Οι δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις και η συνεχιζόμενη κυβερνητική κοροϊδία

2987
επικουρικών

Το 2012 οι τότε κυβερνήσεις προχώρησαν σε απανωτές μειώσεις των συντάξεων με τη μορφή ειδικών εισφορών και με την πλήρη κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και επίδομα κανονικής άδειας).

Για τις μειώσεις αυτές ασκήθηκαν προσφυγές και το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015 τις έκρινε αντισυνταγματικές.

Πώς αντιμετώπισε τις δικαστικές αποφάσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.

Σε ένα κράτος δικαίου το αυτονόητο θα ήταν να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς και να δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους τα ποσά που τους είχαν παρακρατηθεί. Τι έγινε;

Το πρώτο μέτρο ήταν η ψήφιση του τρίτου μνημονίου τον Ιούλιο του 2015 (νόμος 4334/15) στον οποίο μεταξύ άλλων ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν ότι «Η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς δεσμεύεται … να καθορίσει πολιτικές προκειμένου να αντισταθμίσει πλήρως τη δημοσιονομική επίπτωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012».

Το δεύτερο σε υλοποίηση του παραπάνω ήταν η ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση από τη μια μεριά κατάργησε τις παράνομες ρυθμίσεις του 2012 από την άλλη όμως θέσπισε νέους τρόπους υπολογισμού κύριων και επικουρικών συντάξεων οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία κύριων και επικουρικών συντάξεων να υποστούν μεγαλύτερες μειώσεις απ’ αυτές που έφεραν οι νόμοι του 2012. Με το νόμο αυτό ο νεότερος συνταξιούχος (μετά τις 13/5/2016) με τις ίδιες ή και με περισσότερες ημέρες ασφάλισης δικαιούται μικρότερη σύνταξη από τον παλαιότερο. Όσο για τους παλαιούς πρόσκαιρα ψήφισαν τη συνέχιση της καταβολής της ίδιας σύνταξης με την καθιέρωση της προσωπικής διαφοράς δρομολογώντας όμως αργότερα την κατάργησή της.

Οι σημερινές αποφάσεις των δικαστηρίων και η στάση της κυβέρνησης

Σε προσφυγές που έχουν ασκήσει συνταξιούχοι τις μέρες αυτές σκάνε η μία μετά την άλλη αποφάσεις καρμπόν οι οποίες έχοντας μπούσουλα την απόφαση του ΣτΕ του 2015 δικαιώνουν τους συνταξιούχους και επιβάλλουν στα ταμεία να τους χορηγήσουν αναδρομικά ότι τους παρακράτησαν παράνομα.

Όσο για την κυβέρνηση λειτουργεί άλλη μια φορά επικοινωνιακά και αποπροσανατολιστικά. Η κυβέρνηση λέει πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σωστές πλην όμως λέει πως αφορούν μόνο όσους έχουν προσφύγει μέχρι το  2015. Δεν ασχολείται καθόλου με τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που δεν έχουν κάνει προσφυγή και επίσης δεν ασχολείται καθόλου με το τι θα γίνει από τώρα και μετά αφού υπάρχει τελεσίδικη απόφαση στέλνοντας όλους τους παλαιούς συνταξιούχους σε νέες αγωγές.

Η αντισυνταγματικότητα και οι παρανομίες του χθες και του σήμερα

Οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 2012 και  μετά κατακρεούργησαν τις συντάξεις και εκτός από την κοινωνική διάσταση του θέματος βρίθουν από παρανομίες με κυριότερες.

  1. Την κατάργηση της βασικής αρχής που λέει ότι όταν κάποιος βγαίνει στη σύνταξη με τους κανόνες που ισχύουν τότε δεν μπορεί να έρθει ένας νόμος από το μέλλον και να αλλάξει γι’ αυτόν τους κανόνες προς το χειρότερο.
  2. Τις μειώσεις που επέβαλαν οι νόμοι το 2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις είτε με τη μορφή ειδικής εισφοράς είτε με τη μορφή κατάργησης 13ης και 14ης σύνταξης.
  3. Την καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου σε κύριες και επικουρικές. Ο νέος τρόπος υπολογισμού έφερε μικρότερη σύνταξη και θέσπισε την προσωπική διαφορά για τους παλαιούς και έφερε τους νέους συνταξιούχους με ίδιες ή και με περισσότερες μέρες ασφάλισης να παίρνουν μικρότερη σύνταξη.
  4. Την ψήφιση του νόμου Αχτσιόγλου ένα χρόνο μετά το νόμο Κατρούγκαλου με τον οποίο από 1/1/2019 καταργείται η προσωπική διαφορά (διαφορά παλαιού και νέου τρόπου υπολογισμού) με τη σύνταξη των παλαιών να μειώνεται ανάλογα.
Τι θα πρέπει να γίνει σήμερα

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να λύσει το πρόβλημα. Άλλωστε οι δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας για το θέμα το παραπέμπουν και πάλι στο μέλλον και σε νέες αγωγές που θα κοστίσουν στους συνταξιούχους τεράστια ποσά για δικαστικά και δικηγορικά έξοδα και θα τελεσιδικήσουν μετά από χρόνια.

Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ο συντονισμός και η κινητοποίηση όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων με τη στήριξη της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς ώστε η κυβέρνηση να υποχρεωθεί

  1. Να δώσει εντολή στα ταμεία να μην εφεσιβάλουν τις δικαστικές αποφάσεις αφού είναι αυταπόδεικτο πως η έφεση θα χαθεί λόγω της υπάρχουσας απόφασης του ΣτΕ.
  2. Να πάρει απόφαση επέκτασης των αποφάσεων των δικαστηρίων σε όλους τους συνταξιούχους και να χορηγήσει αναδρομικά τις παράνομες κρατήσεις είτε προέρχονται από το προηγούμενο καθεστώς είτε προέρχονται από τις μειώσεις που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.
  3. Να πάρει απόφαση και η νομοθεσία για παλαιούς και νέους συνταξιούχους να επανέλθει εκεί που ήταν πριν το 2012.

Οτιδήποτε άλλο θα μεγεθύνει το πρόβλημα και θα στείλει όλους τους συνταξιούχους να κάνουν ουρές στα ταμεία σήμερα για να καταθέσουν κάποια αίτηση και αγωγές αύριο οι οποίες όπως αναλύσαμε παραπάνω μπορεί να πάρει χρόνια αλλά θα δικαιωθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας