”Σχέδιο Β” για μικρή ζώνη χωρών του ”Μάρκου” με εκτός Ιταλία, Ελλάδα και πιθανότατα Γαλλία.
Στη Γερμανία, μπροστά στην κρίση και τα ογκούμενα διαλυτικά φαινόμενα και αδιέξοδα της ευρωζώνης αλλά και τις γενικευμένες αντιδράσεις λαών και ορισμένων κρατών, έχουν ξεκινήσει επίσημες διεργασίες και επεξεργασίες για τη διαίρεση της ευρωζώνης.
Έγκυρες πληροφορίες από δημοσιογραφικούς κύκλους του Βερολίνου αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη ‘Σχέδιο Β”, ως σχέδιο ανάγκης, για την συγκρότηση μιας μικρής ζώνης του νέου ευρώ (μάρκο), από την οποία είναι με βεβαιότητα εκτός η Ιταλία και βρίσκεται υπό συζήτηση και διαπραγμάτευση αν θα συμμετέχει η Γαλλία.
Τη διαίρεση της ευρωζώνης ζητεί το Afd
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τη διαίρεση της Ευρωζώνης ζητά ανοικτά μέσω συνέντευξης του στο Reuters ο συν-επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Γιργκ Μόιτεν, εκτιμώντας ότι πρέπει να σχηματιστεί μία ισχυρή ομάδα κρατών γύρω από τη Γερμανία και ένα πιο αδύναμο πλέγμα, πέραν αυτών, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η Γαλλία.
Ο κ. Μόιτεν πρότεινε την πιθανή έξοδο«αδύναμων» χωρών από την Ευρωζώνη, αναφέροντας την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία, ενώ για την Ελλάδα δήλωσε πως είναι τόσο αδύναμη, που καμία χώρα δεν θέλει να μοιράζεται νόμισμα μαζί της.
Ο συμπρόεδρος του AfD χαρακτήρισε το ευρώ «σπόρο διχόνοιας» για την Ευρώπη, η οποία, όπως πρόσθεσε, έχει διαφορετικές νομισματικές κουλτούρες και διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να πιεστεί για ένα ή δυο χρόνια μετά από μια τέτοια διάσπαση της Ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε ότι «το ευρώ είναι υπερβολικά ισχυρό για χώρες της νότιας Ευρώπης, τη στιγμή που για τη Γερμανία και αρκετές άλλες είναι υπερβολικά αδύναμο».
Όπως είπε, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θα παραμείνουν στον πυρήνα της Ευρωζώνης, αν και ένα ισχυρότερο νόμισμα θα έβλαπτε τις εξαγωγές τους.
Δυστυχώς, το ποσοστό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία έχει ανέλθει στο 15% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Γερμανικό Σχέδιο Β’
Το Afd ασφαλώς είναι ένα ακροδεξιό κόμμα αλλά οι απόψεις του, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την ευρωζώνη και την ΕΕ, απηχούν, σε ένα σημαντικό βαθμό θέσεις κύκλων του ευρύτερου Γερμανικού κατεστημένου.
Για να το πούμε διαφορετικά, το Afd λέει δημοσίως και ανοικτά όσα σκέπτονται και συζητούν στο παρασκήνιο Χριστιανοδημοκρατικά κέντρα που σχεδιάζουν το μέλλον της Γερμανίας.
Η Γερμανία ασφαλώς και δεν επιδιώκει σε καμιά περίπτωση τη διάλυση της ευρωζώνης και επιθυμεί να επουλώσει τα τραύματα της.
Δεν είναι, όμως, διατεθειμένη να αλλάξει ριζικά την πολιτική της στο όνομα της ”διάσωσης” του ευρωζωνικού εγχειρήματος και γι’ αυτό ως λύση ανάγκης θα προτιμούσε να δει τη διάλυση της για χάρη μιας μικρότερης ζώνης του ”μάρκου”, ακόμα και αν αυτή η μικρή ζώνη κρατούσε εκτός τη Γαλλία.
Μια τέτοια λύση πιστεύουν Γερμανικοί κύκλοι ότι θα κρατούσε ζωντανή την ΕΕ, η οποία θα κινδύνευε να συμπαρασυρθεί από μια άτακτη διάλυση της ευρωζώνης.
Έγκυροι παρατηρητές δεν απέκλειαν καθόλου ότι είναι δυνατόν η διάλυση της ευρωζώνης να εξελιχθεί μέσα στο 2017, στη φωτιά των αλλεπάλληλων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες της ΕΕ.
Το βέβαιον είναι ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον, όπως άλλοτε, στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ανησυχιών και των εξελίξεων.
Αντίθετα, μέσα στην γενικότερη δίνη των καταστάσεων στην ευρωζώνη, οι πλέον σοβαροί διαμορφωτές των εξελίξεων θεωρούν ότι η Ελλάδα, όχι μόνο θα είναι αυτονοήτως εκτός των σχεδιασμών της μικρής ζώνης του μάρκου αλλά και ότι η χώρα μας δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσει την κρίση, παραμένοντας εντός της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα πιθανότατα εντός του έτους θα βρίσκεται εκτός ευρώ, πολύ περισσότερο που θα διογκώνονται το αμέσως επόμενο διάστημα τα αδιέξοδα της.
Το θέμα είναι αν η Ελλάδα θα πεταχτεί ασύντακτα εκτός ευρωζώνης ή θα επιλέξει σχεδιασμένα, στη βάση ριζοσπαστικού προγράμματος, την έξοδο.
Οι μόνοι που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τις επικείμενες δραματικές εξελίξεις είναι τα παρακμιακά, παρασιτικά και παραδομένα συστημικά κατεστημένα, πολιτικά και οικονομικά κέντρα της χώρας, τα οποία συνεχίζουν αμέριμνα και με απίστευτη ιδιοτέλεια να ασελγούν στο σώμα του τόπου και του ελληνικού λαού.
Δοξάστε τους!
Ανατροπή τώρα και λογοδοσία!
Ν.Ζ
Στην πραγματικότητα αυτό είναι το γερμανικό ”σχέδιο Α”,το οποίο εκφράζεται εξίσου και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και φυσικά είναι τμήμα του σχεδιασμού της γερμανικής άρχουσας τάξης,η οποία με την πολιτική υψηλού ρίσκου που ακολουθεί εδώ και 7 χρόνια,ακριβώς σ’αυτό το αποτέλεσμα ήθελε να οδηγήσει τα πράγματα.Σιγά σιγά βέβαια,αποκομίζοντας και τα ανάλογα οφέλη από την αργή διάλυση της ευρωζώνης…Μην ξεχνάμε ότι τις αγορές της Νότιας Ευρώπης δεν τις χρειάζεται πια,έχοντας βρει καινούργιες, ενώ ανταγωνίζεται εδώ και χρόνια την Κίνα στις εξαγωγές παγκοσμίως…Η Ε.Ε είναι ήδη δύο ταχυτήτων,έτσι κι αλλιώς…ενώ την ομοσπονδιακή δομή δεν την θέλει επίσης η γερμανική άρχουσα τάξη γιατί στην περίπτωση αυτή,θα αναγκαζόταν να μοιραστεί τα εμπορικά της πλεονάσματα…Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς στην Ελλάδα και αλλού,είχε και έχει πρόβλημα ανάλυσης…Ευτυχώς η ΛΑ.Ε κρατήθηκε έξω από αυτό το κάδρο.