Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου: Σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού

1029
θριάσιο

Στα “σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου (που) προκαλεί η έλλειψη νοσηλευτικού, ιατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού” αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου της Ελευσίνας.

 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, υπάρχουν 77 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 45 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών.

Το Σωματείο επισημαίνει πως “υπάρχουν επίσης κλινικές που ορισμένες μέρες κάθε μήνα σε ενεργή εφημερία παραμένει μόνο ειδικευόμενος γιατρός, ενώ σε εργαστηριακά τμήματα ορισμένες μέρες δεν υπάρχει κανένας γιατρός σε ενεργή εφημερία“.

“Αυτά είναι”, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, “το αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα και “ατομική υπόθεση”, για την οποία θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες. Για να εξοικονομούνται, με τις περικοπές, κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων και να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας”.

Η ανακοίνωση του Σωματείου

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου προκαλεί η έλλειψη νοσηλευτικού, ιατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού.

Στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό, είναι κενές 77 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 45 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου ενώ παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών…

Με αποτέλεσμα, στα νοσηλευτικά τμήματα (π.χ. Α’ και Β’ Παθολογική, Πνευμονολογική, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική κλπ.) δύο νοσηλευτές ανά βάρδια (ή και ένας σε ορισμένες περιπτώσεις) να έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς ενώ υπάρχουν κλινικές (π.χ. στη Νευροχειρουργική και τη Γενική Χειρουργική) όπου γίνονται περικοπές στις εβδομαδιαίες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο εβδομάδες καλοκαιρινής άδειας. Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού (ακόμα και από εξειδικευμένα τμήματα όπως τα ΤΕΠ) για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Αντίστοιχα, μόνο ένας ή δύο τραυματιοφορείς καλύπτουν την “κίνηση” όλου του νοσοκομείου ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να “καλύπτουν” εξειδικευμένα τμήματα, όπως οι ΜΕΘ και τα ΤΕΠ. Βοηθοί θαλάμου μετακινούνται σχεδόν καθημερινά από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στην ιατρική υπηρεσία, όπου παραβιάζεται συστηματικά η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία, ενώ σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (π.χ. Παθολογικές, Ακτινολογικό, Χειρουργικές, Αιμοδοσία κλπ.) οι γιατροί συχνά αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται (με αποτέλεσμα τη δική τους συνεχιζόμενη καταπόνηση και επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς).

Υπάρχουν επίσης κλινικές που ορισμένες μέρες κάθε μήνα σε ενεργή εφημερία παραμένει μόνο ειδικευόμενος γιατρός, ενώ σε εργαστηριακά τμήματα ορισμένες μέρες δεν υπάρχει κανένας γιατρός σε ενεργή εφημερία.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των ειδικευόμενων γιατρών στις περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Α’ Παθολογικής Κλινικής, όπου οι τέσσερις ειδικευμένοι πραγματοποιούν 4 ενεργείς εφημερίες και 4 έως 5 εφημερίες ετοιμότητας κάθε μήνα ενώ οι ειδικευόμενοι “φτάνουν” τις 8 ενεργείς εφημερίες μηνιαίως.

Χαρακτηριστικά επίσης είναι τα παραδείγματα της Αιμοδοσίας, όπου υπάρχουν μόνο τρεις οργανικές θέσεις γιατρών καθώς και της ΩΡΛ με τέσσερις μόνο οργανικές θέσεις γιατρών.

Αντίστοιχα, στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό, και λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, ακτινολόγοι), με αποτέλεσμα στη νυχτερινή βάρδια να υπάρχει μόνο ένας εφημερεύων ιατρός και ένας νοσηλευτής, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης των συμβάσεών τους και της απόρριψης (από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) του αιτήματός μας για μονιμοποίησή τους, με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Αυτά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα και “ατομική υπόθεση”, για την οποία θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες. Για να εξοικονομούνται, με τις περικοπές, κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων και να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.

Η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό τους για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως “αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων” που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την “πώληση” υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Ζητάμε από το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί η χορήγηση δύο ημερών ανάπαυσης (ρεπό) εβδομαδιαίως σε όλους τους εργαζόμενους. Να δοθεί καλοκαιρινή άδεια 15 εργάσιμων ημερών.
  • Να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό οι κλινικές του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου για να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ασφαλούς, ποιοτικής νοσηλείας των ασθενών.
  • Να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την επαναφορά των καταργημένων οργανικών θέσεων και λαμβάνοντας υπόψη τη δραστική μείωση του αριθμού των ειδικευόμενων γιατρών.
  • Να ενισχυθεί το ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αναβάθμισης του δημόσιων μονάδων Υγείας, ώστε να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος και τα κόμματά τους, την ΕΕ, το ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας