Συγκλονισμένη παρακολουθεί ολόκληρη η χώρα τις εικόνες και τα βίντεο από την Χαλκιδική, λίγες ώρες μετά την φονική κακοκαιρία που «σάρωσε» την περιοχή και στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, 100 τουλάχιστον άνθρωποι είναι τραυματίες και ανυπολόγιστες οι καταστροφές.
Οι πληγείσες περιοχές θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς το φονικό μπουρίνι που διήρκησε ελάχιστα λεπτά, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, σε καλλιέργειες και στις υποδομές της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής.
Είναι ενδεικτικό ότι το 80% του νομού έχει μείνει χωρίς ρεύμα και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης μέχρι το βράδυ.
Την ίδια στιγμή, από νωρίς το πρωί κλιμάκια μηχανικών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πιάσει δουλειά έχοντας ως προτεραιότητα να εντοπιστούν όλα α επικίνδυνα σημεία που υπάρχουν σε κτίρια και δρόμους.
Επτά οι νεκροί
Δυστυχώς η κακοκαιρία που χτύπησε περιοχές της Χαλκιδικής προκάλεσε το θάνατο έξι τουριστών μεταξύ των οποίων και δύο μικρά παιδιά ενώ το μεσημέρι εντοπίστηκε μία ακόμη σορός στη Σωζόπολη. Συγκεκριμένα, λίγο πριν της 2 το μεσημέρι από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίστηκε σορός 6,9 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου Νέας Καλλικράτεια ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των θυμάτων στους 7.
Από αργά το βράδυ είχε γίνει γνωστό ότι μία γυναίκα, Ρουμανικής καταγωγής και ο 8χρονος γιος της έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση στεγάστρου ταβέρνας στα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας. Επίσης, ένα ζευγάρι Τσέχων έχασε τη ζωή του όταν τα ορμητικά νερά παρέσυραν την τροχοβίλα τους στην Σωζόπολη της Χαλκιδικής, ενώ ένας 39χρονος Ρώσος και το 2χρονο παιδί του έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από δέντρο που έπεσε από τους ισχυρούς ανέμους, έξω από ξενοδοχείο, στην Ποτίδαια.
Συγκλονιστικές περιγραφές από το σημείο της τραγωδίας
Εν τω μεταξύ, συγκλονιστικές είναι περιγραφές για την φονική κακοκαιρία που σάρωσε τη Χαλκιδική.
Με δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι την ώρα που χτύπησε η κακοκαιρία δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων εκσφενδονίστηκαν 500 μέτρα μακρυά.
Μία κάτοικος της Χαλκιδικής που ήταν στην ταβέρνα στην οποία έχασαν τη ζωή τους η 54χρονη Ρουμάνα και ο 8χρονος γιος της, δήλωσε σοκαρισμένη.
«Δεν καταλάβαμε τίποτα. Τρέξαμε, βγάλαμε όσους μπορούσαμε, είχαμε καμιά 10αρια τραυματίες. Τη γυναίκα δεν μπορούσαμε να τη βγάλουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια οι άνεμοι ήταν τόσο σφοδροί ώστε «σήκωσε κιόσκια από άλλα καταστήματα και τα έφερε εδώ».
Τα πρώτα μέτρα από την κυβέρνηση
Τα πρώτα μέτρα για τους δήμους και τους κατοίκους που επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε ήδη έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής (Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας) που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. Όπως έγινε γνωστό, θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι δήμοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.
Στις 12 το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την κατάσταση που επικρατεί στη Χαλκιδική, αναφέρθηκε στις ζημιές και μίλησε για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ανακούφιση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.
Έκανε λόγο για άμεση εκταμίευση κονδυλίων για αποζημιώσεις και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.
Βορίδης: Θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων
«Από την πρώτη στιγμή που είδαμε αυτά τα φαινόμενα, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θανάση Κουρεμπέ, ζητώντας του άμεσα να πάνε κλιμάκια επιθεωρητών σε όλες τις πληγείσες περιοχές», είπε σχετικά ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Θα διαπιστώσουν και θα καταγράφουν τις ζημιές, προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων, προτού παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες που υπάρχουν για τις δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μεγάλες ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στις παρακάτω περιοχές:
Π.Ε. Έβρου – Ελιές, Βαμβάκια, Οπωροφόρα
Π.Ε. Ροδόπης – Βαμβάκια, καπνά, ακτινίδια, κηπευτικά
Π.Ε. Καβάλας – Αροτριαίες καλλιέργειες
Π.Ε. Χαλκιδικής – Ελιές, αμπέλια, θερμοκήπια κηπευτικών
Π.Ε. Θεσσαλονίκης – Αμπέλια, αροτριαίες καλλιέργειες
Π.Ε. Ημαθίας – Οπωροφόρα
Π.Ε. Πιερίας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά,
Π.Ε. Λάρισας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, βαμβάκια
Π.Ε. Φλώρινας – Φασόλια, οπωροφόρα
Π.Ε. Μαγνησίας – Οπωροφόρα, ελιές
Π.Ε. Καρδίτσας – Αροτριαίες καλλιέργειες
Π.Ε. Βοιωτίας – Κρεμμύδια, Βαμβάκια