Στη Μόσχα για εκεχειρία οι Σάρατζ-Χάφταρ. Σωσίβιο για Σάρατζ-τουρκολιβυκό σύμφωνο;

951
μόσχα

Αφού η προφορική εκεχειρία στη Λιβύη αποδείχτηκε τόσο εύθραυστη και υπό τον φόβο νέας γενικευμένης σύρραξης, οι επικεφαλής των δύο αντίπαλων πλευρών μεταβαίνουν σήμερα, Δευτέρα, στη Μόσχα, όπου και αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μια συμφωνία εκεχειρίας θα αποβλέπει στην αλλαγή σελίδας και στην επανάκτηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας στη Λιβύη, ή θα αποτελέσει σωσίβιο για το υπό κατάρρευση καθεστώς Σάρατζ και για το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Στη δεύτερη περίπτωση, που φαίνεται και η πιο πιθανή, η Λιβύη θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο στην κρίση, παραμένοντας πεδίο ανταγωνισμού εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων, ενώ θα παγιωθεί η τουρκική επιρροή στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε κορυφαίος Λίβυος αξιωματούχος ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, και ο αντίπαλός του στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, έκρινε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (θεσμός ανάλογος με αυτόν της Γερουσίας), που εδρεύει στην Τρίπολη, ο Χάλεντ αλ Μέσρι, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Λίμπια αλ Άχραρ.

Ο Μέσρι ανέφερε ότι θα συνοδεύει τον Σάρατζ στη Μόσχα, όπου θα βρίσκονται ο στρατάρχης Χάφταρ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, Αγκίλα Σάλεχ.

Σε σύντομο διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο Σάρατζ προέτρεψε τους Λίβυους για «γυρίσουν τη σελίδα».

«Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις» και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη» είπε.

Εκεχειρία που κρέμεται από μια λεπτή κλωστή

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατόπιν πρωτοβουλίας της Τουρκίας και της Ρωσίας ήδη τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα της Κυριακής, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες φονικών μαχών προ των πυλών της πρωτεύουσας Τρίπολης, εν μέσω ολοένα εντεινόμενων ανησυχιών περί διεθνοποίησης της σύρραξης.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου προσπαθούν από τον Απρίλιο του 2019 ανεπιτυχώς να κυριεύσουν την Τρίπολη, διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του θα τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λίγο πριν τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε κατόπιν την κήρυξη εκεχειρίας.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορήθηκαν για πολλές παραβιάσεις της συμφωνίας.

Ο Μέσρι ανέφερε ότι η συμφωνία της Μόσχας θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το ποιας εθνικότητας θα είναι αυτές οι δυνάμεις και ποια θα είναι η φύση της αποστολής τους.

Ο Σάρατζ διεμήνυσε στο διάγγελμά του ότι είναι έτοιμος να διατάξει την επανέναρξη των επιχειρήσεων των παραστρατιωτικών που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνησή του αν ο «επιτιθέμενος» παραβιάσει την εκεχειρία. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν δημοκρατικά, μέσω διαλόγου στον οποίο δεν έχουν θέση δικτατορικές μορφές εξουσίας». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός «να αποφευχθεί το να χυθεί κι άλλο λιβυκό αίμα».

Η Τουρκία διαβεβαίωσε χθες ότι η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε σε γενικές γραμμές.

Αν χρειαστεί θα ζητήσουμε στρατιωτική παρέμβαση της Αιγύπτου, λέει ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής

Από σκληρή κριτική για την Τουρκία, χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, όπου μίλησε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ, δίπλα στον πρόεδρο της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άαλ.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Αίγυπτο «για τη σαφή και καθοριστική στήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης».

Στο Κάιρο ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής

Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, βρίσκεται στο Κάιρο καθώς την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του αραβικού κοινοβουλίου όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άαλ απέρριψε «όλες τις μορφές παράνομης ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, ειδικά καθώς αυτή η παρέμβαση προέρχεται από ξένες δυνάμεις που δεν έχουν γεωγραφικούς ή γλωσσικούς δεσμούς με τη Λιβύη, αλλά όλοι επιδιώκουν να λεηλατήσουν τους πόρους του λαού της Λιβύης».

Και επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και τη νόμιμη ηγεσία του στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων και της ξένης παρέμβασης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής υποστήριξε ότι «η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαπλωθεί το χάος στο έδαφος της Λιβύης».

«Ανοίξατε την πόρτα σε τρομοκρατικές οργανώσεις»

Η Αλ Αχράμ καταγράφει στο ρεπορτάζ της ότι ο Σάλεχ ανέφερε πως «η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη άνοιξε την πόρτα στις τρομοκρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις για τον έλεγχο της Λιβύης», καταλήγοντας ότι «τα μνημόνια που συνήφθησαν με την Τουρκία δεν έλαβαν την έγκριση του Κοινοβουλίου της Λιβύης και γι’ αυτό πρέπει να θεωρηθούν άκυρα και κενά περιεχομένου».

Από την πλευρά της, η Egypt Today και η ιστοσελίδα Σάντα ελ Μπάλαντ καταγράφουν τη δήλωση του προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ, ότι «η χώρα του ενδέχεται να χρειαστεί να ζητήσει την παρέμβαση των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων εάν λάβει χώρα ξένη παρέμβαση στη Λιβύη».

Τέλος, η Egypt Today καταγράφει δηλώσεις του προέδρου της λιβυκής Βουλής ότι παραστρατιωτικοί της Τρίπολης παραβίασαν την εκεχειρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας