10.119 δημόσιοι χώροι στο Υπερταμείο – Όχι στο ξεπούλημα της Ελλάδας

2675
υπερταμείο

Όχι στο ξεπούλημα της Μεσσηνίας

Η ΛΑΕ Μεσσηνίας καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων 10.119 πλατείες και δημόσια κτίρια. Μέσα σε αυτά βρίσκονται και 48 ακίνητα στη Μεσσηνία, από τα οποία γνωρίζουμε μόνο τα 32 συνολικού εμβαδού 110.000 τ.μ. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η παραλία μπροστά από το “Πανελλήνιο”, η πλατεία Φραγκόλιμνας, το Μπενάκειο Μουσείο, ο παραθαλάσσιος χώρος της Αεροπορίας στη Διασπορά, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το Λύκειο Παραλίας, το κτίριο της Πυροσβεστικής και μια σειρά από άλλα ακίνητα σε όλο το νομό.

Η ένταξη στο ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων έγινε δύο ημέρες πριν την υπογραφή του 4ου μνημονίου και του «σόου της γραβάτας», την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους και με  διάρκεια εκχώρησης 99 χρόνια. Εκχωρήθηκαν 500.000 στρέμματα γης, δημόσια κτήρια, πάρκα και οικόπεδα σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα εκτός από τα 70.000 κρατικά φιλέτα που είχε ως τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (η οποία ανήκει στο υπερταμείο), η κυβέρνηση της εκχώρησε -κατόπιν αιτήματος του Υπερταμείου όπου ανήκει πλέον η ΕΤΑΔ- άλλα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.

Έπεται όμως και συνέχεια, αφού η επιτροπή Τσακαλώτου συνεχίζει να εργάζεται, αναζητώντας δεκάδες χιλιάδες άλλα κρατικά ακίνητα για τον ίδιο σκοπό.

Τα ακίνητα αυτά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα πωληθούν από το ταμείο αλλά αποτελούν μια μορφή εγγύησης έναντι του ποσού των 50 δισ. ευρώ.

Μύθος όμως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για διατήρηση της δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται στο Υπερταμείο. Από το 2022 θα αρχίσει το ξεπούλημα. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκου Χουντή, που είναι αποκαλυπτική των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στα πλαίσια του 4ου Μνημονίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση, ο Νίκος Χουντής αφού σημείωνε ότι «σχεδόν όλη η περιουσία του ελληνικού δημοσίου σε τομείς όπως η ενέργεια, η ύδρευση, οι υποδομές, οι μεταφορές και ο τουρισμός» βρίσκεται στο Υπερταμείο, ρωτούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν υπάρχουν και ποια περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που βρίσκονται στο Υπερταμείο, για τα οποία έχει αποφασισθεί ότι «δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, αλλά θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου»

Στην απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί, αφού υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015, καθώς και η συνέχισή του και κατά την περίοδο μετά το 3ο Μνημόνιο, αποκαλύπτει ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για διατήρηση του δημόσιου ελέγχου μιας σειράς επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο, έχουν χρονικό ορίζοντα το 2022, μετά τον οποίο αυτές οι δημόσιες επιχειρήσεις θα μπορούν να βγουν στο σφυρί για να πουληθούν.

Τονίζει επί λέξει ο Επίτροπος: «Όσον αφορά τις κρατικές επιχειρήσεις, οι πιθανές πηγές εσόδων της ΕΕΣΥΠ είναι η εκποίηση συμμετοχών ή η διανομή μερισμάτων στην ΕΕΣΥΠ ως μέτοχο. Το Δημόσιο έχει δώσει οδηγίες βάσει των οποίων οι θέσεις (σ.σ. ποσοστό ιδιοκτησίας) της ΕΕΣΥΠ στις περισσότερες κρατικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να περιοριστούν στην περίοδο του σημερινού στρατηγικού σχεδίου (!!!) που έχει ορίζοντα τριών ετών, δηλαδή, εώς το 2022.

Η  ΛΑΕ  Μεσσηνίας  καταγγέλλει   ότι   η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους είναι αναμφίβολα η πιο μαύρη σελίδα στη διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Ο απόλυτος έλεγχος του Υπερταμείου από τους δανειστές και η διάρκεια της εκχώρησης, 99 χρόνια, δεν επιδέχονται ωραιοποιήσεις.

– Το μνημόνιο Τσίπρα δεσμεύει δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ στο μεγαλύτερο μέρος για την απομείωση του χρέους.

– Για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν αρκούν οι ιδιωτικοποιήσεις, γι’ αυτό και υιοθετείται κατά κόρον στη συμφωνία η έννοια της ρευστοποίησης, με την επιλογή μάλιστα των προς ρευστοποίηση στη διακριτική ευχέρεια του ESM.

– Ακριβώς γι’ αυτό και το παντοδύναμο Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, μεταξύ άλλων, ορίζει και το διοικητικό συμβούλιο, που προεδρεύεται από εκπρόσωπο των δανειστών.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών βρήκαν στο πρόσωπο του Τσίπρα τον άνθρωπό τους και γι’ αυτό τόσο συχνά τον επαινούν.

Αφιερώνουμε στον κ. Τσίπρα αλλά και σε όλους τους νεοφιλελεύθερους οπαδούς του «ΝΑΙ» το γνωστό κείμενο του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάνγκου «Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα».

«Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε».

 

Υ.Γ.1 Στον κ. Νίκα ο οποίος «έκπληκτος» αντέδρασε, γιατί τα 32 ακίνητα ανήκουν όλα στον Δήμο Καλαμάτας, θέλουμε να του θυμίσουμε ότι το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων ψηφίστηκε στα πλαίσια του 3ου μνημονίου και από τη Ν.Δ. Άρα ας μην παριστάνει τον έκπληκτο. Για να ήταν ειλικρινής στην αντίδρασή του ο κ. Νίκας, θα έπρεπε να διαφωνεί αν τα ακίνητα προς ξεπούλημα ανήκαν και στους Δήμους Μεσσήνης, Πύλου, Τριφυλίας κ.λπ.

Υ.Γ.2 Στους φανατικούς νεοφιλελεύθερους οπαδούς του «ΝΑΙ» θέλουμε κατ’ αρχάς να τους πούμε ότι η Ελλάδα λευτερώθηκε γιατί επικράτησαν οι «ξεροκέφαλοι» και το ’21 και το ’40 και το ’41-’44.

Υ.Γ.3 Όσον αφορά τα περί «εισβολής στο Νομισματοκοπείο», είναι ανάξια σχολιασμού και λυπούμεθα. Προφανώς η ένδεια επιχειρημάτων οδηγεί σε «αερολογίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας