Με συνεννόηση Πούτιν-Μεντβέντεφ παραιτήθηκε η ρωσική κυβέρνηση

1263
μεντβέντεφ

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέβαλε την παραίτησή του και της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του μετά την ετήσια ομιλία του Πούτιν ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου και των πολιτικών ελίτ της χώρας, ο Μεντβέντεφ είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε σ’ αυτήν μια σειρά από «θεμελιώδεις αλλαγές» στο ρωσικό σύνταγμα.

«Οι αλλαγές αυτές, όταν υιοθετηθούν και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει μετά από διαβουλεύσεις, όπως είπε ο Πούτιν, θα σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνον σε μια σειρά άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία των εξουσιών εν συνόλω», είπε ο Μεντβέντεφ. Θα αφορούν στον εκτελεστικό, νομοθετικό και δικαστικό τομέα, πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Είναι προφανές σ’ αυτό το πλαίσιο ότι εμείς, ως κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρέπει να παράσχουμε στον πρόεδρο της χώρας μας τη δυνατότητα να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις γι’ αυτό. Και υπ’ αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι είναι σωστό να παραιτηθεί η κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεσή της σύμφωνα με το Άρθρο 117 του Συντάγματος».

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μεντβέντεφ για την προσφορά του και τον κάλεσε να συνεχίσει το έργο του μαζί με το υπουργικό του συμβούλιο μέχρις ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Όταν γίνει αυτό ο Μεντβέντεφ αναμένεται να αναλάβει το πόστο του αντιπροέδρου του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που του πρότεινε ο Πούτιν και το οποίο φέρεται να αποδέχθηκε. Σύμφωνα με το Interfax ο Μεντβέντεφ στο νέο του πόστο θα είναι υπεύθυνος για τους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Προλειαίνει το έδαφος για παραμονή του στην εξουσία ο Πούτιν;

Στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο για την Κατάσταση του Έθνους ο Πούτιν είχε προαναγγείλει συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο οι βουλευτές να αποφασίζουν μελλοντικά και για τον πρωθυπουργό της χώρας -αλλά και αυστηροποίηση των κριτηρίων για τους υποψηφίους Προέδρους της Ρωσίας. Ο Πούτιν, ωστόσο, εμμένει στο ισχυρό προεδρικό σύστημα. Ήδη επικριτές του τον κατηγορούν ότι ετοιμάζει το έδαφος για παραμονή του στην εξουσία πέραν του 2024, οπότε λήγει η θητεία του και πρέπει να αποχωρήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα, ενώ στη Μόσχα ακούγονται φήμες, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ότι ο Πούτιν θέλει να ενισχύσει τις εξουσίες του κοινοβουλίου για να συνεχίσει να κυβερνά από τη θέση του πρωθυπουργού.

Αντιδημοφιλής ο Μεντβέντεφ

Στην ίδια ομιλία ο Πούτιν υποσχέθηκε για πολλοστή φορά να βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, δύο τομείς στους οποίους αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια η Ρωσία λόγω της πτώσης των τιμών του μαύρου χρυσού και των δυτικών κυρώσεων. Η κυβέρνηση Μεντβέντεφ δέχεται εδώ και καιρό σφοδρές επικρίσεις για ανικανότητα και η δημοτικότητά του ήταν πολύ πίσω από εκείνη του Πούτιν. Από το 2017 η αντιπολίτευση διοργανώνει συχνά διαδηλώσεις, που στρέφονται ιδίως κατά του Μεντβέντεφ. Μάλιστα ο Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου, έχει καταγγείλει τον απερχόμενο πρωθυπουργό για διαφθορά.

Ο 54χρονος Μεντβέντεφ είχε διατελέσει από το 2008 και για τέσσερα χρόνια πρόεδρος της χώρας, όταν ο Πούτιν εγκατέλειψε το Κρεμλίνο, αφού το ρωσικό Σύνταγμα προβλέπει μέχρι δύο συνεχείς προεδρικές θητείες. Αρχικά θεωρείτο υπέρμαχος φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, αλλά παρέδωσε στο τέλος της πρώτης θητείας του την προεδρία ξανά στον Πούτιν, βάσει συμφωνίας που είχαν κάνει χρόνια νωρίτερα, όπως αποκάλυψαν τον Σεπτέμβριο του 2011 σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία. Ο Μεντβέντεφ είναι ένας από τους στενότερους πολιτικούς συμμάχους του Πούτιν από την εποχή που συνεργάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Αγίας Πετρούπολης στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας