Ισχυρές απώλειες που “εξαλείφουν” πλήρως και ξεπερνούν τα κέρδη της Τρίτης σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, καθώς η αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ δημιουργεί φόβους στους επενδυτές για επερχόμενη οικονομική ύφεση στη χώρα.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 585,42 μονάδες ή κατά 2,23%, με τον γενικό S&P 500 να “χάνει” 66,92 μονάδες ή 2,27% και τον τεχνολογικό Nasdaq να “συρρικνώνεται” κατά 199,91 ή 2,49%.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, βασικού σημείου αναφοράς για την αγορά ομολόγων, έπεσε χαμηλότερα εκείνες του αντίστοιχου 2ετούς ομολόγου, σπάνιο φαινόμενο στην αγορά ομολόγων το οποίο θεωρείται εδώ και χρόνια από τους αναλυτές ως αξιόπιστος δείκτης για επερχόμενη οικονομική ύφεση. Οι επενδυτές, σε κλίμα έντονης ανησυχίας για τις προοπτικές της οικονομίας, κατευθύνονται σε επενδυτικά προϊόντα μακροπρόθεσμης ασφάλειας, γεγονός που έχει ωθήσει σήμερα Τετάρτη την απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ σε ιστορικό χαμηλό.
Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου ηγούνται των απωλειών, καθώς πιέζεται το περιθώριο κέρδους τους από τον δανεισμό μέσα σε τέτοιο επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον. Η πτώση των μετοχών των Bank of America και Citigroup υποχωρούν κατά πάνω από 3%, ενώ εκείνη της J.P. Morgan υποχωρεί οριακά λιγότερο, κατά 3%.
Οι μετοχές της Macy’s “βυθίζονται” κατά 15%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου που κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Πτωτικά κινούνται οι 29 εκ των 30 μετοχών του Dow Jones, με μόνη εκείνη της Coca Cola να κινείται ανοδικά κατά 0,80%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των Goldman Sachs, JP Morgan και Exxon Mobil (και οι τρεις άνω του 2,5%).
Το βλέμμα και στον “εμπορικό πόλεμο”
Οι επενδυτές συνεχίζουν επίσης, όπως συμβαίνει ουσιαστικά εδώ και πάνω από έναν χρόνο, να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας σε επίπεδο εμπορίου, καθώς τα χειρότερα του αναμενομένου, μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Πεκίνο δημιουργούν εντονότερη ανησυχία για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Ιούλιο αναπτύχθηκε κατά 4,8%, δηλαδή επιβράδυνε τους ρυθμούς μεγέθυνσής της, στο τελευταίο σημάδι μειωμένης εσωτερικής ζήτησης στη χώρα.
Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν λίγο μετά την ανακοίνωση από πλευράς ΗΠΑ ότι θα εξαιρέσουν για κάποιο διάστημα ορισμένα κινεζικά εισαγόμενα αγαθά από τον νέο κύκλο δασμών 10% που αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου.
Ο ύπατος εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (θέση ομόβαθμη υπουργού) Robert Lighthizer ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σε αυτά περιλαμβάνονται είδη ένδυσης, καθώς και κινητά τηλέφωνα, για λόγους, μεταξύ άλλων, “υγείας και εθνικής ασφάλειας“. Σε άλλα προϊόντα η επιβολή δασμών θα καθυστερήσει έως τις 15 Δεκεμβρίου αντί της 1ης Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι η αναβολή και οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν ως στόχο να μην επηρεαστεί η εσωτερική αγορά των ΗΠΑ εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα θα ήθελε πολύ αυτή τη στιγμή την επίτευξη μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας.
Η Wall Street την Τρίτη αντιμετώπισε πολύ θετικά τις εξαγγελίες του Λευκού Οίκου, με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο 372 μονάδων.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, καθώς και με τον Robert Lighthizer την Τρίτη, ανανεώνοντας το ραντεβού τους μετά από δύο εβδομάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των ξένων προϊόντων που εισήχθησαν στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της σημαντικής ανόδου στις τιμές εισαγωγής των καυσίμων.
Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν μείωση κατά 0,1%.
Αναθεωρήθηκαν, εν τω μεταξύ, πτωτικά τα στοιχεία για τις τιμές εισαγωγών τον Ιούνιο, καθώς η πτώση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, τον Ιούλιο οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 1,1% σε σύγκριση με τον Μάιο, έναντι της αρχικά αναφερθείσας πτώσης κατά 0,9%.
Σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 1,8%, ενώ οι τιμές για τα εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα, εξαιρουμένων των δασμών, διαμορφώθηκαν 1,6% χαμηλότερα το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Οι τιμές για τις εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι τιμές των εισαγωγών εξαιρουμένων των καυσίμων υποχώρησαν κατά 0,1%.
Το ίδιο διάστημα οι τιμές των εξαγωγών ενισχύθηκαν κατά 0,2%.