ομολόγων και βεβαίως από τις ζημίες των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων.

Το κράτος για να υποστηρίξει τις τράπεζες έκανε μια συμφωνία καθώς κάθε φορά που οι τράπεζες επιτυγχάνουν κέρδη, ο φορολογικός συντελεστής 24% θα συμψηφίζονται με αντίστοιχο DTC.

Π.χ. εάν μια τράπεζα εμφανίζει κέρδη 100 ευρώ τα 24% ή 24 ευρώ είναι ο φόρος.

Σε αυτή την περίπτωση τα 24 ευρώ θα συμψηφίζονται με τα 24 ευρώ του DTC και η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα μειώνεται από τα κεφάλαια ως απόλυτο κεφαλαιακό μέγεθος.

Εάν μια τράπεζα εμφανίζει ζημία – εξαιρούνται οι μετασχηματισμοί λόγω τιτλοποιήσεων – η αναλογία φόρου καλύπτεται από νέο κεφάλαιο του δημοσίου καθώς ενεργοποιείται ο νόμος για το DΤC.

To κράτος λοιπόν έρχεται και καλύπτει μέρος της ζημίας αλλά λαμβάνει έναντι αυτών των κεφαλαίων μετοχές, η τράπεζα υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου που καλύπτει το ελληνικό δημόσιο.

Ο βασικός λόγος λοιπόν που οι τράπεζες στην Ελλάδα διαπραγματεύονται με discount και δεν θα φθάσουν στα επίπεδα των άλλων τραπεζών με όρους τιμής προς λογιστική αξία ή χρηματιστηριακής τιμής προς κέρδη… είναι το υψηλό DTC.

Στην Ευρώπη το συνολικό DTC, δηλαδή κεφάλαια που θεωρούνται αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι 105 δισεκ. εκ των οποίων 15,2 δισεκ. καταγράφονται στις ελληνικές τράπεζες .

Πρέπει να καταστεί αντιληπτό, ότι οι ελληνικές τράπεζες όσο έχουν τόσο υψηλό DTC δεν θα μπορούν να διαπραγματεύονται οι μετοχές τους με όρους P/BV (χρηματιστηριακή τιμή προς λογιστική αξία) στα ίδια επίπεδα με τις άλλες τράπεζες.

Πάντα οι ελληνικές τράπεζες θα αποτιμώνται χαμηλότερα λόγω του υψηλού DTC.

Ακόμη και μετά τον μηδενισμό των NPEs, λόγω του DTC οι ελληνικές τράπεζες δεν θα φθάσουν να έχουν τους ίδιους δείκτες αποτίμησης με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο λύσεις για αντικατάσταση 15,2 δισ. κεφαλαίων DTC στις τράπεζες :

1) Η πρώτη λύση αφορά την θεσμοθέτηση option που κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα επιτρέπει τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, σε ιδιώτες, στην περίπτωση ενεργοποίησης της ρήτρας του DTC εφόσον κάποια τράπεζα παρουσιάσει ζημιές.

Ως γνωστόν αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ενεργοποιείται η ρήτρα που προβλέπει την είσοδο του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο μιας τράπεζας.

2 ) Η δεύτερη λύση που βρίσκεται υπό επεξεργασία είναι η σταδιακή αντικατάσταση των κεφαλαίων των τραπεζών τα οποία αντιπροσωπεύει ο αναβαλλόμενος φόρος με ένα swap αντίστοιχης αξίας

Η επικαιρότητα

Παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού και ιδίως αυτή που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική και έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 23 κράτη, μια και μελέτες αναφέρουν πως τα υπάρχοντα εμβόλια δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι όχι μόνο για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, αλλά και για να εμποδίσουν περαιτέρω μεταλλάξεις του, οι οποίες ενδεχομένως μπορεί να καταστούν ανεξέλεγκτες, καθιστώντας άκυρα ακόμα και τα ίδια τα εμβόλια.

Ήδη στην Κίνα και συγκεκριμένα σε Πεκίνο και Σανγκάη, οι υγειονομικές αρχές έχουν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα και υποβάλλουν σε μαζικά τεστ τους πολίτες, στο Χόνγκ Κονγκ η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει lockdown σε δύο συνοικίες της πόλης των 7,5 εκατομμυρίων ενώ στην Ευρώπη, πέρα από το ότι μετά την Αγγλία και τη Γερμανία, και η Γαλλία εξετάζει ένα νέο lockdown, εντείνεται ο προβληματισμός για τις μετακινήσεις (κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ αποφασίστηκε ο περαιτέρω περιορισμός των μη αναγκαίων ταξιδιών), με τη σκέψη για κλείσιμο των συνόρων εντός της Ένωσης, αν και αποκλείστηκε προς το παρόν, να παραμένει στο τραπέζι.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 410.000, η κυβέρνηση Biden επιχειρεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, με τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο Anthony Fauci να εκτιμά πως οι ΗΠΑ μπορούν να επανέλθουν στην κανονικότητα από το φθινόπωρο, εάν έχει εμβολιαστεί το 75% με 80% των Αμερικάνων έως τα μέσα με τέλη του καλοκαιριού.

Στην Ελλάδα, η σταθεροποίηση της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού και η συνεχής αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία εκτιμάται πως θα είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας να ανάψουν το πράσινο φως για την επανέναρξη των μαθημάτων σε γυμνάσια και λύκεια, το πιθανότερο από την 1η Φεβρουαρίου.

Εφόσον η θετική πορεία της επιδημίας συνεχιστεί και δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επιστροφή στα θρανία.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό από την ερχόμενη Δευτέρα 25/1 να ανοίξουν με περιοριστικά μέτρα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ καθώς και να επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα, με βασική προϋπόθεση ότι δεν θα γίνονται μετακινήσεις από νομό σε νομό και ότι θα τηρούνται περιορισμοί όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Όσον αφορά το θέμα των χιονοδρομικών κέντρων, αυτό μάλλον παραπέμπεται για μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και πιθανότατα να επιτραπούν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ενώ η εστίαση θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, μια και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες επισημαίνουν πως δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ανοίξουν για να ξανακλείσουν.

Σε κάθε περίπτωση βασική «γραμμή» των επιστημόνων είναι πως το κάθε άνοιγμα θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και αφού πρώτα έχει αποτυπωθεί πώς έχει επηρεάσει την εξέλιξη της διασποράς του ιού, προηγούμενη επαναλειτουργία τομέων και δραστηριοτήτων.

Οι ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα και ανοίγματα θα γίνουν στις 18:00 σήμερα Παρασκευή 22/1 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 150.479, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.570 θάνατοι.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 22/1 οι ασιατικές αγορές

Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε -0,44%, ο δείκτης  Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,40%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,6% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,64%

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτώτικα κινούνται σήμερα 22/1 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και έχουν περιορίσει τις αρχικές απώλειες με έντονη την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, επισκιάζοντας τις προσδοκίες για το νέο πακέτο Biden για τη στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποαποδίδει έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα, οι φήμες για εκλογές, το υψηλό δημόσιο χρέος και η υγειονομική κρίση, προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.

Επίσης, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου τον Ιανουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, λόγω των αυστηρότερων lockdown που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,80%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,6%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,3% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,50%

Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,75%, ο S&P 500 στο -0,50% και ο Nasdaq στο -0,30% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -2,83% ( 24,58 δολ. )

Πιέσεις στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.

Η Εθνική έκλεισε στα 2,0690 ευρώ, με πτώση -4,65% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισεκ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split

Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.

Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.

Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8310 ευρώ, με πτώση -5,25%, με όγκο 10,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισεκ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split

Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.

Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.

Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0170 ευρώ, με πτώση -3,1% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 845 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.

Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.

Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.

Η Eurobank έκλεισε στα 0,5850 ευρώ, με πτώση -1,91% με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.

Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7720 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 344  εκατ. ευρώ.

Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο

Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2230 ευρώ, με πτώση -2,62% και όγκο 241 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.

Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,62 ευρώ, με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 310 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές 

Με απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.

Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean -5,24%,ΟΠΑΠ, Motor Oil, Lamda.

H Coca Cola έκλεισε στα 25,60 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση στα 9,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,62 ευρώ, με πτώση -2,02% και αποτίμηση 5,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.

Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,03 ευρώ, με πτώση -2,36%  και αποτίμηση 1,63 δισ. ευρώ

Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4550 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 570 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,50 ευρώ, με πτώση -4,02% και αποτίμηση 3,58 δισ. ευρώ.

Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,76 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,60 ευρώ, με πτώση -2,1% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.

Η Motor Oil έκλεισε στα 12,36 ευρώ, με πτώση -3,44% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισεκ. ευρώ.

Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,27 ευρώ, με πτώση -2,23% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισεκ. ευρώ.

Η Jumbo έκλεισε στα 12,91 ευρώ, με πτώση -2,27% και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,77 ευρώ, με πτώση 1,88% και κεφαλαιοποίηση 721 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,92 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.

Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0355 ευρώ, με πτώση -2,2% και κεφαλαιοποίηση 33 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά των ομολόγων με το 10ετές 0,67%

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 22/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων

Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ  ενώ μέχρι  τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να φτάσει στα 30-32 δισ…

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,67% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,71%.

Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,69% με το αμερικανικό 10ετές 1,09% – το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 – εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.

Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -4 μονάδες βάσης.

Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 59 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.

Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.

Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.

Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.

Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.

Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.

Είχε εκδοθεί στο 1,90%.

To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.

Είχε εκδοθεί στο 2,013%.

Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.

To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.

Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.

Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%

Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,65%.

Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.

Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.

Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%

To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.

Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%

Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%

Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…

Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης από 119 μονάδες βάσης.

Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 96 μονάδες βάσης.

Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.

Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.

Το CDS δουλεύει ως εξής….

Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,96% ή 96 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,71%  

Επιδείνωση καταγράφεται  σήμερα 22/1 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.

Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.

Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Ιανουαρίου 2020 στο 0,71%

Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/1/2020 στο -0,51% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.

Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….

Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,20% με το ιστορικό χαμηλό -0,35% σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.

Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,08% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που  σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,71% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,24%

Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.

 

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας