Γερμανία: Μέγα οικονομικό σκάνδαλο ανάλογο της Enron στις ΗΠΑ

1508
enron
Wirecard: Το γερμανικό οικονομικό σκάνδαλο που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις

Θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη πρόσφατη οικονομική απάτη, θυμίζοντας το σκάνδαλο της Enron στις ΗΠΑ: η γερμανική εταιρία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) Wirecard παραδέχθηκε σήμερα ότι ποσό των 1,9 δισ. ευρώ, που είχε εγγραφεί στον ισολογισμό της, “πολύ πιθανόν” να μην υφίστατο.

Μετά την υπόθεση του Dieselgate στη Volkswagen ή την υπεξαίρεση στη Deutsche Bank, η πτώση αυτής της εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών –που ανταγωνίζεται εταιρίες όπως η γαλλική Worldline, η ολλανδική Adyen ή η αμερικανική Square– σκιάζει τη φήμη της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα και την οικονομική της σταθερότητα.

Για τον λόγο αυτό, οι ελεγκτές του ομίλου αρνήθηκαν να πιστοποιήσουν τον ισολογισμό για το 2019, με την υπόθεση αυτή να οδηγεί ήδη στην παραίτηση του επικεφαλής της εταιρείας και σε “βουτιά” της τιμής της μετοχής της Wirecard στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνου, πιστωτικών καρτών και διεκπεραίωσης συναλλαγών, κυρίως σε επιχειρήσεις.

Σήμερα το πρωί, η τιμή της μετοχής κινείτο μόλις στα 16 ευρώ, συγκριτικά με σχεδόν 100 ευρώ την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την αποκάλυψη των αμφιβολιών για την αξιοπιστία των ισολογισμών, οι οποίες στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν.

Τράπεζες στις Φιλιππίνες

Η Wirecard ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η εταιρία ελεγκτών EY αρνήθηκε να προσυπογράψει τον ισολογισμό για το 2019 καθώς δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη μετρητών 1,9 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς της, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του ισολογισμού της εταιρείας. Η EY ενέκρινε τακτικά τα οικονομικά στοιχεία της Wirecard τα τελευταία χρόνια και η άρνησή της να τα προσυπογράψει για τη χρήση του 2019 επιβεβαίωσε τις αστοχίες που εντοπίστηκαν από ανεξάρτητη έρευνα της KPMG τον Απρίλιο, η οποία με τη σειρά της έγινε ύστερα από δημοσιεύματα στην εφημερίδα Financial Times.

Η τελευταία ανακοίνωση της Wirecard έρχεται σε συνέχεια της αποχώρησης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Μάρκους Μπράουν την Παρασκευή, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Τζέιμς Φράις, πρώην στέλεχος στο γερμανικό χρηματιστήριο, αρμόδιο για τη συμμόρφωση με τους ρυθμιστικούς κανόνες.

Η εταιρεία βρίσκεται υπό έλεγχο από τότε που πληροφοριοδότης ισχυρίστηκε ότι οφείλει εν μέρει την επιτυχία της σε ένα δίκτυο εικονικών συναλλαγών. Αυτό οδήγησε σε έρευνα για τα εξαφανισμένα κεφάλαια, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο στις Φιλιππίνες. Η κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι τα χρήματα αυτά πότε δεν φάνηκαν να εισέρχονται στη χώρα, αφού η Bank of the Philippine Islands (BPI) και η BDO Unibank ανακοίνωσαν ότι τα έγγραφα που υποτίθεται ότι έδειχναν πως η Wirecard είχε καταθέσει χρήματα σε αυτές είναι ψεύτικα. Και οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν πως η Wirecard δεν ήταν πελάτης τους.

Η Wirecard ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ίσως έχει πέσει θύμα μιας “απάτης μεγάλων διαστάσεων“. Σήμερα ανακοίνωσε ότι εξετάζει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της, όπως μείωση κόστους, αναδιάρθρωση, πώληση ή αναστολή λειτουργίας μονάδων.

Η Wirecard, που εδώ και χρόνια παρουσιάζεται ως “success story” του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου και που σήμερα απασχολεί 6.000 εργαζομένους και έχει 26 υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια περιδίνηση που θυμίζει την πορεία της αμερικανικής ενεργειακής εταιρίας Enron στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο όμιλος από το Τέξας, που ‘φούσκωνε’ τεχνητά τα κέρδη του, κάλυπτε τις ζημίες του και παραποιούσε τα οικονομικά του στοιχεία για να βελτιώσει τη χρηματιστηριακή του αξία, κατέληξε να κηρύξει πτώχευση.

Η Wirecard είναι μια γερμανική startup που δημιουργήθηκε το 1999, έχοντας στην αρχή λειτουργήσει ως μεσολαβητής για ηλεκτρονικές πληρωμές που έγιναν στην βιομηχανία του πορνό και των τυχερών παιχνιδιών.

Τώρα, βρίσκεται ενώπιον μιας χιονοστιβάδας δικαστικών προβλημάτων.

Ο πρώην επικεφαλής της εταιρίας Μάρκους Μπράουν και άλλα μέλη της διοίκησης βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα στη Γερμανία με ποινική έρευνα, κατηγορούμενα για χειραγώγηση τιμών.

Η εισαγγελία του Μονάχου, περιοχή στην οποία εδρεύει η Wirecard, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι οι έρευνες μπορεί να διευρυνθούν υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας