Τουρκία: Ετοιμάζει αποστολές τζιχαντιστών και για το Κασμίρ

795
Ετοιμάζει αποστολές τζιχαντιστών και για το Κασμίρ

Μετά τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη και τον Καύκασο, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να στείλει μισθοφόρους τζιχαντιστές στο Κασμίρ για να συνδράμει το Πακιστάν στη διαμάχη του με την Ινδία

Αμοιβή 2.000 δολαρίων

Οπως μεταδίδει το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ηγέτης της προσκείμενης στην Τουρκία ομάδας στη Συρία «Σουλεϊμάν Σάχ» αποκάλυψε την πρόθεσή του να μεταφέρει αριθμό μαχητών από τη Συρία στην περιοχή του Κασμίρ, για το οποίο η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πολύχρονη διαμάχη.

Η αποστολή των φιλότουρκων μισθοφόρων στο πλευρό των Πακιστανών σχετίζεται με τις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν μέσω της εμπλοκής του σε ιστορικές και χρόνιες συγκρούσεις με θρησκευτικό και εθνικό υπόβαθρο, όπως συνέβη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο και, τώρα, μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν στα βάθη της Ασίας.

Συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, ο Ερντογάν ευελπιστεί και στην αμυντική συνεργασία με το Πακιστάν με στόχο την πώληση των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

 Η περιοχή στον χάρτη

Οι πηγές του κουρδικού πρακτορείου αναφέρουν ότι οι διοικητής της συριακής πολιτοφυλακής, γνωστός ως Αμπού Αμσα, ενημέρωσε τους οπαδούς του ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στη διαδικασία καταγραφής ονομάτων από διάφορες ομάδες που απαρτίζουν τον λεγόμενο «Εθνικό Στρατό της Συρίας», ο οποίος είναι πιστός στην Τουρκία, προκειμένου να πολεμήσουν στο Κασμίρ με μηνιαία αμοιβή 2.000 δολάρια ΗΠΑ στον καθένα.

Επίσκεψη Ακάρ

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μισθοφόροι θα μεταφερθούν από περιοχές που ελέγχονται από τους Τούρκους στη βόρεια Συρία, όπως είναι οι Αζάζ, Αλ Μπάμπ, Αφρίν, Ιντλίμπ και Τζαράμπλους, στη νέα ζώνη συγκρούσεων στην καρδιά της Ασίας.

Δεν έγινε γνωστό εάν αυτό είναι αίτημα του Πακιστάν ή πρόταση της Τουρκίας. Πρόσφατα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε το Πακιστάν όπου παρευρέθηκε στην καθέλκυση πολεμικού πλοίου το οποίο κατασκευάστηκε από τούρκους ναυπηγούς στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας των δύο κρατών.

Το Νέο Δελχί επέκρινε έντονα την παρέμβαση της Αγκυρας στο ζήτημα του Κασμίρ, κρίνοντας ότι είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Ινδικά δημοσιεύματα και αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών έκαναν ανοιχτά λόγο για χρηματοδότηση από την Τουρκία εξτρεμιστικών ομάδων που δρουν στην Ινδία.

Αυτή η κίνηση ερμηνεύεται, σύμφωνα με αναλυτές, ως πρόθεση του Ερντογάν να επεκτείνει τον κύκλο της αποσταθεροποιητικής δραστηριότητάς του στην Κεντρική Ασία, σε μια προσπάθεια να επωάσει κάτω από την ομπρέλα του τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά κινήματα της περιοχής.

Στο πλευρό του Πακιστάν

Το τουρκικό κράτος στέκεται στο πλευρό του Πακιστάν στη διαμάχη του με την Ινδία για το θέμα του Κασμίρ.

Ο Ακάρ (δεξιά) στην τελετή καθέλκυσης τουρκικής ναυπήγησης πολεμικού πλοίου στο Πακιστάν

Το Πακιστάν, όπως και το Κατάρ, υποστηρίζει τις επιθέσεις της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Ανατολή αναφέρει ότι το πρόβλημα μεταξύ των δυο χωρών στο Κασμίρ είναι ανάλογο με το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η προσπάθεια του τουρκικού κράτους να στείλει συμμορίες στο Κασμίρ συμπίπτει με την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Στις 13 Νοεμβρίου, οι δύο δυνάμεις αντάλλαξαν πυροβολισμούς και πυρά πυροβολικού στην περιοχή του Κασμίρ.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στις αμοιβαίες επιθέσεις. Συγκρούσεις και βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα κατά μήκος της γραμμής ελέγχου 740 χιλιομέτρων που χωρίζει το Αζάντ Κασμίρ (Πακιστάν) από το Καμού Κασμίρ (Ινδία). Πέντε ημέρες νωρίτερα, 3 ινδοί στρατιώτες και τρεις αντάρτες είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις κατά μήκος της ίδιας γραμμής.

Το Κασμίρ έχει χωριστεί ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις, από την ανεξαρτησία τους το 1947. Η διαφωνία για το Κασμίρ αποτελεί έκτοτε τη δικαιολογία για δύο από τις τρεις πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες θέλουν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο αυτής της περιοχής των Ιμαλαΐων.

Κοινό μέτωπο κατά της Γαλλίας

Το Πακιστάν και η Τουρκία έχουν βελτιώσει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια. Το Πακιστάν, η Τουρκία και το Κατάρ ανέπτυξαν επίσης κοινό μέτωπο κατά της Γαλλίας, η οποία υπήρξε στόχος επιθέσεων τζιχαντιστών. Επιπλέον, το Πακιστάν, η Τουρκία και η Μαλαισία ξεκίνησαν τον «παγκόσμιο αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας» τον Σεπτέμβριο του 2019 και αποφάσισαν να ανοίξουν κοινό τηλεοπτικό κανάλι.

Τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Επικοινωνιών της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι το Πακιστάν και η Τουρκία στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας τους με αύξηση των εμπορικών συναλλαγών τους σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023. Ο Αλτούν πρόσθεσε ότι και οι δύο χώρες συνεργάζονται σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της άμυνας και της ενέργειας.


Επεισόδια στο Κασμίρ μετά την κατάργηση του ειδικού συνταγματικού καθεστώτος του

Το τουρκικό κράτος ενεργοποιήθηκε επίσης στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές για την αναγνώριση από τη μεριά τους του βόρειου τμήματος της Κύπρου που καταλαμβάνει. Τον Νοέμβρη, ΜΜΕ που συνδέονται με το καθεστώς του Ερντογάν υποστήριξαν ότι «μετά την επιτυχία στο Καραμπάχ», η ΤΔΒΚ θα αναγνωριστεί από «φιλικές χώρες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος πρόεδρος των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ αναμένεται να επισκεφθεί το Πακιστάν, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν για «αναγνώριση» στο εγγύς μέλλον.

Η εμπλοκή της Κίνας

Στη διαμάχη για το Κασμίρ εμπλέκεται όμως και η Κίνα. Τουλάχιστον 20 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τον Ιούνιο στα αμφισβητούμενα σύνορα των δύο χωρών στα Ιμαλάια, στο πρώτο θανατηφόρο θερμό επεισόδιο μεταξύ τους μετά το 1975.

Η διαμάχη ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα για την οριοθέτηση των συνόρων στην περιοχή όπου συναντώνται η Ινδία, το Μπουτάν και η Κίνα (το τμήμα της που περιλαμβάνει το Θιβέτ) κρατάει πολλές δεκαετίες.

Οι περιοχές αυτές έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία γιατί σχετίζονται με τον έλεγχο κρίσιμων περασμάτων και οδικών αξόνων, που ειδικά για την Κίνα έχουν να κάνουν με τον έλεγχο του Θιβέτ, ιδίως από τη στιγμή που η Ινδία υποστήριζε και όσους ήταν αντίθετοι στον κινεζικό έλεγχό του.

Η μεγαλύτερη ένοπλη αντιπαράθεση των δύο χωρών σημειώθηκε το 1962, ενώ ακολούθησαν συγκρούσεις το 1967 και το 1987.

Το γεωπολιτικό βάθος

Ωστόσο, η διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες έχει μεγαλύτερο γεωπολιτικό βάθος. Παρότι είχαν ανεπτυγμένες οικονομικές σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια, γεωπολιτικά απομακρύνθηκαν.

Η Ινδία δεν έδειξε προθυμία συμμετοχής στην κινεζική πρωτοβουλία «μία ζώνη – ένας δρόμος», σε αντίθεση με το Πακιστάν που σήμερα έχει αναβαθμισμένες σχέσεις με την Κίνα.

Επίσης, η Ουάσιγκτον έχει επενδύσει ιδιαίτερα στις σχέσεις της με την Ινδία, θεωρώντας την σημαντικό αντίβαρο απέναντι στην Κίνα στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει επανεκιννήσει η τετραμερής συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία, που είχε πρωτοξεκινήσει χωρίς πολλά αποτελέσματα το 2007.

Σημαντικές μετατοπίσεις

Την ίδια στιγμή, η ίδια η Ινδία στην εποχή των κυβερνήσεων Μόντι έχει πραγματοποιήσει έντονη εθνικιστική και αυταρχική στροφή, η οποία στο εσωτερικό της μεταφράζεται ως μεγάλη πίεση απέναντι και στον μουσουλμανικό πληθυσμό.

Αποκορύφωμα αυτής της στροφής και η απόφαση για ανάκληση του ειδικού καθεστώτος αυτονομίας που είχε η ευρύτερη περιοχή του Κασμίρ, κίνηση που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με το Πακιστάν.

Πιθανώς να είναι αυτές οι μετατοπίσεις της ινδικής εξωτερικής πολιτικής που οδήγησαν την κινεζική πλευρά στην απόφαση να στείλει μήνυμα.

Παρότι η κινεζική πλευρά δεν δείχνει να θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση, είναι σαφές ότι οι κραδασμοί από τους ευρύτερους παγκόσμιους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς φτάνουν μέχρι και τη «στέγη του κόσμου».

Σ’ αυτό το παζλ των αντιπαραθέσεων έρχεται να προστεθεί η παρέμβαση της Τουρκίας, η οποία τελευταία έχει επιλέξει τον δρόμο της «σιωπής» για τους μουσουλμάνους Ουιγούρους της Κίνας – οι οποίοι διώκονται από το κινεζικό καθεστώς – για να μην δυσαρεστήσει το Πεκίνο, από το οποίο έλαβε πρόσφατα μεγάλη οικονομική βοήθεια για την ενίσχυση της παραπαίουσας οικονομίας της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας