Κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και ΜΜ-Επιχειρήσεις

865
δάνεια

Χωρίς κανένα είδος έπαρσης, η ΛΑΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη, που προσπαθεί να σώσει οικογένειες και επιχειρήσεις από την λαίλαπα των κόκκινων δανείων.

Κόκκινα δάνεια που για την δημιουργία τους, την αποκλειστική ευθύνη, έχουν οι τράπεζες με τον «καζινοκαπιταλισμό» που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια και οι εκάστοτε κυβερνήσεις με την ανοχή ή και ακόμη την παρότρυνση τέτοιων πρακτικών από μέρους των τραπεζών. Δάνεια οικογενειών και επιχειρήσεων που έγιναν ξαφνικά ΚΟΚΚΙΝΑ όχι γιατί κάποιοι έγιναν ξαφνικά απατεώνες, αλλά γιατί αυτοί που ελέγχουν την ροή του χρήματος, θέλησαν μέσα στην απληστία τους να «τζογάρουν» για να αυξήσουν τα ήδη πολύ μεγάλα κέρδη τους. Το αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών το έχουμε νιώσει εδώ και δέκα χρόνια με το πλέον οδυνηρό τρόπο όλοι εμείς.

Κύριος υπεύθυνος για το ότι η χώρα έχει πέσει σε μια άβυσσο, είναι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά που, η θα έπρεπε να είχαν αφήσει να χρεωκοπήσουν αυτά τα ιδιωτικά μαγαζιά που λέγονται τράπεζες, η να τις βοηθήσει όπως και έκανε αλλά να γίνει ο ιδιοκτήτης τους,πράγμα που δεν έκανε.

Γιατί φίλες και φίλοι, σύντρόφισσες και σύντροφοι, δεν είναι δυνατόν το κράτος να έχει δώσει το ιλιγγιώδες ποσό των 230 δις ευρώ βοήθεια στις τράπεζες και να μην είναι ο ιδιοκτήτης τους. Δεν μπορεί να έχει διαλυθεί ένα κράτος και μια κοινωνία για να σωθούν τα μαγαζιά μερικών τραπεζοληστών και αυτά να βρίσκονται ακόμα στην κατοχή τους.Να θυμηθούμε εδώ ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν με την αιτιολογία κάλυψης όλων των δανείων. Που στην πραγματικότητα τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει πολύ απλά ότι ΟΛΑ τα δάνεια έχουν ΕΞΩΦΛΗΘΕΙ από το κράτος. Μας έχουν κόψει μισθούς-συντάξεις, έχουν υπερχρεώσει και ξεπουλήσει την χώρα και την έχουν οδηγήσει σε τρία μνημόνια, στο όνομα κάλυψης των δανείων και έρχονται τώρα οι «τραπεζοληστές» με περίσσιο θράσος και απειλούν με πλειστηριασμούς οικογένειες και επιχειρήσεις.

Πάμε να δούμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν με πολύ γλαφυρό τρόπο το πολύ μεγάλο μέγεθος του προβλήματος αλλά ταυτόχρονα δείχνουν και την μία και μοναδική λύση του.

Τραπεζικές πηγές αποδίδουν την αδυναμία απόδοσης των μέχρι τώρα ρυθμίσεων των δανείων σε μια σειρά από λόγους, που κοινή ρίζα έχουν την έλλειψη ικανοποιητικών εισοδημάτων των δανειοληπτών και την πολλαπλή υπερχρέωση τους με φόρους. Επισημαίνουν ότι εάν δεν υπάρξει ρυθμός ανάπτυξης 3-3,5% (νούμερο εξωπραγματικό σύμφωνα με την γνώμη πολλών ειδικών),εάν δεν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ και όχι part time με ταυτόχρονη αύξηση μισθών και θεαματική μείωση φόρων, κανένας δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι. Ο δε κλάδος των επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζει απορύθμιση ρυθμισμένων δανείων γύρω στο τετράμηνο. Σημειωτέον ότι η κατάσταση σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ χειρότερη καθώς ελάχιστοι καταφέρνουν να τηρούν τις ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας το 2017 ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση ως προς το σύνολο των δανείων ήταν 65,4% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις,57% για τις μεσαίες και 29% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Το 2018 είχαμε 69,5% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις,62,9 για τις μικρομεσαίες και 30,4% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως βλέπουμε λοιπόν υπάρχει μια αυξητική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αύξηση αυτή υπάρχει και για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ας δούμε και κάποια στοιχεία του περιβόητου ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ που τόσο πολύ έχει διαφημίσει η κυβέρνηση, αλλά ποιεί την νίκησαν για τα αποτελέσματα αυτού. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έως 7-9-2018,αίτηση είχαν κάνει 52.073 επιχειρήσεις-ελλ.επαγγελματίες-αγρότες, πέρασαν στην επιλεξιμότητα 17.421 και τελικά ρύθμιση έκαναν 240.Δεν είναι λάθος, είναι πραγματικότητα, ΜΟΛΙΣ 240 σε 52.073 αιτήσεις.!

Τι μας δείχνουν λοιπόν αυτά τα στοιχεία. Οτι αν δεν υπάρξει ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ οικονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη ΣΤΗΡΙΞΗ μισθών-συντάξεων-μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ευρεία διαγραφή (ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ) χρεών, ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΜΗΔΕΝ. Να επισημάνω δε ότι την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας την αποτελούν οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι οι πολυεθνικές και οι «στρατηγικοί επενδυτές», με τις offshore εταιρείες, τους λογαριασμούς στην Ελβετία. Μιά παρατήρηση σε σχέση με την ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ και τους αντιπάλους της που μιλάνε για επιβράβευση των κακοπληρωτών. Οι τράπεζες και το κράτος διαθέτουν πλήρη στοιχεία τόσο των δανειοληπτών, όσο και όλων των φορολογουμένων. Ας δούνε λοιπόν ποιοι ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους έως το κρίσιμο διάστημα(2011-12)που αυτοί έριξαν την χώρα και τους πολίτες στην άβυσσο και ας κάνουν τον διαχωρισμό.

Επίσης πολύ μεγάλο θέμα είναι το νομικό καθεστώς των ενυπόθηκων δανείωνΔεν είναι δυνατόν κάποιος να συνάπτει δάνειο με υποθήκη και για οποιοδήποτε λόγο, η υποθήκη να βγαίνει σε πλειστηριασμό και να συνεχίζει να χρωστάει.

Το θέμα λοιπόν των Κόκκινων Δανείων και της υπερχρέωσης των φορολογουμένων λύνεται με ΕΝΑ και ΜΟΝΟ τρόπο. Την Ευρεία ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ (τραπεζικών, ασφαλιστικών και φορολογικών) και ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού με δόσεις που δεν θα ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος του κάθε πολίτη. Φυσικά αυτονόητο θεωρείται το γεγονός ότι πριν απ’ όλα η χώρα πρέπει να επανακτήσει την εθνική και νομισματική της κυριαρχία, που έχει απολεσθεί όλα αυτά τα χρόνια, με έξοδο από την Ευρωζώνη, επαναφορά Εθνικού νομίσματος και εθνικοποίηση τραπεζών.

Γιώργος Τζαβέλλας είναι μέλος Συντονιστικού της ΡΑΚΕΒΕ (Ριζοσ.Ανεξ.Κινη.- ΕΒΕ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας