To «σινικό τείχος» σε μία συμφωνία Σι- Τραμπ

1024
συμφωνία

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ που στην συνάντηση του περασμένου Σαββάτου επιβεβαίωσαν πως σε προσωπικό επίπεδο μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση. Τους όρους της συμφωνίας, με την οποία θέλουν να δώσουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο, όμως δεν θα καθορίσουν οι όποιες φιλικές συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής, αλλά η σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ των ειδικών των δύο πλευρών. Και ενώ όπως τονίζουν απομένει μόνο ένα 10% να ρυθμιστεί, αυτό αρκεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Το τείχος που έχει ορθωθεί, δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί.

Ο Σι έχει να αντιμετωπίσει τον έντονο σκεπτικισμό ηγετικών στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος και των κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων, που πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να θέσει σε όρους, οι οποίοι θα καταρρίψουν το μοντέλο, με το οποίο η Κίνα αναδύθηκε σε παγκόσμια δύναμη. Ο Τραμπ έχει να αντιμετωπίζει τις πιέσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών του Κογκρέσου, που ανησυχούν ότι θα παραχωρήσει υπερβολικά πολλά. Έχει δε επίσης να υπολογίσει το πολιτικό κόστος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Και μόνο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που είχαν παγώσει εν μέσω αλληλοκατηγοριών για αθέτηση υπεσχημένων, χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη στην Οσάκα εξάλλου δεν είναι απολύτως ξεκάθαρος. Γνωρίζουμε με βάση τα όσα είπε ο Τραμπ– και χωρίς να υπάρχουν γραμμένα σε μία συμφωνία- ότι η Ουάσιγκτον θα επιτρέψει στη Huawei να συνεχίσει να αγοράζει αμερικανική τεχνολογία, με αντάλλαγμα το Πεκίνο να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η απόφαση αφορά μόνο εξοπλισμό που δεν επηρεάζει την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο από πολλούς στην Αμερική η απόφαση ερμηνεύθηκε ως οπισθοχώρηση του Τραμπ και σαφής νίκη του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Πολλά θα κριθούν από την οδηγία στην οποία θα καταλήξει το υπουργείο Εμπορίου, το οποίο και ήταν εκείνο που είχε βάλει την Huawei στη μαύρη λίστα.

Ακόμη και ένας συμβιβασμός με την Huawei, όμως, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι έντονες ανησυχίες για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και τεχνολογίας από την Κίνα. Για την αμερικανική πλευρά η Huawei (και ο βαθμός πίεσης ή χαλάρωσης προς αυτήν) θεωρείται βασικό διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά και απειλή. Όπως φαίνεται αυτή θα ενταχθεί σε μία ευρύτερη συμφωνία- αν η τελευταία καταστεί ποτέ εφικτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας