Η Ε.Ε υποχείριο των ΗΠΑ για τη Συνθήκη INF

935
συνθήκη

Η σύμβαση για τα πυρηνικά όπλα, η οποία σχεδιάστηκε κατά κύριο λόγο για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη, πρόκειται να λήξει τον επόμενο μήνα εάν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν καταφέρουν να τη διασώσουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να απευθυνθεί στους Αμερικανούς συμμάχους της σχετικά με τις προσπάθειες για τη διάσωση της Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς (INF), αντί να ακολουθεί τυφλά τη θέση της Ουάσιγκτον σχετικά με το θέμα, ανέφερε τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι σαφές ότι η δήλωση (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σχετικά με την INF έχει προπαγανδιστικούς στόχους. Στην πραγματικότητα, οι χώρες της Ε.Ε εκτελούν υποτακτικά την οδηγία των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόρριψη ρεαλιστικών μέτρων που πρότεινε η Ρωσία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι προτάσεις της Μόσχας οι οποίες στοχεύουν στη διάσωση της Συνθήκης INF παραμένουν στο τραπέζι, εάν οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν.

«Η απόφαση για το κατά πόσον η Συνθήκη INF θα συνεχίσει να υπάρχει ή όχι θα εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεπώς, οι εκκλήσεις της Ε.Ε σχετικά με τη σωτηρία της απευθύνονται σε λάθος διεύθυνση», κατέληξε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, στάθηκε στην ανάγκη διατήρησης της INF και εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» των Βρυξελλών για την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τις υποχρεώσεις της βάσει της συνθήκης.

Ο διευθυντής του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου των Εξοπλισμών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντίμιρ Ερμάκοφ, είχε δηλώσει στις 4 Ιουλίου ότι η Μόσχα καλωσορίζει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την ιδέα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω κινήσεις προς τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Σύμφωνα με τον Ερμάκοφ, ωστόσο, η Ρωσία σημειώνει δυσκολίες στην επιστροφή στο διάλογο σχετικά με τους τρόπους επίλυσης αμοιβαίων καταγγελιών αναφορικά με την Συνθήκη INF με την Ουάσινγκτον λόγω της διαφωνίας.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει τη μονομερή απόσυρση από τη Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς σε βάθος έξι μηνών (σ.σ. 2 Αυγούστου).

Ο Λευκός Οίκος επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, η οποία συνήφθη το 1987 μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη INF έθετε «μπλόκο» στην ανάπτυξη πυραύλων εδάφους, με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, έχει απορρίψει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι αυτή που παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ανακοινώσει την αναστολή της ρωσικής συμμετοχής στην επίμαχη συνθήκη.

Στις 3 Ιουλίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το νομοσχέδιο αναστολής της ισχύος της Συνθήκης Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς. Σε δήλωσή του, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για απροθυμία ορισμένων κρατών που έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση των εντάσεων και υπονομεύει τη σταθερότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας