Πανικός στα διεθνή χρηματιστήρια. Χάθηκαν 2,5τρις δολ. Εικόνες κρίσης του 2008

1060
χρηματιστήρια

Ο κοροναϊός και η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι η μόνη εξήγηση για τον πανικό, το χάος και την ξέφρενη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια.

Είναι μάλλον φανερό, αν και οι αναλυτές το αποκρύπτουν, ότι κοροναϊός και πετρέλαιο έγιναν η αιτία για να σκάσει η “φούσκα” των χρηματιστηρίων, απόρροια των αδιεξόδων του σύγχρονου καπιταλισμού και της αναζήτησης υπερκερδών σε μια εποχή αβυσσαλέων κοινωνικών ανισότητων.

Σκηνές απόλυτου πανικού επικρατούν στις διεθνείς αγορές μετοχών. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά το ρίσκο και στρέφονται σε καταφύγια, έχοντας τρομάξει τόσο από την ταχεία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και τα σενάρια για τις οικονομικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει όσο και από την αιφνίδια κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα έχουν χαθεί 2,5 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών παγκοσμίως.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World Index καταγράφει πτώση 5% στη χειρότερη ημέρα του από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της. Είχε προηγηθεί βεβαίως η βουτιά της τάξης του 31% για το πετρέλαιο η οποία και σήμανε συναγερμό σε όλες τις αγορές.

Στη Wall Street λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης είχαμε αυτόματη διακοπή των συναλλαγών για 15 λεπτά- και πάλι για πρώτη φορά από την κρίση του 2008– καθώς ο S&P 500 έκανε βουτιά 7%. Στη συνέχεια οι απώλειες του περιορίστηκαν κοντά στο 5,5%. Ο Dow Jones με τα βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς βρέθηκε επίσης να υποχωρεί 7,5% ή περισσότερο από 1.900 μονάδες, με την πτώση στη συνέχεια να περιορίζεται ελαφρώς, στο 6%.

Ακατάσχετη η αιμορραγία και στην Ευρώπη. Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης με το άνοιγμα της συνεδρίασης βυθίστηκε 13% κάτω από τις 600 μονάδες. Ενώ κάποια στιγμή οι απώλειες περιορίστηκαν κοντά στο 9%, στις 16:10 ώρα Ελλάδος υποχωρεί 12,43% στις 599,18 με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 105 εκατ. ευρώ. Απώλειες της τάξης του 12% παρουσιάζει και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Φραγκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μαδρίτη βλέπουν τους βασικούς δείκτες τους σε πτώση 8% με 8,5%.

Πτώση άνω του 8% και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη, με τις τράπεζες να δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα και τον δείκτη τους να διολισθαίνει σε ιστορικό ναδίρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας