Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη «Open Skies» (Ανοικτοί Ουρανοί), ισχυριζόμενες ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τους όρους της Συνθήκης.
Με τη συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί», που υπογράφηκε το 1992 και τέθηκε σε ισχύ το 2002, καθιερώθηκε ένα πρόγραμμα άοπλων πτήσεων εναέριας επιτήρησης σε ολόκληρη την επικράτεια των 35 συμμετεχουσών χωρών.
Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποχώρηση από τη Συνθήκη θα πραγματοποιηθεί επίσημα σε έξι μήνες, σύμφωνα με τους όρους αποχώρησης που προβλέπονται σε αυτήν.
Πρόκειται για την τρίτη αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνή Συνθήκη, μετά την αποχώρηση, πέρυσι, από την Συνθήκη των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς (INF) και την αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ζήτησε από τις ΗΠΑ “να «αναθεωρήσουν” την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη διεθνή συνθήκη, ζητώντας παράλληλα από τη Ρωσία να συνεχίσει να την τηρεί πλήρως.
Στον απόηχο της απόφασης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ, οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν χθες, Παρασκευή, έκτακτη συνεδρίαση.
Εκτός από τη Γερμανία, αντιδρούν και πολλές άλλες δυτικές χώρες, που εξέδωσαν σχετικό κείμενο.
«Λυπούμαστε» για την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον «μολονότι συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες» των ΗΠΑ, αναφέρεται σε αυτό το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας και υπογράφεται από 10 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Σουηδία).
«Η συνθήκη Open Skies είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες ενόψει της προαγωγής της διαφάνειας και της ασφάλειας στην ευρωατλαντική ζώνη» υπογραμμίζουν οι χώρες αυτές, επαναλαμβάνοντας ότι οι ίδιες θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν.