Κραυγή αγωνίας καλλιτεχνών και εργαζομένων στο θέαμα: «Αντιμέτωποι με ανθρωπιστική κρίση»

1061
αντιμέτωποι

Στον αέρα είναι χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού και του ζωντανού θεάματος εν μέσω πανδημίας. Αγωνιούν για την επιβίωσή τους καλλιτέχνες, παραγωγοί, τεχνικοί και πολλές ακόμη συναφείς ειδικότητες. Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν, αυτή την ώρα, μουσικοί, ηθοποιοί κι εργαζόμενοι σε θέαμα και ακρόαμα.

Αντιμέτωποι με ανθρωπιστική κρίση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού είναι χιλιάδες καλλιτέχνες κι εργαζόμενοι στον χώρο του ζωντανού θεάματος, στη χώρα μας. Μετρούν ήδη δυο μήνες σε παύση εργασίας, ενώ δεν διαφαίνεται ότι θα καταφέρουν να εργαστούν μέχρι το φθινόπωρο, εφόσον, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ και συναυλίες με θεατές.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, μουσικοί, ηθοποιοί κι εργαζόμενοι σε θέαμα και ακρόαμα, διεκδικώντας την εξασφάλιση της επιβίωσης του συνόλου του κλάδου.

Κραυγή αγωνίας από τραγουδιστές και μουσικούς

Την αδυναμία πρόσβασης σε εργασία, η οποία οδηγεί δεκάδες χιλιάδες τραγουδιστές και μουσικούς σε οικονομική ασφυξία, περιγράφει στο Sputnik, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), Βασίλης Παρασκευόπουλος. Καταγγέλλει την κυβέρνηση για ολιγωρία και προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, έως ότου ληφθούν τα αναγκαία μέτρα στήριξης του συνόλου των εργαζόμενων στον κλάδο.

«Πριν ακόμη επιβληθεί καραντίνα, ο κλάδος μας μετρούσε απώλειες. Όλες οι συναυλίες, τα live και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ανά τη χώρα ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού, στο τέλος Φλεβάρη. Ο τζίρος στον χώρο ήταν πεσμένος και πριν την καραντίνα, γιατί ο κόσμος φοβόταν να παρακολουθήσει μία εκδήλωση σε κλειστό χώρο. Αυτή τη στιγμή, με την ακύρωση όλων των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, ένας μουσικός που είχε πάρει το τελευταίο του μεροκάματο τον χειμώνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξαναπάρει μεροκάματο το 2021. Μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς, το υπουργείο Εργασίας αρνείται συστηματικά να μας δεχτεί. Ούτε τηλεφωνικά έχουμε καταφέρει να έρθουμε σε επαφή με τους αρμόδιους. Μαζί με τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, όσο μπορούμε, ζητώντας την εξασφάλιση τροφής και στέγης για τους εργαζόμενους του κλάδου».

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας αντί να ικανοποιήσει το παραπάνω αίτημα μας, με προπαγανδιστικές εξαγγελίες ανακοίνωσε “την κάλυψη όλων των καλλιτεχνών”, ενώ στην πράξη έδωσε ένα επίδομα σε ελάχιστους συναδέλφους. Οι καλλιτέχνες που εργάζονται σκληρά για να παραχθεί ο Πολιτισμός μας βρίσκονται σε απόγνωση», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τα καλλιτεχνικά σωματεία ΠΜΣ, ΣΕΗ, ΣΕΘΕΑ.

Ερωτηθείς για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ο κύριος Παρασκευόπουλος, λέει ότι ελάχιστοι κρίθηκαν ως δικαιούχοι, ζητώντας τη διεύρυνση της έκτακτης επιδότησης για το σύνολο των εργαζομένων, για όλο το καλοκαίρι.

«Κάτω από το 50% του συνόλου των εργαζομένων στον χώρο του θεάματος, έλαβαν το έκτακτο επίδομα με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν. Ζητάμε, λοιπόν, να καλυφθεί το σύνολο των συναδέλφων, ενώ είναι αναγκαία η διεύρυνση του επιδόματος των 800 ευρώ για όλο το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Ο κλάδος μας ήταν από τους πρώτους που έπληξε κι εξακολουθεί να πλήττει η πανδημία. Οι εργαζόμενοι που παράγουν καλλιτεχνικό προϊόν πρέπει να είναι κύριο μέλημα του κυβερνητικού σχεδιασμού για όλη την επόμενη περίοδο».

Σε απόγνωση η συντριπτική πλειονότητα των ηθοποιών

Για κατάσταση μεγάλης επισφάλειας στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειονότητα των ηθοποιών της χώρας, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Δημήτρης Αντωνιάδης. Μιλώντας στο Sputnik, εκφράζει την αγωνία του για την επερχόμενη κρίση στον χώρο του Πολιτισμού και τονίζει την αναγκαιότητα στήριξης του θεατρικού κλάδου εκ μέρους της Πολιτείας, εν όψει μίας μακράς περιόδου ανεργίας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου μας έμεινε εκτός της έκτακτης επιδότησης. Εντάχθηκαν μόνο όσοι πληρούσαν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή όσοι εργάζονταν σε θεατρικές παραστάσεις ή τηλεοπτικές παραγωγές με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου εξαρτημένης εργασίας, που έληξαν τον μήνα Μάρτιο. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες έμειναν εκτός στήριξης. Ζητάμε να συμπεριληφθεί το σύνολο του θεατρικού κλάδου στο επίδομα των 800 ευρώ για το περασμένο διάστημα, αλλά και για όλο το καλοκαίρι, εφόσον δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πολιτιστική εκδήλωση. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να συμπεριληφθούμε στα μέτρα στήριξης. Προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε μια ευρύτερη αντίληψη ότι οι ηθοποιοί περισσεύουν. Αντιμετωπιζόμαστε σαν να είμαστε ένας άχρηστος κλάδος. Προσπαθούμε να μην πεινάσει κανένας συνάδελφός μας».

Διαδικτυακή συναυλία για την Πρωτομαγιά με πολλούς καλλιτέχνες

Τα καλλιτεχνικά σωματεία ετοιμάζουν μία μεγάλη διαδικτυακή συναυλία με τη συμμετοχή πολλών και αγαπημένων τραγουδιστών, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, διεκδικώντας, όπως λένε, τη ζωή τους. Θα προβληθεί στις 21.00 μέσα από το κανάλι του ΣΕΘΕΑ στο Youtube.

«Να διεκδικήσουμε την πρώτη Μάη όπως μας αξίζει. Μέσα και απ’ αυτήν την κίνησή μας, διεκδικούμε τη ζωή μας και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Όχι μέτρα που θα μοιράζουν τα ψίχουλα του δικού μας ψωμιού στα τέσσερα, στα εκατό, στα χίλια. Μέτρα που να εξασφαλίζουν την ύπαρξη μας, όχι μόνο σήμερα. Αλλά και την χαμένη καλοκαιρινή μας σεζόν, τη μισή μας χειμωνιάτικη. Όχι γιατί ζητάμε να ζήσουμε με επιδόματα, όχι γιατί είμαστε κάτι άλλο από την υπόλοιπη κοινωνία. Αλλά γιατί δουλεύουμε σε αυτή την κοινωνία, συνεισφέρουμε, υπάρχουμε, παλεύουμε», αναφέρουν μεταξύ άλλων τα καλλιτεχνικά σωματεία.

Με αλφαβητική σειρά θα τραγουδήσουν: Alcedo folk band και Κώστας Θωμαΐδης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Γιώργος Κιμούλης, Στέλιος Μάινας, Ηλιάννα Μαυρομάτη, Πάνος Μπούσαλης, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Σαρρής, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ιωάννα Φόρτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας