Γερμανία: Εισαγόμενοι εποχικοί εργάτες γης με… 20 ευρώ τη μέρα!

4177
γερμανία

Φτηνά χέρια εν μέσω πανδημίας θέλουν επειγόντως οι επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα στη Γερμανία, όπου κάθε χρόνο απασχολούνται σχεδόν 300.000 εποχικοί εργάτες γης κυρίως από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Φέτος η κατάσταση ήταν περίπλοκη λόγω του κορονοϊού και των απαγορεύσεων, όμως μπροστά στο κέρδος όλα λύνονται… Οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Ρουμανίας ικανοποίησαν το αίτημα των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα και έτσι κατά χιλιάδες Ρουμάνοι εργάτες γης καταφθάνουν πλέον αεροπορικώς σε γερμανικές πόλεις.

Ήταν που ήταν σκληρές τα προηγούμενα χρόνια οι συνθήκες εργασίας τώρα λόγω πανδημίας η κατάσταση είναι αφόρητη για τους εργάτες που εξαναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους τη Ρουμανία για ένα κομμάτι ψωμί. Η DW έγραψε πως «ο Γιοάν εργάστηκε πέρσι για πρώτη φορά στη Γερμανία σε μια επιχείρηση καλλιέργειας σπαραγγιού κοντά στο Μίνστερ. Μετά από σχεδόν τρεις μήνες εξαντλητικής δουλειάς 10 ωρών την ημέρα χωρίς ρεπό, επέστρεψε στην πατρίδα του με κάτι λιγότερο από 1.850 ευρώ στην τσέπη. Από το μισθό του είχαν γίνει ήδη κρατήσεις 1.000 περίπου ευρώ για στέγη, φαγητό και κοινόχρηστα». Ο Ρουμάνος εργάτης για 90 μέρες 10ωρης εργασίας χωρίς σταματημό πήρε στο χέρι 1.850 ευρώ, δηλαδή δούλεψε για 20 ευρώ τη μέρα! Με αυτά τα χρήματα, συνήθως, πρέπει να βγάλουν το υπόλοιπο του χρόνου…

Σε εργασιακή καραντίνα

Φέτος μαζί με τα εξευτελιστικά μεροκάματα έχουν να αντιμετωπίσουν και την πανδημία. Μόλις φτάσουν στο χώρο εργασίας αυτόματα μπαίνουν σε «εργασιακή καραντίνα» την οποία η γερμανική κυβέρνηση αποκαλεί «ντε φάκτο καραντίνα με παράλληλη δυνατότητα απασχόλησης».

Χαρακτηριστικά η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Γιούλα Κλέκνερ δήλωσε ότι «κάθε εταιρεία θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, αλλά και όταν οι υπάλληλοι εργάζονται σε ομάδες. Αυτό θα ισχύει για τις πρώτες 14 ημέρες της καραντίνας, κατά τις οποίες μπορούν να εργαστούν». Επίσης οι νεοαφιχθέντες εργάτες θα ζουν ξεχωριστά από τους υπόλοιπους και δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν το χώρο της επιχείρησης. Στα δωμάτια επιτρέπεται να διαμένει πλέον ο μισός αριθμός εργαζομένων, ενώ οι επισκέψεις απαγορεύονται.

Οι εργάτες «…ζουν ένα δράμα»

Η ρουμάνικη ιστοσελίδα «G4Media» έγραψε για τους εποχικούς εργάτες γης πως «εργάζονται εκεί, σε συχνά δύσκολες συνθήκες, στη γεωργία, ελπίζοντας να αυξήσουν το εισόδημά τους μερικές χιλιάδες ευρώ σε δύο με τρεις μήνες, για να ζήσουν στη χώρα το υπόλοιπο έτος. Τώρα, εκτός από τη σκληρή δουλειά, προστίθενται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία. Εξακολουθούν να ζουν ένα δράμα, μακριά από τις οικογένειες, στο οποίο προστίθεται τώρα και ο φόβος του κορονοϊού»Η ίδια ιστοσελίδα έγραψε πως «και η Ιταλία ανακοίνωσε ότι 15.000 Ρουμάνοι θα έρθουν να εργαστούν στη γεωργία στο βόρειο τμήμα της χώρας, δηλαδή στο επίκεντρο της επιδημίας, αφού το ρουμανικό κράτος έχει εξαιρέσει από τους περιορισμούς τους εποχιακά εργαζόμενους».

Δημοσίευσε και το σχετικό διάταγμα της κυβέρνησης της Ρουμανίας που αναφέρει «Επιτρέπονται πτήσεις που εκτελούνται από όλους τους αερομεταφορείς σε πτήσεις charter για τη μεταφορά εποχικά εργαζομένων από τη Ρουμανία σε άλλα κράτη κατόπιν έγκρισης…». Έγινε γνωστό πως αμέσως μετά πλημμύρισε το αεροδρόμιο στην πόλη Κλουζ με εργάτες γης και γραφεία μεσαζόντων που τους «διακινούν» προς ικανοποίηση των Γερμανών επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.

Μετανάστες… ευπρόσδεκτοι με πτήσεις charter

Ο πρόεδρος του συνδέσμου των γερμανικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα Γιοάχιμ Ρούκβιντ δήλωσε πως «χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα εποχικών εργατών από την Ανατολική Ευρώπη» προσθέτοντας ότι «η ρύθμιση αυτή μας βοηθά να συνεχίσουμε τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας». Παραδέχεται ότι χωρίς τα χέρια των εργατών δεν κινούνται επιχειρήσεις και δεν παράγονται εμπορεύματα και πλούτος.

Φυσικά για αυτό το σκοπό, υπό αυτές τις συνθήκες, οι μετανάστες γίνονται ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία και με πτήσεις charter! Κάποιοι πρέπει να μαζέψουν τα σπαράγγια και τα λαχανικά της άνοιξης και κάποιοι να εκμεταλλευτούν το κέρδος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας