Πούτιν: Ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους του Ντονμπάς. Υποκριτική «καταδίκη» από Δύση

1550
πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η απόφαση να δοθεί στους κατοίκους του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας γρήγορη πρόσβαση σε ρωσικά διαβατήρια δεν διαφέρει από αυτό που κάνουν ήδη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Πούτιν είπε πως τόσο η Ρουμανία όσο και η Ουγγαρία δίνουν υπηκοότητα σε πολίτες που κατάγονται από τις χώρες αυτές και ζουν εκτός των συνόρων τους.

«Προκάλεσε αρνητική αντίδραση. Είναι περίεργο», είπε ο Πούτιν.

«Είναι οι Ρώσοι στην Ουκρανία χειρότεροι από τους Ρουμάνους, τους Πολωνούς ή τους Ούγγρους; Δεν βλέπω τίποτε ασυνήθιστο εδώ».

Η ρωσική απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη, οδήγησε το Κίεβο να ζητήσει να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις εκ μέρους της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.

Οι κάτοικοι των περιοχών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, γνωστών με την ενιαία ονομασία Ντονμπάς, αντιστάθηκαν στην επιβολή της φασιστικής και αμερικανονατοϊκής έμπνευσης χούντας στο Κίεβο στις 22 Φεβρουαρίου του 2014. Η Δύση υποστηρίζει επίμονα ότι η Μόσχα δήθεν παρείχε στρατιωτική βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής (τους οποίους μαζί με τη χούντα του Κιέβου χαρακτηρίζουν ως «αυτονομιστές»), όμως η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι παρείχε οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη, πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πέντε χρόνια πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς έχουν οδηγήσει στον θάνατο 13.000 ανθρώπων παρότι έχει υπογραφεί μια θεωρητική κατάπαυση του πυρός το 2015.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, είπε πως η ρωσική κίνηση δείχνει πως «η Μόσχα διεξάγει “πόλεμο” στην Ουκρανία και δεν φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά στην ειρήνη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα υποκριτικά τη Ρωσία ότι δήθεν «αυξάνει» τις εντάσεις με το Κίεβο, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι θα διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους του Ντονμπάς.

Πρόκειται για μια «νέα επίθεση στην κυριαρχία της Ουκρανίας από τη Ρωσία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, λησμονώντας βεβαίως να μνημονεύσει, ότι υπεύθυνη για το ματοκύλισμα της περιοχής και τη δεδομένη βούληση των κατοίκων του Ντονμπάς να μην επιστρέψουν ποτέ στη σύνθεση της Ουκρανίας είναι η πολιτικο-στρατιωτική χούντα του Κιέβου, που κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία στις 22 Φεβρουαρίου 2014, ανατρέποντας τότε τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Από την πλευρά τους, η Γερμανία και η Γαλλία καταδίκασαν με τη σειρά τους σε μια ανακοίνωση τη ρωσική απόφαση, εκτιμώντας πως «αντιβαίνει στο πνεύμα και στους σκοπούς των συμφωνιών του Μινσκ», λησμονώντας επίσης να μνημονεύσουν, ότι η πρώτη και «καλύτερη» στην παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ είναι η «κυβέρνηση» της Ουκρανίας, η οποία δεν έχει τηρήσει, επί της ουσίας, ούτε ένα από τα 13 άρθρα της Συμφωνίας «Μινσκ-2».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε, πως η Μόσχα είναι πρόθυμη να εργαστεί με τον Ζελένσκι, αν εφαρμόσει μια διεθνή ειρηνευτική συμφωνία για την περιοχή του Ντονμπάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας