Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Μια τραγική ιστορία από τις ΗΠΑ

1306
Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Μιας και φουντώνει το τελευταίο διάστημα η κουβέντα για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ορίστε μια ιστορία από τις ΗΠΑ για το τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη:

Το 2011 πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις στο πλαίσιο του κινήματος Occupy. Οι κινητοποιήσεις αυτές ήρθαν σε συνέχεια των κινητοποιήσεων του 2009 ενάντια στη ραγδαία αύξηση των διδάκτρων κατά 32%. Πρύτανις του πανεπιστημίου αυτού ήταν η Ελληνίδα Λίντα Κατέχη, περισσότερο γνωστή στη χώρα μας για τη θητεία της ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για την αναδιάρθρωση των ελληνικών πανεπιστημίων.

Κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στις 18 Νοεμβρίου 2011, αστυνομικός της πανεπιστημιακής αστυνομίας του ιδρύματος ρίχνει εξ επαφής σπρέι πιπεριού σε φοιτητές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Έντεκα φοιτητές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο. Νωρίτερα την ίδια μέρα, η ίδια η Κατέχη είχε εξαγγείλλει ότι οι φοιτητές θα εκδιώκονταν με τη βία αν δεν αποχωρούσαν οικειοθελώς.

Η Κατέχη μπορεί να απολογήθηκε εν τέλει “για τα μάτια του κόσμου” εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων των φοιτητών του πανεπιστημίου, όμως δεν παραιτήθηκε. Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 2016, όταν αποκαλύφθηκε μια σειρά περιστατικών νεποτισμού κατά τη διάρκεια της θητείας της, όπως ο διορισμός της νύφης της στο πανεπιστήμιο. Στο μεταξύ, αποκαλύφθηκε και η συμμετοχή της στο ΔΣ του “πανεπιστημίου” DeVry, ενός “εκπαιδευτικού” οργανισμού που χορηγούσε πτυχία μέσω διαδικτύου και ο οποίος βρισκόταν υπό δικαστική έρευνα λόγω των παραπλανητικών διαφημίσεων που έτρεχε.

Αυτά για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες για τον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας για την οποία έχει εξαγγελθεί η δημιουργία της. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μόνο για το συμφέρον των φοιτητών δεν έρχεται, ίσα-ίσα που θα ρίχνει σπρέι πιπεριού (και, ενδεχομένως, και πολλά άλλα χειρότερα) όταν κινητοποιούνται για τα δικαιώματά τους. Η φωτογραφία από κάτω είναι εικόνα από το μέλλον, εφόσον περάσει. Μάλλον έρχεται για να προστατέψει τους επίδοξους Κατέχηδες των ελληνικών πανεπιστημίων…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας