Η Άγκυρα θέλει διάλογο και για την “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη

879
διάλογο

Εκτενή αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε σε συνέντευξή του στο Anadolu ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν προκαλώντας όταν κλήθηκε να αναφερθεί στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

«Μετά από πολύ καιρό για πρώτη φορά έγινε μια τέτοια επαφή. Ήταν μια πολύ καλή επικοινωνία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Συζητήθηκαν διμερή θέματα, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος και άλλα ζητήματα, και ζητήματα της ΕΕ. Παραδοσιακά γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Υπάρχουν μια σειρά διαφορές σε διμερή θέματα και συνεχίζονται, αλλά αυτά έχουν συζητηθεί κατά κάποιο τρόπο, διαχειριζόμενες μέσω διαπραγματεύσεων, ορισμένες επιλύθηκαν και άλλες έγιναν διαχειρίσιμες μέσω της διαδικασίας. Φυσικά η δική μας προσδοκία είναι να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ως γείτονα μας με την πιο θετική προσέγγιση σε όλους τους τομείς».

«Η υποστήριξη της Ελλάδας για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική. Είναι δυνατόν να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα όπως το Αιγαίο και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτά τα κανάλια ήταν ανοιχτά στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτά και από δω και στο εξής».

Για να σπεύσει στη συνέχεια να προκαλέσει μιλώντας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. «Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα», είπε ο Καλίν και πρόσθεσε: «Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν μιλώντας μεταξύ μας να διανύουμε απόσταση. Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα αυτό που επιθυμούμε και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσδοκία μας, είναι να γίνουν βήματα και πρέπει να θεσπιστεί μια δίκαιη περιφερειακή τάξη που θα σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της ΡΡ και στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας