Πόλωση πλούτου-φτώχειας στην κοινωνία. Το 20% πληρώνει το 80% των φόρων

1658
άνεργους

Ο πρώτος “μεταμνημονιακός” προϋπολογισμός προβλέπει περισσότερους φόρους και λιγότερες κοινωνικές παροχές, σε σχέση με όσα σχεδίαζε τον Ιούλιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Βασίλης Ζουμπουλίδης και δημοσιεύεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος το 20% των φορολογούμενων πληρώνει το 80% των ετήσιων φόρων και συγκεκριμένα το 19% των φυσικών προσώπων πληρώνει το 90% της φορολογίας εισοδήματος, το 4,5% -δηλαδή περίπου 20.000 επιχειρήσεις- το 83% των συνολικά 4,3 δισ. ευρώ φόρων νομικών προσώπων, ατομικών και προσωπικών επιχειρήσεων και τέλος το 33% των ιδιοκτητών πληρώνει το 66% του ΕΝΦΙΑ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 90% των εσόδων από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το πληρώνει το 19% των φορολογουμένων. Δηλαδή μόλις ο 1 στους 5 φορολογουμένους πληρώνει τα 9 από τα δέκα ευρώ που εισπράττει το δημόσιο από τους άμεσους φόρους εισοδήματος.

Αντίστοιχα και για τις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ότι το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων καταβάλλεται από το 4,5% των επιχειρήσεων.

Αλλά και στους φόρους ακινήτων, το 66% των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ στηρίζεται στις πληρωμές του 33% των ιδιοκτητών. Δηλαδή τα 2/3 από τα περίπου 2,5 δισ. που εισπράττει «καθαρά» το Κράτος από τον φόρο κάθε χρόνο, τα καταβάλλει το 1/3 των ιδιοκτητών ακινήτων.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την διατήρηση του μεγάλου φορολογικού χάσματος στην Ελλάδα καθώς και την επιτακτική ανάγκη για διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

«Η άντληση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα πραγματοποιείται από έναν ολοένα και μικρότερο κύκλο ιδιωτών και επιχειρήσεων, που καλούνται να επωμισθούν ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη», σημειώνει ο κ. Ζουμπουλίδης.

Τα στοιχεία, πάντως, αυτά, πέραν των άλλων σωστών παρατηρήσεων, δείχνουν την όλο και μεγαλύτερη πόλωση στην ελληνική κοινωνία μεταξύ μιας μερίδας πλουσίων  που γίνονται όλο και πιο πλούσιοι και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που διαρκώς υποβαθμίζεται και φτωχοποιείται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας