Χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Κασόγκι

1343
μερα25

Το ερώτημα που γεννιέται με αφορμή όσες φρικτές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από την κτηνώδη εκτέλεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από τους εντεταλμένους πράκτορες του σαουδάραβα ηγέτη Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Άγκυρα είναι απλό: πώς νόμιζε ότι θα εξασφαλίσει ατιμωρησία για ένα (ακόμη) φριχτό έγκλημα;

Για να απαντήσουμε αρκεί να ανατρέξουμε στα τέσσερα σπουδαιότερα γεγονότα της σύντομης θητείας του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Πρώτο, η γενοκτονία στην Υεμένη: Το Ριάντ επί Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν προέβη σε φρικώδη εγκλήματα εναντίον του λαού της Υεμένης στοχεύοντας του Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Σε αυτό τον πόλεμο η Σαουδική Αραβία βομβάρδισε κατ’ επανάληψη πολυπληθείς λαϊκές αγορές και απέκοψε την τροφοδοσία της Υεμένης από τρόφιμα και νερό προκαλώντας μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική καταστροφή, που κινητοποίησε ακόμη και τον ΟΗΕ. Παρόλ αυτά ούτε τα χιλιάδες κρούσματα χολέρας, ούτε ο υποσιτισμός εκατομμυρίων ανθρώπων, ούτε η κατάρρευση  της κρατική υποδομής στάθηκαν ικανά να οδηγήσουν το Ριάντ σε μια πιο μετριοπαθή στάση.

Δεύτερο, ο αποκλεισμός του Κατάρ: Στο πλαίσιο της προσπάθειας κυριαρχίας του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εντός του Σουνίτικου στρατοπέδου, το Ριάντ ηγήθηκε διεθνούς εκστρατείας αποκλεισμού του Κατάρ τον Ιούνιο του 2017. Στο στόχαστρο του σαουδάραβα ηγέτη επί της ουσίας βρέθηκαν τα μέτρα φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος του Κατάρ, όπου φιλοξενείται και το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, και οι διακριτικές σχέσεις που τηρεί η Ντόχα με το Ιράν. Η στήριξη που προσέφερε η Άγκυρα στο Κατάρ, οξύνοντας τις σχέσεις της με το Ριάντ εξηγεί και την τωρινή απόφαση της Τουρκίας να εκθέσει το σαουδαραβικό βασίλειο για τον εν ζωή ακρωτηριασμό του Τζαμάλ Κασόγκι από άνδρες της προσωπικής φρουράς του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Τρίτο, η απαγωγή του λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ αλ-Χαρίρι: Το Νοέμβριο του 2017 επίσκεψη του λιβανέζου πρωθυπουργού στο Ριάντ μετατρέπεται σε κράτηση και απαγωγή, προκαλώντας διαδηλώσεις κι έντονες αντιδράσεις στη Βηρυτό με τον πρόεδρο της χώρας που ανέκαθεν αποτελούσε πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής να αποδοκιμάζει ευθέως τη Σαουδική Αραβία. Η πολιτική ελίτ του Λιβάνου μάλιστα δεν κάνει δεκτή την παραίτηση του Χαρίρι από την πρωθυπουργία, υπονοώντας ότι έγινε χωρίς τη θέλησή του, ως αποτέλεσμα βίας. Ο «γόρδιος δεσμός» λύνεται με την παρέμβαση της Γαλλίας που ανέκαθεν αποτελούσε εγγυητή και δύναμη προστασίας του Λιβάνου κι έτσι ο Χαρίρι μέσω Παρισιού επιστρέφει σώος στη Βηρυτό.

Τέταρτο, φυλάκιση δεκάδων μελών της βασιλικής οικογένειας: Επίσης το Νοέμβριο του  2017, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συλλαμβάνει και φυλακίζει δεκάδες πρίγκηπες, πρώην υπουργούς και επιχειρηματίες που συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη σε μια επιχείρηση εκκαθάρισης εν δυνάμει ανταγωνιστών του. Παρότι ως φυλακή χρησιμοποιήθηκε το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Ριτς η σύλληψη των μελών της βασιλικής οικογένειας δείχνει ότι δεν υπάρχει παρανομία και παραβίαση κανόνων που ο 33χρονος πρίγκηπας διστάζει να φέρει σε πέρας για να εδραιώσει την εξουσία του.

Το κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων παραπάνω περιστατικών είναι η εξωφρενική και σκανδαλώδης ανοχή που συνάντησε στα τερατουργήματά του ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν από τις κυβερνήσεις της Δύσης. Στον αντίποδα, ας θυμηθούμε την επέμβαση στο Ιράκ υπό την επίκληση ανυπόστατων κατηγοριών για χημικά όπλα και τον βομβαρδισμό στη Γιουγκοσλαβία με το επιχείρημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μοναδική αν και διακριτική εξαίρεση σε αυτό το «χρυσό» τείχος σιωπής αποτελεί μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση. Ακόμη και τώρα μάλιστα το Βερολίνο δεν δίστασε να πει αλήθειες που ενοχλούν. Συγκεκριμένα, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν  επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου ασκώντας κριτική στον Τραμπ δήλωσε στο δίκτυο ARD ότι «καθοριστικός παράγοντας είναι η συμπεριφορά  του αμερικανού προέδρου, ο οποίος ουσιαστικά είπε στον πρίγκηπα διάδοχο ότι σας δίνουμε απόλυτη ελευθερία να αγοράζετε όπλα κι άλλα πράγματα από μας». Το υπονοούμενο του συνεργάτη της Μέρκελ ήταν σαφές: αναφερόταν στην αγορά πολεμικού υλικού – μαμούθ αξίας 110 δισ. δολ. που υπέγραψε η Σαουδική Αραβία με τις ΗΠΑ, ανατρέποντας χρόνιες αμυντικές ισορροπίες στην περιοχή, όταν ο αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε το Ριάντ.

Τις ίδιες κατηγορίες εναντίον του Τραμπ διατύπωσε και η εφημερίδα Washington Post στην οποία έγραφε ο Τζαμάλ Κασόγκι σε άρθρο μάλιστα που υπέγραψε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου όλη η συντακτική ομάδα της εφημερίδας…

Πηγή: Εφημερίδα Νέα Σελίδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας