Δημήτρης Βίτσας: Η Μόρια δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος…
«Η Μόρια δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας» είχε αναφέρει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας πριν από λίγες μέρες, η νομοθεσία όμως, διαψεύδει τις δηλώσεις του Βίτσα…!
Στις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, για τον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια, απάντησε σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στη δήλωση του υπουργού ότι «…η Μόρια δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας», η Περιφέρεια δίνει απάντηση παραπέμποντας μάλιστα και σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.
Απαντώντας στον κ. Βίτσα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου του διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 4075/2012 άρθρο 58 παράγραφος 3: «…ο Περιφερειάρχης, μετά από προηγούμενη αιτιολογημένη γνωμοδότηση-εισήγηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ή των κατά περίπτωση αρμόδιων φορέων μπορεί να απαγορεύσει τη λειτουργία, πρόσκαιρα ή οριστικά, κάθε επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος ή την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας ή επιτηδεύματος, καθώς και τη χρήση οικείας ή άλλου χώρου που χρησιμοποιείται για διαβίωση, αν κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Οι ως άνω επιχειρήσεις, οικείες και χώροι κλείνουν υποχρεωτικά χωρίς άλλες διατυπώσεις και σφραγίζονται από την αρμόδια αστυνομική αρχή».
Το «τελεσίγραφο» της Περιφέρειας για τη Μόρια λήγει σε λίγες ώρες και ο καταυλισμός απειλείται με λουκέτο!
Να υπενθυμίσουμε ότι, στις 10 Σεπτεμβρίου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λέσβου, μετά από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιοι υπάλληλοι, είχαν γνωμοδοτήσει πως ο χώρος του ΚΥΤ στη Μόρια, όπου στοιβάζονται πάνω από 9.000 άτομα, είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων έχει επισημανθεί πως από τον καταυλισμό ξεχειλίζουν λύματα και ακαθαρσίες. Η Περιφερειάρχης κ. Χριστιάνα Καλογήρου είχε δώσει προθεσμία 30 ημερών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να αποκαταστήσει τα προβλήματα, τονίζοντας πως θ’ ακολουθήσει η Περιφέρεια τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος.
Αύριο το πρωί, ειδικό κλιμάκιο από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Λέσβου, θα πραγματοποιήσει νέα αυτοψία στον καταυλισμό της Μόριας. Αν κατά την αυτοψία που θα γίνει αύριο, διαπιστωθεί πως οι συνθήκες είναι ακατάλληλες, τότε η Περιφέρεια θα κινήσει διαδικασίες για να σφραγίσει τον καταυλισμό, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διαβιούν 7.352 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν η χωρητικότητα είναι για 3.000 άτομα. Επισημαίνεται ότι σε όλο το νησί βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 9.500 άνθρωποι! Ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ζητήσει επανειλημμένα να απομακρυνθούν άμεσα από τη δομή όλες οι ευάλωτες ομάδες.
Δύο είναι τα ερωτήματα: α) Πού πήγαν τα δισεκατομμύρια ευρώ της ΕΕ για τις δομές των προσφύγων και των μεταναστών; β) Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι;
Άλλα 3,9 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών στα Ελληνικά νησιά!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει στην Ελλάδα πρόσθετη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, για να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής μεταναστών στα Ελληνικά νησιά. Στόχο έχει την περαιτέρω στήριξη δράσεων – τις οποίες χρηματοδοτεί η ΕΕ και υλοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- για την παροχή σίτισης, φιλοξενίας και μεταφοράς στους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά, καθώς και δράσεων για την παροχή καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης όπως η προσωρινή φιλοξενία σε πλοία. Με το εν λόγω ποσό, η συνολική επείγουσα συνδρομή που έχουν διαθέσει στην Ελλάδα τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων, από το 2015, ανέρχεται σε 356,8 εκατ. ευρώ! Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης έρχεται να προστεθεί στα 509 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020!
Συνολικά, η Επιτροπή έχει διαθέσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε στήριξη για την Ελλάδα από το 2015 προκειμένου να συνδράμει τη χώρα στη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων.
Αποκλειστική δήλωση στην Iskra της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Χριστιάνας Καλογήρου για το κλείσιμο της Μόριας
Χριστιάνα Καλογήρου: «Εμείς, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις υποχρεώσεις. Οι οδηγίες και των πράξεων και των αποφάσεων, είναι νόμος και ακολουθούμε τις διαδικασίες, όπως αυτές ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις, για να προφυλάξουμε το ύψιστο δημόσιο αγαθό, το αγαθό της Δημόσιας Υγείας.
Η αποσυμφόρηση των νησιών παραμένει ως ζητούμενο και προτεραιότητα, δεδομένου ότι σήμερα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται σχεδόν 16.500 πρόσφυγες-μετανάστες σε δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν 5.500 χιλ.!».