Ασφαλίτες “ντυμένοι” καμεραμάν παρακολουθούσαν τον Λαφαζάνη

4661
ασφαλίτες

Καταγραφή και βιντεοσκόπηση πολιτών που ασκούσαν τα δικαιώματά τους διαμαρτυρόμενοι για τους πλειστηριασμούς από αστυνομικούς που εμφανίζονταν σαν εικονολήπτες, παρακολούθηση «υπόπτων» ακόμη και την ώρα που χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και «έλεγχος» της συμπεριφοράς και των αναρτήσεων που έκαναν ενοχλητικοί διαδηλωτές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η Ελληνικής Αστυνομία για να στοιχειοθετήσει βαρύ κατηγορητήριο εναντίον των ακτιβιστών που διαφωνούν με την απαίτηση των δανειστών για εκπλειστηριασμό της περιουσίας όσων δεν μπορούσαν να πληρώσουν.

Με συστηματική δουλειά και τακτικές που παραπέμπουν σε ένα κράτος αστυνομοκρατούμενο, το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος ανέλαβε από τον Μάρτιο του 2018 να σταματήσει τις πολιτικές κινήσεις, τα κόμματα και τους μεμονωμένους πολίτες που αντιδρούσαν στους πλειστηριασμούς.

Όπως αποκαλύπτεται από επίσημα έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία με την οποία διώκονται ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και ακόμη τέσσερα πρόσωπα η Ελληνική Αστυνομία είχε συγκροτήσει ειδικό συνεργείο από άντρες της Ασφάλειας που υποδύονταν τους εικονολήπτες βιντεοσκοπώντας τις συγκεντρώσεις της Λαϊκής Ενότητας έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία και κατέγραφαν έναν προς έναν τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων!

Μετά την κλήση του κ. Λαφαζάνη στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών για εξηγήσεις, 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν, όμως η κυβέρνηση τους αγνόησε και επέλεξε την οδό της σιωπής. Ουδείς από το αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή το Μέγαρο Μαξίμου μπήκε στον κόπο να απαντήσει γιατί ενέκριναν τις παρακολουθήσεις των πολιτικών τους αντιπάλων. Είναι δυνατόν ο χειρισμός μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης να έγινε από ένα τμήμα της Ασφάλειας χωρίς να το γνωρίζει ή να έχει δώσει έγκριση η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου; Πως δικαιολογείται να διώκεται ο επικεφαλής ενός πολιτικού κόμματος, πρώην υπουργός και οι πάλαι ποτέ σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ να σφυρίζουν αδιάφορα; Πέραν της προφανούς προσπάθειας να καταπνιγεί το κίνημα κατά των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών μέσω της αστυνομικής επιχείρησης, μοιάζει να επιχειρείται η αποδόμηση και τελικά η εκθεμελίωση ενός πολιτικού σχηματισμού που ασκεί κριτική εξ αριστερών στην κυβερνητική παράταξη. Συμφωνούν ο κ. Αλέξης Τσίπρας και οι κορυφαίοι υπουργοί που το 2011 κατέθεταν μήνυση εναντίον της ηγεσίας των ΜΑΤ για καταστολή με την σημερινή προσπάθεια φίμωσης της Λαϊκής Ενότητας μέσω της απόδοσης κατηγοριών για δήθεν απόπειρα κατάλυσης του κράτους; Πως θα αντιδρούσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ το 2012, το 2013 ή το 2014 επιχειρούσαν να τους θέσουν εκτός νόμου απλώς και μόνο  επειδή ασκούσαν το δικαίωμα της πολιτικής διαμαρτυρίας αντιδρώντας στην πολιτική των μνημονίων

Φακέλωμα και παρακολούθηση

 

Προσφεύγοντας στο φακέλωμα και την παρακολούθηση των διαδηλωτών που θέλουν να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, η κυβέρνηση ανέθεσε στο Τμήμα Προστασίας του Κράτους να ετοιμάσει μια βαριά δικογραφία εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων. Το τμήμα της Ασφάλειας που ανέλαβε την διεκπεραίωση ζήτησε και έλαβε άδεια από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για χρήση συσκευών καταγραφής εικόνας και ήχου με το επιχείρημα ότι «έτσι επιτρέπεται η ταυτοποίηση των δραστών και ο βαθμός συμμετοχής τους στις άδικες πράξεις». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, πρόκειται για στελέχη και μέλη της Λαϊκής Ενότητας, ενός κόμματος που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών και όχι μιας… παρακρατικής ή εγκληματικής οργάνωσης. Και, κυρίως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις κατά των πλειστηριασμών έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία δεν γνώριζαν ότι οι κινήσεις τους βιντεοσκοπούνταν από αξιωματικούς της Ασφάλειας.

Για τουλάχιστον έναν από τους πέντε «υπόπτους» που μαζί με τον κ. Λαφαζάνη μπήκε στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ επειδή θεωρήθηκε από τους βασικούς υπευθύνους των επεισοδίων εκείνης της μέρας, όταν χτύπησε δυο φορές με τη γροθιά του την ασπίδα του αστυνομικού εξύβρισε μέλη των ΜΑΤ αποκαλώντας τους «ηλίθιους», η παρακολούθηση πήγε σε άλλο επίπεδο. Έπειτα από συγκέντρωση έξω από συμβολαιογραφείο επί της οδού Πανεπιστημίου 56, στις 28 Μαρτίου, αξιωματικός της Ασφάλειας ακολούθησε τον 27χρονο από την οδό Πανεπιστημίου, μπήκε μαζί του στον Ηλεκτρικό από την Ομόνοια, αποβιβάστηκε δίπλα του από τον συρμό στον σταθμό του Πειραιά και τον «συνόδευσε» πεζός σε όλη τη διαδρομή που ακολούθησε καταγράφοντας λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του.

Για την έρευνά τους οι αστυνομικοί «ξεψάχνισαν» ακόμα και τη σελίδα που διατηρεί στο Facebook ο συγκεκριμένος 27χρονος που συμμετείχε στη διαδήλωση της Λαϊκής Ενότητας για να διαπιστώσουν ότι, εκτός από την αντίθεσή του στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, είναι οπαδός του Ολυμπιακού. Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την παρακολούθηση πολιτών και μελών ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος προκύπτουν από τη δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος εναντίον του κ. Λαφαζάνη και ακόμη τεσσάρων διαδηλωτών στους οποίους αποδίδονται τα αδικήματα της αντίστασης κατά της αρχής, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της φθοράς ξένης περιουσίας, της εξύβρισης και απειλής αλλά και της χρήσης όπλων, πυρομαχικών και… κροτίδων. Στα αδικήματα δεν έχει συμπεριληφθεί προς ώρας ο περίπατος κρατώντας … σκάλα, κάτι που είχε αποπειραθεί ο κ. Λαφαζάνης για να υπερπηδήσει το λεωφορείο των ΜΑΤ, το οποίο είχε στηθεί σαν οδόφραγμα για να αποκλείσει την πρόσβαση διαδηλωτών προς το γραφείο συμβολαιογράφου όπου εκτελούνταν ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, που ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση για τις συγκεντρώσεις της Λαϊκής Ενότητας που είχαν σκοπό την ακύρωση των πλειστηριασμών ακατοικίας για χρέη στις τράπεζες, είχε αναθέσει σε ειδικό συνεργείο αστυνομικών της Ασφάλειας να καταγράφει τις διαδηλώσεις, κάτι που επισήμως συνέβη τουλάχιστον μια φορά, στην συγκέντρωση της 28ης Μαρτίου 2018, έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο επί της οδού Πανεπιστημίου 56. «Οι συναθροίσεις για αποτροπήπαρακώλυση της διεξαγωγής των πλειστηριασμών λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις», διαπίστωνες σε έγγραφό του από τις 19 Μαρτίου 2018 το τμήμα της Ασφάλειας.

 

Για τον λόγο αυτό αστυνομικοί της μεταμφιέζονταν σε καμεραμάν (!) κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων της Λαϊκής Ενότητας. Σκοπός όσων υποδύονταν τους εικονολήπτες ήταν να καταγράψουν τους διαδηλωτές την ώρα που κολλούσαν αυτοκόλλητα στα υπηρεσιακά λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ. ή σπρώχνονταν με τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης θεωρώντας προφανώς ότι με τέτοιες ενέργειες απειλείται το δημοκρατικό πολίτευμα.

«Οι δράστες» ανέφερε το αστυνομικό υπόμνημα για τον κ. Λαφαζάνη και τους συντρόφους του της Λαϊκής Ενότητας, «καταφέρονται εναντίον των συμβολαιογράφων και των λοιπών συμπρατούντων (sic) στην διαδικασία, με σκοπό να εισέλθουν στα συμβολαιογραφεία και να τους αποτρέψουν από την εκτέλεση των καθηκόντων τους, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο, τη νόμιμη διεξαγωγή των προγραμματισμενών πλειστηριασμών». Κατά την άποψη των αξιωματικών της Ασφάλειας «με τις παρεμβάσεις στα συμβολαιογραφεία, τα υποκαταστήματα τραπεζών και τις ιδιωτικές εταιρείες απειλείται η κοινωνική ειρήνη και η δημόσια ασφάλεια, λόγω της έντασης των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων συναθροίσεων».

Εκείνη την εποχή, τον Φεβρουάριο του 2018, οι πιστωτές είχαν αναστείλει την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ απαιτώντας την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και η κυβέρνηση Τσίπρα είχε συμφωνήσει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθούν 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί… Παρ’ όλα αυτά, με πρόσφατη ερώτηση τους 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν προβληματισμένοι από το γεγονός ότι το Τμήμα Προστασίας του Κράτους διώκει την Αριστερά, ενώ επιδεικνύει ολιγωρία απέναντι σε νεοναζιστικές ομάδες.

Οι συγκεκριμένοι 43 κυβερνητικοί βουλευτές προφανώς ενοχλήθηκαν από την αντιστροφή των ρόλων και το γεγονός ότι οι συνήθεις καταπιεζόμενοι μοιάζουν να έχουν μετατραπεί σε καταπιεστές. Λογικά, η αντίδραση τους θα είναι μεγαλύτερη όταν μάθουν ότι η Ασφάλεια παρακολουθούσε, κατέγραφε και βιντεοσκοπούσε τον κ. Λαφαζάνη και ακόμη τέσσερις «υπόπτους», αφού  η κυβέρνηση είχε αναλάβει τη μνημονιακή υποχρέωση να επισπεύσει τους πλειστηριασμούς και συνεπώς να «συντρίψει» τους αντιδρώντες.

Ζήτησαν συνδρομή των καναλιών μέσω του… Facebook

 

Η καταγραφή των κινήσεων του κ. Λαφαζάνη και των συντρόφων του από τη ΛΑ.Ε. και το κίνημα «Δεν πληρώνω» από αστυνομικούς της Ασφάλειας που εμφανίζονταν ως εικονολήπτες-δημοσιογράφοι γινόταν με άδεια εισαγγελέα. Επειδή όμως τα πλάνα που έφερναν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας δεν έπιαναν πάντα τους διαδηλωτές την ώρα που παραβίαζαν τον νόμο, το Τμήμα Προστασίας του Κράοτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος ζήτησε και από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να στείλουν τα πλάνα που είχαν τραβήξει από συγκεντρώσεις έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία. Αφού τα κανάλια έστειλαν το υλικό στην Ελληνική Αστυνομία, στην συνέχεια έπιαναν δουλειά οι αξιωματικοί στο Εργαστήριο Εξέτασης Βίντεο και Εικόνας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών οι οποίοι βελτίωναν τα στιγμιότυπα που αποτύπωναν τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας την ώρα που εμφάνιζαν …παραβατική συμπεριφορά.

«Οι διαδηλωτές Δ1-Δ2-Δ3 επιτίθονταν στους αστυνομικούς σπρώχνοντας τις ασπίδες τους», ήταν το συνοδευτικό κείμενο της Αστυνομίας σε φωτογραφία από διαδήλωση που έγινε στις 7 Μαρτίου 2018 έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Καποδιστρίου. Στο στιγμιότυπο διαδηλωτής με τον κωδικό Δ1 (Λεωνίδας Παπαδόπουλος) επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα, ο Δ2 (Ηλίας Παπαδόπουλος) με μπλε, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που χαρακτηρίστηκε ως Δ3, με πράσινο, ο Δ4 με κίτρινο και ο 67χρονος Δ5 με μαύρο χρώμα. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο της ΕΛ.ΑΣ., στις συμπλοκές που έγιναν εκείνη την  ημέρα είχαν τραυματιστεί 4 αστυνομικοί.

«Ο Δ4 υπερπηδά για να προσεγγίσει τον αστυνομικό της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης και να του επιφέρει χτύπημα» είναι η λεζάντα μιας φωτογραφίας από τα ντοκουμέντα που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας και πάλι στις 7 Μαρτίου 2018. Πέντε είναι οι διαδηλωτές που κατηγορούνται ότι με τις συγκεντρώσεις κατά των πλειστηριασμών προσπάθησαν να… ανατρέψουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τα αδέρφια Λεωνίδας και Ηλίας Παπαδόπουλος, ο 67χρονος Γιώργος Λουκάς και ένας νεαρός 27 ετών, ο ύποπτος διαδηλωτής που από την ΕΛ.ΑΣ έλαβε τον κωδικό αριθμό Δ4.

Πως όμως ταυτοποιήθηκε ο διαδηλωτής Δ4; Πως κατάφεραν οι αξιωματικοί του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος να βρουν ποιο ήταν το πρόσωπο που στη διαδήλωση της 7ης Μαρτίου 2018 «υπερπηδούσε» με σκοπό να χτυπήσει έναν αστυνομικό; Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, ο «μεγάλος αδερφός» που επέτρεψε στους αστυνομικούς να εντοπίσουν τον ύποπτο ήταν το Facebook! Στη σελίδα 2 του υπομνήματος του φωτογραφικού άλμπουμ των πέντε υπόπτων, η φωτογραφία δίπλα στο όνομα του Δ4 είναι ίδια με αυτή που έχει ο διαδηλωτής στη σελίδα του στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η αστυνομική του ταυτότητα έχει φωτογραφία του από την ηλικία 16 ετών, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την σημερινή του εμφάνιση. Στο Facebook, ο ύποπτος Δ4 εμφανίζεται ξυρισμένος και με κοντά μαλλιά, ενώ στην φωτογραφία από τα επεισόδια με τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης έχει γένια και μακριά μαλλιά. Στη δικογραφία έχει μπει η φωτογραφία του 27χρονου από το Facebook, αποκαλύπτοντας το πώς έγινε η ταυτοποίηση του υπόπτου! Συμπέρασμα: Αν κάνεις like στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ή στη σελίδα της Λαϊκής Ενότητας στο Facebook κινδυνεύεις να μπεις στα μαύρα κατάστιχα της ΕΛ.ΑΣ. και να δώσεις αφορμή στους αξιωματικούς της Ασφάλειας να ανοίξουν φάκελο με το όνομά σου, περίπου όπως γινόταν και από μερικές δεκαετίες.

Πέρα από την αξιοποίηση του Facebook, την επιστράτευση αστυνομικώνκαμεραμάν και την φυσική παρακολούθηση  υπόπτων από άνδρες της Ασφάλειας, το ανησυχητικό είναι ότι οι διαδηλωτές της ΛΑΕ κατηγορούνται για φθορά ξένης περιουσίας, εξύβριση, απειλή, σωματικές βλάβες κατά αστυνομικών και μια σειρά από αδικήματα που δεν έχουν σχέση με …κατασκοπεία, επιβουλή ακεραιότητας της χώρας ή… εσχάτη προδοσία, κατά συνέπεια τίθεται το κρίσιμο ερώτημα για ποιον λόγο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσε την προκαταρκτική εξέταση των «αγριοτήτων» της ομάδας Λαφαζάνη στο τμήμα της Ασφάλειας που είναι αρμόδιο για να αντιμετωπίζει τις απειλές που στρέφονται κατά τους κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πηγή: Πρωτοσέλιδο στο ”Πρώτο Θέμα” της Κυριακής (30/9)- Μάκης Πολλάτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας