Από την κατσαρόλα του τηλεμάγειρα βγήκε μπόχα…

3652
τηλεμάγειρα

Το ερώτημα είναι αν η κοινωνική αποδοχή που απολάμβανε ο γνωστός σεφ ήταν αυτή που του “επέτρεψε” να έχει αυτή την σαδιστική συμπεριφορά απέναντι στον 19χρονο μαθητευόμενο. Γιατί an είναι έτσι τα πράγματα, η ευθύνη -εκτός από τον ίδιο- βαραίνει και τις δικές μας πλάτες.

Τις καταγγελίες έκανε επωνύμως ο μαθητευόμενος μάγειρας και μάλιστα τις συνόδευσε με φωτογραφίες για να πιστοποιήσει του λόγου το αληθές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας Στ. Πελαή, αυτό δεν φαίνεται να συνέβαινε μόνο στον συγκεκριμένο μαθητευόμενο αλλά και σε άλλους που φοβούνται να κάνουν επίσημη καταγγελία διότι έτσι δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά στο μέλλον. Προς τιμή του, ο 19χρονος που είναι φοιτητής στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Κέρκυρα έκανε επίσημη την καταγγελία του στον Εισαγγελέα του νησιού, στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας αφού προηγουμένως πήγε στον Ιατροδικαστή για να βεβαιώσει τους τραυματισμούς. Μετά έκανε την καταγγελία στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και από εκεί δόθηκε δημοσιότητα στο περιστατικό.

Η συμπεριφορά του εν λόγω… τηλεμάγειρα δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν (κατόπιν εορτής) video, στα οποία φαίνεται καθαρά το πώς ο κ.Μποτρίνι φέρεται στους νεαρούς παίκτες των ριάλιτι. Τότε όμως, για τους περισσότερους από μας ο κύριος αυτός δεν ήταν κάτι παραπάνω από ένας εκκεντρικός μάγειρας. Η κοινωνική αποδοχή που απολάμβανε αύξανε στο θράσος και την ξετσιπωσιά του. Διαμαρτυρίες για την απαράδεκτη συμπεριφορά του δεν υπήρχαν. Υπήρχε κάτι πολύ χειρότερο: Τα παιδιά που πήγαιναν σε αυτές τις εκπομπές είχαν αποδεχτεί πλήρως το δικαίωμα του συγκεκριμένου κυρίου (και όχι μόνο αυτού) να τα προσβάλλει και να τα εξευτελίζει. Δυστυχώς η αποδοχή τέτοιων συμπεριφορών γινόταν και από τους γονείς των παιδιών που προφανώς θεωρούσαν πως έτσι μπορεί τα παιδιά τους να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Ο δε τηλεμάγειρας απολάμβανε κύρους , έκανε τηλεθεάσεις και κανείς δεν τον έψεγε για την συμπεριφορά του.

Ας δούμε όμως, κατάματα την πραγματικότητα .Αφεντικά που κακομεταχειρίζονται ως και κακοποιούν τους εργαζόμενους υπάρχουν. Στην προκειμένη περίπτωση το θέμα είναι ότι ο κύριος αυτός πριν γίνει η καταγγελία και η κοινωνία εκφράσει τον αποτροπιασμό της, ήταν ένα πρόσωπο αποδεκτό. Έμπαινε στα σπίτια μας από την τηλεοπτική οθόνη και απολάμβανε υψηλά νούμερα τηλεθέασης και αποδοχής την ώρα που φαινόταν καθαρά η προσβλητική συμπεριφορά του. Κυρίαρχος ο τηλεμάγειρας ασκούσε την κυριαρχία του στα νεαρά παιδιά και «εκπαίδευε» τους τηλεθεατές ότι αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική. Ότι είναι περίπου φυσιολογικό όταν δεν ξέρεις και (υποτίθεται) μαθαίνεις, ο … δάσκαλός σου έχει το δικαίωμα να σε προσβάλλει και να σε εξευτελίζει. Κι αύριο-μεθαύριο, όταν σε πάρει στη δουλειά του μπορεί να σε κακομεταχειρίζεται ακόμα και να σε κακοποιεί. Δεν είσαι δηλαδή ένας μαθητευόμενος εργαζόμενος είσαι ένας δούλος πάνω στον οποίο ο δάσκαλος-εργοδότης μπορεί μέχρι και βία να ασκήσει.

Ότι ο νεαρός βρήκε τη δύναμη και το κουράγιο να καταγγείλει την συμπεριφορά του κ. Μποτρίνι είναι μεγάλη υπόθεση. Έβγαλε το καπάκι και άφησε να αναδυθεί η βρώμα και δυσωδία ενός συστήματος που εκμεταλλεύεται τα όνειρα νέων παιδιών και τους ζητά να ξεχάσουν την αξιοπρέπεια τους για να διεκδικήσουν αύριο μια θέση στον ήλιο. Ένα σύστημα που σπεκουλάρει πάνω στα όνειρα αλλά και την ματαιοδοξία νέων παιδιών που νομίζουν ότι η προσωπική και επαγγελματική τους καταξίωση περνά μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες έστω και αν το «πέρασμα» τους επιφυλάσσει προσβολές και εξευτελισμούς. Από το καπάκι βγήκε και η υποκρισία μιας κοινωνίας που τώρα οικτίρει τον τηλεμάγειρα ενώ μέχρι πριν από λίγο θεωρούσε αποδεκτές τις προσβλητικές συμπεριφορές του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας