Για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε ο Μητσοτάκης τον Πούτιν

955
μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εδέησε σήμερα το απόγευμα να έχει με πρωτοβουλία του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, την πρώτη, εδώ και πάνω από ένα χρόνο από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Προφανώς η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε άμεση σχέση με την ενημέρωση του Ρώσου Προέδρου για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς αναφορικά με τις τρέχουσες προκλήσεις της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.

Να σημειώσουμε πάντως ότι τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προέβη σε μια απαράδεκτη και εντελώς άκομψη επίθεση κατά της Ρωσίας, σε σχέση με τις θέσεις της τελευταίας για την Αγιά Σοφιά,  ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος κατά πρωτοφανή τρόπο και με αφορμή το ίδιο θέμα χαρακτήρισε, περίπου, ως εχθρό της Ελλάδας την Ρωσία! Τέτοιες ασύγγνωστες τοποθετήσεις από ελληνικής πλευράς δεν έχουν γίνει σε βάρος της Ρωσίας, ούτε στις χειρότερες μέρες του Ψυχρού πολέμου.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά,  συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

To Κρεμλίνο για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Πούτιν

Ενώ η ελληνική πλευρά έδωσε στη δημοσιότητα ένα πολύ “τσιγκούνικο”, περιορισμένο ρεπορτάζ για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Πούτιν, το Κρεμλίνο, αντίθετα, έδωσε μια αναλυτικότερη και πιο ενημερωτική δήλωση σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Ηγετών:

Με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς πραγματοποιήθηκε  τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

https://twitter.com/RFEmbassyGr/status/1286027118174928896?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1286027118174928896%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FRFEmbassyGr2Fstatus2F1286027118174928896widget%3DTweet

Για σειρά ζητημάτων συζήτησαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, που έγινε κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εξετάστηκαν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ουσιαστικοί τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης της ρωσοελληνικής αλληλεπίδρασης σε διάφορους τομείς.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να ενταθεί το έργο της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας με έμφαση στην επέκταση του νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για το 2021, στο πλαίσιο της επερχόμενης γιορτής στην Ελλάδα για την 200ή επέτειο από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα για ανεξαρτησία.

Συζητήθηκε, επίσης, διεξοδικά η κατάσταση σε σχέση με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Επ’ αυτού υπογραμμίστηκε η εξαιρετική πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισημάνθηκε δε η σημασία της διατήρησής της ως κοινής ιδιοκτησίας του ανθρώπινου είδους και ως συμβόλου ειρήνης και αρμονίας.

Τέλος, εξετάστηκαν επίσης ορισμένα ζητήματα της περιφερειακής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στη Λιβύη και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν τις επαφές τους.

Υπενθυμίζεται ότι η επικοινωνία μεταξύ Μητσοτάκη και Πούτιν έλαβε χώρα εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά και την έκδοση τουρκικής Navtex για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στα ανοικτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας