Υψηλοί τόνοι από τον Αμερικανό πρόεδρο εναντίον της Ε.Ε
Σκληρή επίθεση εναντίον της ΕΕ εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, επιτείνοντας τις ανησυχίες για επέκταση των παγκόσμιων εμπορικών αντιπαραθέσεων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χειρότερη από την Κίνα, είναι μικρότερη. Μας αντιμετωπίζει φρικτά: φραγμοί, δασμοί, φόροι», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Νιού Χάμσαϊρ.
«Μας αντιμετωπίζουν πραγματικά άσχημα», συμπλήρωσε.
Ο Trump επικαλείται στοιχεία, που επιβεβαιώνουν ότι, το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε με τις ΗΠΑ ανήλθε σε σχεδόν 75 δισ. ευρώ (83 δισεκατομμύρια δολάρια)το πρώτο εξάμηνο του 2019, αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το πλεόνασμα της Γερμανίας δε είναι μακράν το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.
Το γεγονός μάλιστα ότι, το Βερολίνο επιδεικνύει απροθυμία να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% επιτείνει τον εκνευρισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Οι δασμολογικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας «ενοχοποιούνται» για την πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς αφορούν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, σημειώνει το Bloomberg.
Έτσι ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο θεωρείται σίγουρο, πως θα προκαλέσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στις αγορές.
Το γεγονός ότι το Trump δεν αμβλύνει την σκληρή ρητορική του απέναντι σε μερικούς από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι σημαντικό για συγκεκριμένους λόγους και αποτελεί το «καύσιμο» για ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου ακόμη και χωρίς συμφωνία, κάτι που θα έπληττε αναμφίβολα το διασυνοριακό εμπόριο.
Επίσης ο Trump βρίσκεται εν μέσω της προθεσμίας των έξι μηνών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε.
Το πιθανότερο είναι η σχετική απόφαση να ληφθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σχεδόν σίγουρα αντίποινα από τις Βρυξέλλες και πιθανώς θα έφερνε τη γερμανική οικονομία μία «ανάσα» από την ύφεση.
Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των G7
Αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται καθιστά άκρως ενδιαφέρουσα τη Σύνοδο Κορυφής των G7 το επόμενο Σαββατοκύριακο (24-25/8/2019) στην πόλη Biarritz της Γαλλίας.
Η σύνοδος κορυφής των G-7 στον Καναδά ολοκληρώθηκε το 2018, εν μέσω εμπορικών διενέξεων, με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Peter Navarro να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας «ειδικός χώρος στην κόλαση» για τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau.
Το ενδιαφέρον για την επικείμενη Σύνοδο των G7 γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς μερικές μέρες πριν το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα ασχοληθεί με τον αμφισβητούμενο ψηφιακό φόρο της Γαλλίας, ο οποίος στοχεύει στο 3% των εσόδων των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών από ψηφιακές δραστηριότητες. Ο φόρος, ο οποίος ισχύει αναδρομικά την 1η Ιανουαρίου 2020, στοχεύει εταιρείες όπως η Facebook, η Amazon, και η Google Alphabet.
Ο Trump, αν και συχνά έρχεται σε αντίθεση με το τεχνολογικό μπλοκ, έχει αποδοκιμάσει έντονα την κίνηση αυτή της Γαλλίας.
«Εάν κάποιος πρέπει να τους φορολογήσει, θα πρέπει να είναι η χώρα καταγωγής τους» έχει ξεκαθαρίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.