Οι επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης

946
Με δύο επιστολές σε ΟΗΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε η Αθήνα στην προκλητική συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.

Σε διπλωματική αντεπίθεση με την αποστολή δύο επιστολών προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προχώρησε η Αθήνα σε μία προσπάθεια να αποδομήσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Στις επιστολές, η Ελλάδα καταγγέλλει το τουρκολιβυκό σύμφωνο ως άκυρο και ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε – για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» – δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ.

Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας, αναφέρεται,  απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Η συμφωνία διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απερρίφθη η συμφωνία από την Αίγυπτο

Νωρίτερα, το μνημόνιο κατανόησης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών απερρίφθη από την Αίγυπτο, μία κίνηση που απομονώνει περαιτέρω διπλωματικά την Άγκυρα.

Μετά το «συμμαχικό τόξο» που έχει δημιουργηθεί κατά της Άγκυρας και μετά από μία σειρά διπλωματικών ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπουργείο Εξωτερικών, ήρθε η σειρά της Αιγύπτου να απορρίψει επισήμως το μνημόνιο της γειτονικής χώρας με τη Λιβύη.

Όπως έγινε γνωστό, τα δύο μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, καταδικάζουν ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άααλ και μέλη του Σώματος.

«Η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας», τονίζει ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής και προσθέτει: «Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν».

Ο κ. Άμπντελ Άαλ υποστηρίζει ακόμη ότι «η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ».

«Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας