Παρίσι: Βαθιά διασπασμένη η Δύση. Αποχώρηση Trump. Υποκρισία «αντιεθνικισμού» Merkel-Macron

2055
παρίσι

Οι εκδηλώσεις για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι και ειδικότερα το Φόρουμ των ηγετών των 100 και πλέον χωρών για την Ειρήνη που ακολούθησε, επιβεβαίωσε κατ’ αρχάς την βαθιά και μάλλον αγεφύρωτη και αμετάστρεπτη διαίρεση της Δύσης, αλλά και την βαθιά υποκρισία των ηγεσιών της ΕΕ, ειδικότερα της Merkel και του Macron, οι οποίοι έκαναν λόγο για ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας και για την ανάγκη ανακοπής της ανόδου του εθνικισμού στην Ευρώπη.

Μοιάζει μάλλον ως ειρωνεία Merkel και Macron να δηλώνουν ότι ανησυχούν για την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη όταν είναι αυτοί που συμπεριφέρονται ως επικυρίαρχοι της Ευρώπης, όταν προωθούν τον Γερμανογαλλικό άξονα ως πυρήνα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων σε όφελος της Γερμανίας βασικά αλλά και της Γαλλίας και όταν Merkel και Macron εφαρμόζουν σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες και την φτώχεια μεταξύ των χωρών της ΕΕ και μέσα στις κοινωνίες, καταστάσεις που αξιοποιούν στο έπακρο οι ακροδεξιές εθνικιστικές δυνάμεις.

Με ειρωνεία μάλλον μοιάζει, επίσης, να ανησυχούν για την άνοδο του ξενοφοβικού εθνικισμού Merkel και Macron όταν είναι οι ίδιοι και οι Γαλλογερμανικές ελίτ που εξαπολύουν, συμμετέχουν και ενισχύουν ιμπεριαλιστικούς πολέμους στον περίγυρο της Ευρώπης, ενισχύοντας αφάνταστα τα κύματα προσφύγων και μεταναστών.

Η σφοδρή επίθεση του εθνικισμού στην Ευρώπη ως δήθεν απάντηση στους ηγετικούς κύκλους της σημερινής ευρωζώνης και ΕΕ είναι πράγματι ανησυχητική, μόνο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις υποκριτικές επισημάνσεις Merkel και Macron, τις οποίες συμμερίστηκε, όπως ήταν επόμενο και ο Αλ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας από μια άλλη σκοπιά τον κούφιο και αδιέξοδο χαρακτήρα τους.

Μόνο μια Αριστερά ικανή να βγάλει ειλικρινή, τολμηρά και σωστά συμπεράσματα από τις αποτυχίες του παρελθόντος και να επαναθεμελιωθεί, μπορεί με την δική της αντεπίθεση να ανακόψει το ρεύμα του εθνικισμού και της ακροδεξιάς, αμφισβητώντας σε βάθος και σε όλες τους τις μορφές τις ηγεμονικές στρατηγικές MerkelMacron στην Ευρώπη και σε κάθε χώρα χωριστά. Μόνο η Αριστερά απ’ αυτήν ακριβώς την σκοπιά, μπορεί να ανοίξει αξιόπιστα μέτωπα κατά του εθνικισμού και της ακροδεξιάς, η οποία ακροδεξιά το μόνο που υπόσχεται είναι, για να παραφράσουμε το γνωστό σύνθημα, ένα εξίσου ή και περισσότερο αδίστακτο, ξενοφοβικό και επιθετικό “νεοφιλελευθερισμό με εθνικά χρώματα”.

Από την άλλη μεριά ο Donald Trump με μια κίνηση υπεροψίας «έφτυσε» στην κυριολεξία το Φόρουμ για την Ειρήνη του Παρισιού, γύρισε σκαιότατα την πλάτη σε MerkelMacron και αναχώρησε επιδεικτικά λίγο πριν την έναρξη της φιέστας.

Η πολιτική αυτή επιδεικτική κίνηση του Trump φυσικά δεν έγινε για να αντιτάξει έναντι του Φόρουμ φιλειρηνικές αρχές, αλλά για εκδηλώσει την ριζική του αντίθεση στον γερμανογαλλικό άξονα από την σκοπιά της δικής του άκρως επιθετικής και αλαζονικής ιμπεριαλιστικής στρατηγικής που θέλει τώρα να αποτινάξει κάθε συλλογική δέσμευση και να μεταβάλει ριζικά τους διεθνείς κανόνες με γνώμονα το «Πρώτα η Αμερική» και στην βάση των σημερινών συμφερόντων και προτεραιοτήτων της.

Οι εκδηλώσεις για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όχι μόνο δεν είχαν σχέση με την προώθηση της ειρήνης αλλά και επιβεβαίωσαν ότι ο διεθνής καπιταλισμός έχει περάσει σε κατάσταση ζούγκλας και με ευθύνη των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων της Δύσης προετοιμάζει το έδαφος για τον νέο γενικευμένο πόλεμο, που από κάποιες απόψεις έχει ήδη ξεκινήσει.

Ν.Ζ

ΥΓ: Εντύπωση πάντως προκάλεσε ότι δεν έλειψε ξανά ο Μάρτης από την Σαρακοστή. Το Ισραήλ είχε κληθεί στο Φόρουμ του Παρισιού και συμμετείχε (!) μάλιστα στην εκδήλωση ειρήνης (!), ενώ, πέρα των άλλων, δεν υπήρχε καν ως κράτος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και όμως κανείς από τους «φιλειρηνιστές» του φόρουμ δεν είπε λέξη για την βαρβαρότητα του Ισραήλ στην Γάζα και τα Κατεχόμενα. Καλά, για τον τουρκικό κατοχικό στρατό στην Κύπρο δεν το συζητάμε, αυτό το έχει καταπιεί και ξεχάσει σύσσωμη, ακόμα και η ελληνική κατεστημένη πολιτική τάξη.

Ν.Ζ

Το Φόρουμ για την Ειρήνη στο Παρίσι

Στη συνέχεια παραθέτουμε στοιχεία από ρεπορτάζ διαφόρων ιστοσελίδων γύρω από το Φόρουμ.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας απηύθυναν έκκληση για την υιοθέτηση μιας πολυμερούς προσέγγισης ώστε να προαχθεί η παγκόσμια ειρήνη κατά τη διάρκεια του φόρουμ που διεξήχθη σήμερα, Κυριακή, στο Παρίσι, στο οποίο έδωσαν το παρόν δεκάδες επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων με μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε στην έναρξη του φόρουμ για την ειρήνη στο Παρίσι, όπου προειδοποίησε για έναν εθνικισμό «με παρωπίδες» που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη και αλλού.

Ούσα στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γάλλο πρόεδρο, υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια ανησυχητική διάθεση από ορισμένους να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να αγνοήσουν τους δεσμούς που ενισχύουν τα θεμέλια της ειρήνης μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι περισσότερες από τις προκλήσεις σήμερα δεν μπορούν να επιλυθούν από μονάχα ένα έθνος, αλλά από όλα μαζί. Για αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση» είπε η Μέρκελ.

«Εάν η απομόνωση δεν ήταν η λύση πριν από 100 χρόνια, πώς γίνεται να είναι σήμερα σε έναν τόσο αλληλένδετο κόσμο;».

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε την ελπίδα ότι το φόρουμ μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθούν οι παγίδες του παρελθόντος μέσω της προώθησης της πολυμερούς προσέγγισης. Επιθυμεί επίσης το φόρουμ αυτό να καταδείξει την ισχύ της συμφιλίωσης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απεύθυνε έκκληση για «συλλογική δράση» προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρίσεις όπως το περιβάλλον, η ισλαμιστική τρομοκρατία, η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και ο αντισημιτισμός.

«Άραγε η σημερινή ημέρα θα είναι το σύμβολο της διαρκούς ειρήνης ή οι τελευταίες στιγμές της ενότητας προτού ο κόσμος βυθιστεί σε μεγαλύτερη αταξία;» ρώτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας το κοινό.

«Επαφίεται αποκλειστικά σε εμάς».

Ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκονταν στο ακροατήριο την ώρα που η Μέρκελ, ο Μακρόν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιδοκίμαζαν τα Ηνωμένα Έθνη και θεσμούς που επιδιώκουν την επίτευξη πολυμερών λύσεων στα παγκόσμια προβλήματα.

«Σνόμπαρε» ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προασπίζεται την πολιτική «Πρώτα η Αμερική» και δηλώνει υπερήφανος που είναι «εθνικιστής», σνόμπαρε το φόρουμ.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One απογειώθηκε από το Παρίσι για την Ουάσιγκτον λίγο μετά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας