Με μεγάλη βουτιά και πορεία κατάρρευσης, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας πάνω από 33 μονάδες εξαιτίας του ισχυρού sell off που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές, αλλά και της διάψευσης των προσδοκιών για μια πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ο οποίος τελικά μόνο επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις του.
Ειδικότερα, Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,83% στις 851,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 850,59 μονάδων (-3,87%) και 879,72 μονάδων (-0,61%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 43,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,97%, στις 2.095,88 μονάδες, ενώ στο -3,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.384,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,15% στις 723,40 μονάδες.
Η σημερινή ήταν η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με το ΧΑ να χάνει με συνοπτικές διαδικασίες σχεδόν 50 μονάδες, χάνοντας το κρίσιμο επίπεδο των 860 μονάδων. Στο τριήμερο, ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε από τις 828 μονάδες στις 723 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 12,6%.
Τι συνέβη αυτό το τριήμερο; Το ΧΑ υπέκυψε στις αναταράξεις των διεθνών αγορών. Οι νέοι δασμοί Τραμπ προς την Κίνα, σε συνδυασμό με την απογοήτευση από τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια, προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου στροφή των κεφαλαίων παγκοσμίως προς περισσότερο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, προκαλώντας με το risk off αναταράξεις σε ευάλωτες αγορές, όπως είναι η ελληνική (και όχι μόνο).
Μέσα σε αυτό το μείγμα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch διέψευσε τις προσδοκίες περί αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, αναβάλλοντας την όποια απόφασή του για μερικούς μήνες ακόμη. Και τουλάχιστον μέχρι να έχει μια καλύτερη εικόνα για τους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης στο μέτωπο τόσο των μεταρρυθμίσεων όσο και των δημοσιονομικών.
Για πρώτη φορά λοιπόν η αγορά διόρθωσε επί των γεγονότων και όχι επί των προσδοκιών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, τους τελευταίους μήνες το ΧΑ κινήθηκε με βάση τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τόσο λόγω της πολιτικής αλλαγής (στο πρώτο εξάμηνο του έτους), όσο και των πρώτων δειγμάτων της νέας κυβέρνησης (Ιούλιος). Και αυτές οι προσδοκίες μένουν ακόμη ανεκπλήρωτες, με την Fitch να το υπενθυμίζει εμφατικά.
Άλλωστε, είναι εύλογο ο οίκος να αναμένει και τα βήματα της κυβέρνησης στον τραπεζικό κλάδο, δεδομένου του ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, το χρονοδιάγραμμα του στρατηγικού πλάνου που έχει δρομολογηθεί προκειμένου να υλοποιηθεί το καθοριστικής σημασίας για την οικονομία “comeback” του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Μέσα στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων που δρομολογούνται είναι η κατάργηση των capital controls, η ενεργοποίηση των ειδικών φορέων απαλλαγής των τραπεζών από το ρίσκο των NPLs και η έκδοση ομολογιακών εργαλείων κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Σε αυτό άλλωστε στηρίχθηκαν και οι τελευταίες αυξήσεις των short θέσεων στις τραπεζικές μετοχές από το Lansdowne. Ειδικότερα, η short θέση στην Πειραιώς διαμορφώνεται στο 2,83%, στην Eurobank, η αύξηση είναι μικρή, αφού το fund πλέον κατέχει 1,02%, ενώ πρόσφατα το fund αύξησε τη short θέση του και στην Alpha Bank, στο 0,72%. Μετά από σχεδόν ένα δίμηνο αδράνειας, το fund με τη μεγαλύτερη short θέση στο ελληνικό χρηματιστήριο ενεργοποιείται εκ νέου.
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 10,24%, με την Εθνική και την Alpha Bank να ακολουθούν με -8,22% και -8,06% αντίστοιχα. Στο -7,33% η Eurobank, στο -6,60% η ΕΧΑΕ, με τις ΑΔΜΗΕ και Σαράντη να κλείνουν με πτώση 5,23% και 5%. Άνω του -4% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, Λάμδα και ΟΛΠ και άνω του -3% οι Cenergy, Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.
Οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean ξεπέρασαν το 1%, ενώ “διασώθηκαν” ελαφρώς οι ΟΠΑΠ και Φουρλής με το -0,90% και -0,73% που σημείωσαν. Ο ΟΤΕ έκλεισε με μικρά κέρδη της τάξεως του 0,24%, και ήταν ο μόνος στον FTSE 25 που έκλεισε θετικά.