Με τις ευλογίες της Μονής Μεγίστης Λαύρας, ανεμογεννήτριες καταστρέφουν τη Σκύρο!

2099
ανεμογεννήτριες

Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Σκύρο. Σε μια προστατευμένη περιοχή Natura, 37.000 στρεμμάτων, η «ιδιοκτήτρια» του όρους Κόχυλας, η Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, μαζί με συνεργάτες της επιχειρηματίες σχεδιάζει να εγκαταστήσει 60 ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων και ισχύος περίπου 5,6 MW η κάθε μία (συνολική παραγόμενη ενέργεια 333 MW, δηλαδή το 10% του συνόλου της παραγωγής στην Ελλάδα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στην Ευρώπη.

Ολόκληρο το νησί έχει έκταση 210.000 στρέμματα, από αυτά 37.000 θα μετατραπούν σε αιολικό πάρκο

Η κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει ύψος πυλώνα 105 μέτρων και διάμετρο πτερωτής 150 μέτρων διαμορφώνοντας το ύψος της κάθε ανεμογεννήτριας στα 180 μέτρα περίπου, ίσο δηλαδή με έναν ουρανοξύστη ύψους 60 ορόφων.

Η τερατώδης βιομηχανική εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα καλύψει σχεδόν το μισό νησί.

Το σημερινό έργο, που έλαβε πρόσφατα Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από την ΡΑΕ, περιλαμβάνει:

60 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 5,6 MW η καθεμία και ύψους πάνω από 180 μέτρα! Ο συγκεκριμένος τύπος των Α/Γ εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με επιλογή να τοποθετηθούν σ’ ένα μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί και λόγω του ύψους τους θα είναι ορατές από όλες τις περιοχές του νησιού, αλλά και αντικριστά όχι πολύ μακριά από την Εύβοια.

Χωροθετούνται στο εμβληματικό «Βουνό» της Σκύρου (όρος Κόχυλας), και καταλαμβάνουν ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.  Το μισό νησί θα ισοπεδωθεί με απίστευτου μεγέθους εκσκαφές και δεκάδες χιλιάδες τόνους τσιμέντου για την πάκτωση των Α/Γ. Τεράστιες ποσότητες μπάζων θα κατακλύσουν τις πλαγιές και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων, διαστάσεων λεωφόρου θα οργώσουν το ανάγλυφο του Βουνού. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου φαραωνικού – βιομηχανικού έργου  για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία θα είναι καταλυτικές και μη αναστρέψιμες:

  • Το «έργο» τέτοιων διαστάσεων θα επικυριαρχήσει και θα επισκιάσει όλη τη Σκύρο.
  • Το ήπιο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο ανατρέπεται.
  • Η αισθητική του Σκυριανού τοπίου καταστρέφεται.
  • Η προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 με την ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της αφανίζεται.
  • Η μακραίωνη ιστορική διαδρομή πολιτισμού της Σκύρου διακόπτεται βίαια.
  • Η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού ακυρώνεται.
  • Το πλοίο λαϊκής βάσης της Σκύρου, πρότυπο αναφοράς – υψηλής ποιοτικής διαχείρισης και χαμηλού κομίστρου – από όλα τα νησιά της χώρας μας απαξιώνεται.
  • Η κτηνοτροφία και μελισσοκομία που παραδοσιακά αναπτύσσονται στο Βουνό εξαφανίζονται.

Οι οικογένειες θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν από το νησί, σε αναζήτηση εργασίας.

Να σημειωθεί πως το όρος «Κόχυλας» έχει ενταχθεί από το 2006 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Natura 2000» και αποτελεί «Τόπο Κοινοτικής Σημασίας» με κωδικό «GR 242006» λόγω της «βιοποικιλότητας» με προέχουσα την παρουσία της μοναδικής παγκοσμίως φυλής του μικρόσωμου Σκυριανού Αλόγου, του πτηνού Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) και σπάνιων φυτών που περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλουμένων Ειδών, της σημαντικότητας της περιοχής για την αναπαραγωγή θαλάσσιων πουλιών, αρπακτικών πτηνών και ειδών που συνδέονται με θαμνώδη βλάστηση.

Η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας

Η Σκύρος που συγκαταλέγεται στους 100 πιο «πράσινους» προορισμούς σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα «Green Destinations» και θεωρείται πρότυπο ισόρροπης αειφόρου ανάπτυξης, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση, λόγω των αποφάσεων της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας.

Τον Ιούλη του 1998, όταν με αφορμή μια κοινοτική επιδότηση που διεκδικούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μονή διεκδίκησε με αγωγή στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας την αναγνώριση 38.000 στρεμμάτων (το 1/8 του νησιού) στη θέση «Βουνό»  (Κόχυλας – 792 μ.) στη νότια Σκύρο, επικαλούμενη χρυσόβουλα του 10ου αιώνα και βρέθηκε ιδιοκτήτρια του νότιου τμήματος του νησιού.

Το 2005 η Μονή Μεγίστης Λαύρας σύστησε την εταιρεία με την ονομασία «Αιολική Νότιας Σκύρου ΑΕ» με εταίρους κατά 95% τη Μονή και 5% την εταιρεία «ΕΝΤΕΚΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΕ», του επιχειρηματία Κώστα Φιλιππίδη, με στόχο τη δημιουργία των αιολικών πάρκων. Το 2010 η εγκατάσταση του έργου των 333 MW είχε προϋπολογιστεί στα 620 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ποσού της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το 2013, η καθολική εναντίωση του σκυριανού λαού ματαίωσε την προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Σήμερα όμως φαίνεται ότι οι καιροί είναι ευνοϊκοί για την Μονή και για τις εταιρείες εγκατάστασης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη δημιουργία τεράστιων αιολικών πάρκων και με απίστευτη αδιαφορία για τη ζημιά στο περιβάλλον. Τήνος, Αγραφα, Μάνη, Κρήτη, Ικαρία, σε όλη την Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκδώσει δύο άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 150 MW έναντι του συνολικού έργου των 333 MW. Τα δύο αιολικά πάρκα «1ο Αιολικό Πάρκο Σκύρου ΕΠΕ» και «9ο Αιολικό Πάρκο Σκύρου ΕΠΕ», αποτελούν συνολικά ισχύ 150 MW, επιμεριζόμενη σε από 78MW και 72MW αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Δήμου Σκύρου οι ελληνικές εταιρείες που φέρονται να επιδιώκουν να χρηματοδοτήσουν με τραπεζικό δανεισμό το έργο «είναι κουφάρια αδρανών νομικών προσώπων, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και απασχόληση προσωπικού, με μηδενικά ίδια κεφάλαια και στο σύνολό τους ζημιογόνες οικονομικά».

Συνεδρίαση
της Επιτροπής Αγώνα
Σκύρος 
SOS

Σήμερα Σάββατο 20 Ιούνη 2020 στις 6.00 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου συνεδριάζει η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ SOS κατά των Ανεμογεννητριών με θέμα τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων.

Η συνάντηση είναι ανοιχτή για όλους.

Παράκληση της Επιτροπής: COVID- 19: Παρακαλούμε να τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Το όρος Κόχυλας, Νότια Σκύρος

Το όρος Κόχυλας, το «Βουνό» των Σκυριανών, καλύπτει σχεδόν όλο το νότιο τμήμα της Σκύρου. Η τραχιά βραχώδης όψη του, με την επικρατούσα χαμηλή και αραιή βλάστηση, δεν προδίδει με την πρώτη ματιά το μεγάλο και ιδιαίτερο φυσικό πλούτο που φιλοξενεί. Για αυτόν ακριβώς το φυσικό του πλούτο ο Κόχυλας έχει χαρακτηριστεί ως:

  • Τόπος Κοινοτική Σημασίας του ευρωπαϊκού δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 (GR2420006) (Οδηγία 92/43/ΕEC) (κατά το μεγαλύτερο τμήμα του)
  • Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ, Οδηγία 79/409ΕΕC) (κατά το μεγαλύτερο τμήμα του)
  • Σημαντική για τα Πουλιά Περιοχή (ΣΠΠ) (GR115) (εξ ολοκλήρου)

Τα ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηριστικά που κάνουν τον Κόχυλα ένα σημαντικό καταφύγιο άγριας ζωής είναι:

ΤΥΠΟΙ ΟΙΚΟΤΟΤΩΝ- ΒΛΑΣΤΗΣΗ

Ο κυρίαρχος τύπος βλάστησης στον Κόχυλα είναι η χαμηλή θαμνώδης βλάστηση, με βασικά είδη το πουρνάρι (Quercus coccifera), την αγριελιά (Olea europaea subspoleaster), το θυμάρι (Corydothimus capitatus), την αστοιβή (Sarcopoterium spinosum), την  ευφορβία  (Euphorbia acanthothamnos).

Σημαντικός οικότοπος στον Κόχυλα είναι οι δενδρώδεις συστάδες με σφενδάμια (Acer sempervirens) που αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο στις πολυάριθμες ρεματιές και χαράδρες του βουνού.  Άλλα φυτικά είδη που συμμετέχουν σε αυτόν τον τύπο βλάστησης είναι η αριά (Quercus ilex), το πουρνάρι (Quercus coccifera), η αγριελιά (Olea europaea subspoleaster), το φιλλύκι (Phillyrea latifolia).

Άλλοι σημαντικοί οικότοποι του Κόχυλα είναι οι απότομοι κάθετοι θαλάσσιοι και εσωτερικοί βραχώδεις σχηματισμοί, τα φρύγανα με Centaurea spinosa, οι σχηματισμοί δενδρώδους ευφορβίας (Euphorbia dendroides).

ΧΛΩΡΙΔΑ

Σημαντικός αριθμός ενδημικών φυτών της Σκύρου και της περιοχής του Αιγαίου εντοπίζονται στον Κόχυλα και ορισμένα από αυτά κατατάσσονται στην εθνική λίστα των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη είναι χασμόφυτα, είναι δηλαδή εξειδικευμένα να φύονται σε βραχώδεις θέσεις. Τέτοια σημαντικά είδη είναι τα Aethionema retsinaScorzonera scyriaCampanula merxmuelleriAubierta scyriaCentaurea rechingeri κ.α. Ειδικά το είδος Aethionema retsina αποτελεί ένα από τα σπανιότερα είδη της ελληνικής χλωρίδας, χαρακτηρίζεται ως Κρίσιμα Κινδυνεύον (CR) με εξαφάνιση και περιλαμβάνεται στην έκδοση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) «Τα 50 Κορυφαία Φυτά των Νησιών της Μεσογείου».

ΠΑΝΙΔΑ

Το Σκυριανό άλογο

Το περιβάλλον του Κόχυλα αποτελεί το φυσικό χώρο ελεύθερης διαβίωσης για το μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο Σκυριανό άλογο (Equus cabalus skyriano). Το Σκυριανό άλογο είναι μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα και κατάφερε να διασωθεί μόνο σε αυτό το μέρος του πλανήτη. Η τροφή των αλόγων στο Βουνό είναι αγριόχορτα, θυμάρι και διάφοροι θάμνοι, φύλλα που πέφτουν από τις αγριελιές, τα σφενδάμια και τις βελανιδιές. Τα άλογα ζουν σε μικρές αγέλες και κάθε αγέλη έχει το δικό της λημέρι σε κάποια από τις πλατωσιές που βρίσκονται σκόρπιες σε όλο το βουνό, με μικρές λιμνούλες προστατευμένες από δένδρα.

Πτηνά

Ο Κόχυλας φιλοξενεί την μεγαλύτερη αποικία του μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) στον κόσμο, ένα είδος μεταναστευτικού γερακιού απειλούμενου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο μαυροπετρίτης ξεχειμωνιάζει στην Μαδαγασκάρη και από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβρη φωλιάζει στους απόκρημνους βράχους του Κόχυλα και στις γειτονικές νησίδες. Άλλα σημαντικά είδη που φωλιάζουν στον Κόχυλα είναι το φρυγανοτσίχλονο (Emberiza caesia), το σμυρνοτσίχλονο (Emberiza cineracea) και ο μύχος (Puffinous yelkouan).

Παράλληλα ο Κόχυλας (και η Σκύρος γενικότερα) αποτελεί σημαντικό σταθμό για τα πτηνά στο μεταναστευτικό μονοπάτι του Αιγαίου.

Σποραδόσαυρα

Η σαύρα Podargis gaigea είναι ένα ενδημικό είδος του αρχιπελάγους της Σκύρου και της νησίδας Πιπέρι της Αλοννήσου και είναι κοινό και πολυάριθμο στην περιοχή του Κόχυλα.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Ένα δίκτυο 5 σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών σας περιμένει για να ανακαλύψετε από κοντά τους οικολογικούς θησαυρούς του Κόχυλα. Περπατήστε σε παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν για χρόνια οι «ημίθεοι» Σκυριανοί τσοπάνηδες για τα αιγοπρόβατά τους και ακολουθήστε άλλες που οδηγούν σε ιστορικά εξωκλήσια που γιορτάζονται μέχρι τις μέρες μας από τους κατοίκους του νησιού.

*Πηγή: imerodromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας