Αποκορυφώνονται οι τουρκικές προκλήσεις με σχεδιασμό γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ

1417
τουρκικές

Αποκορυφώνονται οι τουρκικές προκλήσεις με την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και την απόπειρα διενέργειας γεώτρησης από το πλοίο-γεωτρύπανο “Πορθητής” (“Fatih”), για την οποία εκδόθηκε σχετική Navtex από την Τουρκία. 

Με τη Navtex που εξέδωσε σήμερα, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή στα δυτικά της Κύπρου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, για τη διενέργεια γεώτρησης σε θαλάσσια περιοχή 60 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πάφου. Το τουρκικό γεωτρύπανο αναμένεται να φθάσει σήμερα στο σημείο της γεώτρησης, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία υποστήριξης.

Η τουρκική πρόκληση είχε ως συνέπεια προσεκτικές αντιδράσεις από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη να δηλώνει ότι “σε αυτές τις προκλήσεις έχουν δοθεί απαντήσεις με την δική μας συμπεριφορά, συμπεριφορά χαμηλών τόνων, σύνεση, αλλά και εργασία”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία αναφέρει: “Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.

Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Όπως είπε η Μογκερίνι, “καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια”.

Όλα ξεκινούν από το γεγονός πως η Τουρκία μένει έξω από το παιχνίδι σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην Άγκυρα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι κάνοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα στην περιοχή όπου επιχειρεί εδώ και χρόνια να «γκριζάρει» – δηλαδή στο τμήμα μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου και Καρπάθου.

Έτσι κι αλλιώς, τα τελευταία 30 χρόνια η Τουρκία δεν έχει επιχειρήσει να κάνει έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι… τουρκική. Οι διαφωνίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα σύγκρουσης το ’74, το ’76 και το ’87.

Αν η Τουρκία αποφασίσει να επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα πρόκειται για πρόκληση ανάλογη με εκείνη των Ιμίων. Σύμφωνα με Τα Νέα, το ερευνητικό σκάφος που πιθανολογείται ότι θα αναλάβει αυτή την αποστολή είναι το “Oruc Reis”.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, τις τελευταίες μέρες, προκαλεί στη κυπριακή ΑΟΖ. Όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα εκφράζεται μέσα από τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η παρουσία πλωτού γεωτρύπανου πέριξ της Κύπρου, η δεύτερη στην περιοχή των Δωδεκανήσων, μεταξύ Καρπάθου και Καστελόριζου και η τρίτη φάση θα ήταν η εγκατάσταση ή η προσπάθεια εγκατάστασης ενός εκ των δύο πλωτών γεωτρύπανων που διαθέτει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται υπό διαρκή απειλή εκ μέρους της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία, βέβαια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με τις φραστικές διαμαρτυρίες της Ε.Ε., τύπου δηλώσεων Μογκερίνι, ούτε με τη χαρακτηριστική σιωπή των ΗΠΑ.

Η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων απαιτεί τον αναπροσανατολισμό της Ελλάδας και της Κύπρου σε μια κατεύθυνση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, πέρα από τα αδιέξοδα και δεσμευτικά πλαίσια του ευρωατλαντισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας