Χάος με τον διπλό ΦΠΑ. Φόβοι για ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή

1444
φπα

Τον προβληματισμό και την αντίδρασή τους αναφορικά με τη διατήρηση ΦΠΑ στον καφέ στο 24% εκφράζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί δύο ταχύτητες στην εστίαση.

Όπως λένε, ο καφές και τα ροφήματα είναι τα προϊόντα από τα οποία προέρχεται το 55% του τζίρου του κλάδου και για τον λόγο αυτό εκφράζουν την απογοήτευσή τους, καθώς ενόψει τουριστικής περιόδου ο διαχωρισμός του ΦΠΑ στην εστίαση λειτουργεί ως τροχοπέδη ενώ για τους καταναλωτές βάλλεται η πιο φτηνή καθημερινή τους «πολυτέλεια». Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι ο ΦΠΑ στο 24% αποτελεί αποδεδειγμένα κίνητρο για παραβατικότητα και φοροδιαφυγή και ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παραοικονομία.

«Αποδεδειγμένα ο υψηλός ΦΠΑ στην εστίαση έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον κλάδο της εστίασης όσο και για τον τουρισμό, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για τη χώρα» σημειώνουν εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων. Όπως λένε, στα χρόνια της κρίσης ο ΦΠΑ στην εστίαση τριπλασιάστηκε από το 8% στο 24% με δραματικές επιπτώσεις για τον κλάδο, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας, η κατακόρυφη μείωση πωλήσεων και τα λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Επιπλέον σημειώνουν ότι η Ελλάδα παραμένει τουριστικά μη ανταγωνιστική καθώς είναι η μόνη χώρα στη Μεσόγειο που έχει τόσο υψηλό ποσοστό ΦΠΑ 13% και 24%, όταν σε άλλες χώρες ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι σημαντικά χαμηλότερος: στην Κύπρο 5% – 10%, στην Ιταλία 10%, στην Ισπανία 10% και στη Γαλλία 5,5% – 10%.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της καφεστίασης, το 13% το περίμενε η αγορά εδώ και 4 χρόνια για να ανακουφιστεί και λένε ότι η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στον τουρισμό ενώ θα μειώσει την ανεργία στον κλάδο και ταυτόχρονα είναι ένα φιλολαϊκό μέτρο που αγγίζει όλη την κοινωνία, τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις καθώς ο καφές είναι μια φθηνή πολυτέλεια στην οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι.

Είναι ενδεικτικό ότι οι Έλληνες καταναλώνουν 2-4 κούπες καφέ την ημέρα (μέση κατανάλωση 510 κούπες τον χρόνο).

Αντιπαραβάλλουν μάλιστα ότι όταν η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του φόρου στον καφέ αυτό είχε αρνητική επίπτωση στην κατανάλωση. «Το προϊόν έχει επιβαρυνθεί σημαντικά μετά και από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που οδήγησε σε αύξηση της τιμής του προϊόντος, από 10% ώς 30%, με αποτέλεσμα ο όγκος των πωλήσεων μόνο τη χρονιά που πέρασε να έχει υποχωρήσει κατά 1,9%».

Πάντως προειδοποιούν ότι ενώ είναι έτοιμοι να μετακυλήσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές, η απόφαση για παραμονή μόνο μέρους της εστίασης στο 24% λειτουργεί αποτρεπτικά για μία τέτοια κίνηση και προσθέτουν ότι οι επιχειρήσεις σεβάστηκαν την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρότι το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο λόγω των συνεχών φορολογικών επιβαρύνσεων, με ρίσκο σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια τη βιωσιμότητά τους.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% θα ισορροπούσε την επιβάρυνση που υπέστησαν από τον κατώτατο μισθό και θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ θα δημιουργούσε νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας