Για το νέο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ

3030
κκε

Η άρχουσα τάξη της χώρας και οι ξένοι προστάτες της, ιδιαίτερα μετά τον εμφύλιο, προπαγάνδιζαν με κάθε τρόπο ότι στη Γιάλτα μοιράστηκε ο κόσμος, ότι η Ελλάδα δόθηκε στην Αγγλία. Ο στόχος προφανής: η συκοφάντηση της Σοβιετικής Ένωσης και της ηγεσίας του ΚΚΕ, ο εκφοβισμός και η υποταγή του λαϊκού κινήματος.

Αξιοποιήθηκαν γι’ αυτό τα απομνημονεύματα του Τσώρτσιλ (1964) στα οποία γινόταν αναφορά σε συμφωνία με τον Στάλιν για τα Βαλκάνια τον Οκτώβρη (9-13) του 1944. Αυτό ουδέποτε αποδείχτηκε. Σημειώνουμε ότι ενώ για όλες τις συμφωνίες υπάρχουν πρακτικά, γι’ αυτή δεν υπάρχει τίποτα. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν προηγηθεί της συγκεκριμένης ημερομηνίας.

Η απαράδεκτη συμφωνία του Λιβάνου ξεκίνησε στις 17 Μάη του 1944 και η ακόμη χειρότερη της Καζέρτας στις 26 Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου. Να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ δεν εφάρμοσε τις γραπτές οδηγίες που υπήρχαν και αναφερόταν σε συγκεκριμένα κατώτερα όρια.

Εκτιμήσεις για όλη την περίοδο 1940-49 έγιναν σε κομματικά όργανα με συμμετοχή των πρωταγωνιστών, καθώς αρκετοί απ’ αυτούς βρίσκονταν στη ζωή και τη δεκαετία του ΄90. Τα συμπεράσματα αυτά αποτυπώνονται στο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ.

Στην πορεία του χρόνου, μετά το 2000, με την απουσία τώρα των πρωταγωνιστών και την απομάκρυνση στελεχών από τα κομματικά όργανα, με το διωγμό κάθε διαφορετικής γνώμης, το ΚΚΕ έφτασε να έχει συμφωνία σε ποσοστό 96%-98% των μελών του Κόμματος και ομοφωνία στα Συνέδρια και τις Συνδιασκέψεις. Έτσι, στο 19ο Συνέδριο (2013) αποφάσισε την εκ νέου συγγραφή της Ιστορίας του κόμματος από το 1918 ως το 1949.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕ, τον Ιούνη του 2018 πραγματοποιήθηκε Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1918-1949).

Για την εισήγηση της ΚΕ στην Συνδιάσκεψη έχουν γραφτεί αρκετά, μπορεί και πρέπει να γραφτούν πολύ περισσότερα. Σημειώνω ότι η όλη διαδικασία έγινε «κεκλεισμένων των θυρών». Φοβάται η ηγεσία τον διάλογο, τον δημόσιο διάλογο, για ένα ζήτημα που αφορά την εργατική τάξη, το λαϊκό κίνημα;

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τις αντιφάσεις (εκτιμήσεις που μένουν ανοιχτές) και πολλές αναφορές για οπορτουνισμό και κινδύνους ενσωμάτωσης. Κίνδυνος σεχταρισμού και απομόνωσης δεν υπάρχει;

Το κύριο, όμως, και φοβερό από μια άποψη είναι ότι, από άλλη αφετηρία, η ηγεσία του ΚΚΕ έμμεσα αλλά με σαφήνεια ρίχνει τις ευθύνες για τα λάθη του δικού μας κόμματος στο ΚΚΣΕ και την Κομμουνιστική Διεθνή. Δεν είναι τώρα το μοίρασμα του κόσμου στη Γιάλτα, που προπαγάνδιζε η αντίδραση, είναι η στρατηγική της ΚΔ. Εκτιμήσεις μακριά από τον χρόνο και την τότε κατάσταση. Όμως, προκειμένου να εκτιμηθεί η πολιτική της ΚΔ, είναι ανάγκη να υπάρξουν απαντήσεις σε ερωτήματα:

  • Υπήρχε την δεκαετία του ’30, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία, κίνδυνος εξάπλωσης του φασισμού στην Ευρώπη;
  • Είναι ο φασισμός απλά ένα σύστημα διακυβέρνησης του καπιταλισμού όπως η Βασιλευομένη, η Προεδρική, η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ή κάτι εντελώς διαφορετικό, απάνθρωπο, δολοφονικό;
  • Αν, όπως εκτιμά η ΚΕ, ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ιμπεριαλιστικός, τότε η Σοβιετική Ένωση και ο Στάλιν διάλεξαν τον έναν ιμπεριαλιστή;
  • Δικαιώθηκε ή όχι η πολιτική της ΚΔ που βασική της επιδίωξη ήταν η υπεράσπιση και η ενίσχυσης της Σοβιετικής Ένωσης και η ήττα του φασισμού;
  • Στην Ελλάδα αυτή –και μόνο αυτή- η «γραμμή» δεν ήταν που δημιούργησε το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, το ΚΚΕ των 400.000 μελών;
  • Θα υπήρχε Δημοκρατικός Στρατός αν δεν προϋπήρχε το ΕΑΜ και η Εθνική Αντίσταση;

Συνολικά, όλο το κείμενο το διαπερνά η αντίληψη «καμία συνεργασία». Βέβαια, είναι κατανοητό ότι οι συνεργασίες δημιουργούν κινδύνους. Όμως, ο σεχταρισμός, η απομόνωση γεννάει θάνατο.

Το πρόβλημα, επόμενα, είναι η συνεργασία «με ποιον;» ή «με ποιους;», «για ποιο σκοπό;» «πότε;», «πώς θα αναπτυχθεί το κίνημα και ποια η κυρίαρχη δύναμη σ’ αυτό;». Και επειδή η εισήγηση της Συνδιάσκεψης αναφέρεται υποτιμητικά σ’ αυτό που το ΚΚΕ τον Ιούνη του 1945 ονόμασε «Πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας», δίνεται για τους αναγνώστες του Εργατικού Αγώνα, τους νέους κομμουνιστές, τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους κείμενο από το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» που αποτυπώνει το κλίμα της εποχής εκείνης και το Πρόγραμμα της ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο στάθηκε η μεγαλύτερη εποποιία στην ιστορία του Έθνους. Κανένα άλλο κίνημα δε συνεπήρε τόσο πλατιά και δε συγκλόνισε τόσο βαθιά το Λαό. Ο λόγος είναι ότι το ΕΑΜικό κίνημα ενσάρκωσε τη φλογερή αγάπη για την εθνική λευτεριά μαζί με τη λαχτάρα ν’ αλλάξει πορεία η ιστορία του νεοελληνικού Έθνους. Συνδύασε το διώξιμο του ξένου κατακτητή από την πατρική γη με την εσωτερική δημοκρατική αναγέννηση.

Το Έθνος μεγαλούργησε στα χρόνια της σκλαβιάς, γιατί πήρε το ίδιο στα χέρια του την υπόθεση της Ελληνικής Πατρίδας, παραμερίζοντας, εξουδετερώνοντας και καταπολεμώντας τη χούφτα των μεγιστάνων του πλούτου και της μαύρης αγοράς. Εκείνους που, ξεπουλώντας τον τόπο στους ξένους, μονοπώλησαν την οικονομική ζωή και καταδίκασαν το Λαό στην εξαθλίωση και την καθυστέρηση. Που, συγκεντρωμένοι γύρω από τη μοναρχία, στήριξαν τη μισητή 4η Αυγούστου. Συνεργάστηκαν στα χρόνια της κατοχής με τους φασίστες επιδρομείς Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους. Αισχροκέρδησαν με την πείνα του Λαού και μάζεψαν καινούρια πλούτη, τη στιγμή που ο Λαός πουλούσε ό, τι είχε και δεν είχε. Που θέλουν τώρα με πραξικόπημα, με τη βία και νοθεία να ξαναφέρουν τον εσωτερικό διχασμό, να ξαναζωντανέψουν την 4η Αυγούστου για να εξασφαλίσουνε για πάντα την κυριαρχία τους πάνω στον Ελληνικό Λαό Για ν’ ανασάνει, να ζήσει και να προκόψει η Ελλάδα, πρέπει από τον εθνικό οργανισμό να λείψει το καρκίνωμα που λέγεται μονοπωλιακή κυριαρχία, οικονομική και πολιτική, της χούφτας αυτής των εκμεταλλευτών και παρασίτων. Πρέπει στην εξουσία να προωθηθεί ο Λαός. Πρέπει να νικήσει η ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Λαϊκή Δημοκρατία είναι εξουσία που ενσαρκώνει τη συμμαχία εργατών, αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, διανοήσεως, μικρών και μεσαίων αστών. Η Λαϊκή Δημοκρατία είναι ένας καινούριος τύπος Δημοκρατίας, όπου καταργείται η πολιτική καταπίεση των εκμεταλλευτών και όπου η εξουσία είναι στα χέρια του Λαού. Στη ΛΔ ο Λαός δεν είναι τυπικά ο φορέας όλων των εξουσιών, αλλά ασκεί άμεσα όλες τις εξουσίες. Η ΛΔ δεν καταργεί την ατομική ιδιοκτησία. Αντίθετα ενθαρρύνει την ατομική πρωτοβουλία και διευκολύνει τους πατριώτες βιομήχανους και εμπόρους, με υποταγή και πειθάρχηση φυσικά της ατομικής δραστηριότητας και του ατομικού συμφέροντος στο συμφέρον του συνόλου. Η ΛΔ εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη στο ανώτατο βαθμό της αυτενέργειας και πρωτοβουλίας των λαϊκών στρωμάτων, κινητοποιεί στο έργο της οικονομικής και κοινωνικής αναπλάσεως τους εθελοντικά οργανωμένους στα συνδικάτα, στους συνεταιρισμούς και στις διάφορες άλλες μαζικές οργανώσεις, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, τεχνικούς, διανοούμενους, νέους και γυναίκες.

Η ΛΔ θα τιμωρήσει παραδειγματικά τους αρχηγούς της εθνοπροδοσίας, συνεργάτες των κατακτητών. Θα ξεκαθαρίσει τον κρατικό μηχανισμό ολόκληρο, τα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό από τους δοσίλογους και φασίστες, στυλοβάτες της 4ης Αυγούστου και συνεργάτες των κατακτητών. Θα εκμηδενίσει όλες τις φασιστικές επιβιώσεις. Θα στέκεται άγρυπνος φρουρός εναντίον των υπονομευτών της Λαϊκής κυριαρχίας. Θ’ αναδιοργανώσει τη Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη πάνω σε δημοκρατικές αρχές, για να μην είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για αντιδημοκρατικούς, αντιλαϊκούς σκοπούς.

Ο Στρατός της ΛΔ θα’ναι Στρατός βγαλμένος από το Λαό και δεμένος με το Λαό, με στελέχη δημοκρατικά, ηθικά, μορφωμένα, τεχνικά καταρτισμένα. Ικανός να υπερασπίζει την εθνική τιμή, την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ελλάδας, φρουρός των λαϊκών ελευθεριών και κατακτήσεων. Η ΛΔ θα συγκροτήσει νέα Σώματα Ασφαλείας που δε θα θυμίζουν σε τίποτα τη Χωροφυλακή και την Ειδική, τους τυράννους, βασανιστές και δήμιους του Λαού.

Η λαοκρατική θεμελίωση της Πολιτείας θα στηριχθεί σε μια πραγματική αυτοδιοίκηση και στη Λαϊκή Δικαιοσύνη. Η αυτοδιοίκηση αναπτύσσει την πρωτοβουλία στα πλατύτατα λαϊκά στρώματα και τα διαπαιδαγωγεί στην εξάσκηση της εξουσίας. Ο θεσμός της Λαϊκής Δικαιοσύνης με λαϊκούς δικαστές που θα βοηθούνται από ειδικούς νομικούς, θα εξασφαλίσει, μ’ έναν απλό μηχανισμό διαδικασίας, απονομή δωρεάν ουσιαστικού δικαίου εξυπηρετικού για τα συμφέροντα του Λαού, με δημοκρατικές λύσεις σ’ όλα τα προβλήματα του ιδιωτικού και δημόσιου βίου.

Η ΛΔ εξασφαλίζει σ’ όλους τους Έλληνες την ελευθερία του λόγου, του Τύπου, της συγκεντρώσεως και διαδηλώσεως, της οργανώσεως. Θέτει στη διάθεση του Λαού όλα τα μέσα για την άσκηση των ελευθεριών αυτών. Αναγνωρίζει στις μειονότητες πλήρη ισοτιμία.

Η ΛΔ θα εξασφαλίσει πλήρη ελευθερία θρησκευτικής συνειδήσεως και λατρείας. Σεβασμό των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτών. Αναδιοργάνωση και εξυγίανση της Εκκλησίας. Εξύψωση πνευματική και υλική του εφημεριακού κλήρου.

Η ΛΔ αναγνωρίζει στις γυναίκες τα ίδια πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα με τον άνδρα και το δικαίωμα της ψήφου σ’ όλους από 18 χρονών και πάνω, άνδρες και γυναίκες. Στη ΛΔ καθιερώνεται το ανακλητό των αντιπροσώπων του Λαού βουλευτών και μελών της αυτοδιοικήσεως.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Η ΛΔ παίρνει μέτρα για την αφαίρεση της οικονομικής δυνάμεως της χρηματιστικής πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, για την απαλλαγή της χώρας απ’ την ξενική εξάρτηση, για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων της δημιουργίας γερής οικονομίας, στηριγμένης στις εσωτερικές πηγές και δυνατότητες.

Τα σπουδαιότερα από τα μέτρα αυτά είναι:

– Όλα τα εξωτερικά χρέη και ο ΔΟΕ θα καταργηθούν. Τα μονοπώλια περνούν στο ελληνικό κράτος. Καταργούνται όλα τα προνόμια των ξένων εταιρειών.

– Οι περιουσίες των δοσίλογων και μεγαλομαυραγοριτών, καθώς και εκείνων που πλούτισαν αθέμιτα και παράνομα στην εποχή της 4ης Αυγούστου, δημεύονται υπέρ του λαού.

– Εθνικοποιούνται οι τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι μεγάλες μεταφορές, ορισμένες βασικές βιομηχανίες πρωταρχικής εθνικής σημασίας (πολεμική βιομηχανία, μεγάλα ναυπηγεία, μεγάλη χημική βιομηχανία και λιπάσματα, μεγάλες βιομηχανίες ηλεκτρισμού κλπ.). Καθιερώνεται έλεγχος του Λαϊκού Κράτους, με συμμετοχή των εργατών σ’ όλες τις άλλες μεγάλες βιομηχανίες.

– Προοδευτική φορολογία στο κεφάλαιο.

– Το εξωτερικό εμπόριο μπαίνει κάτω από τον έλεγχο του κράτους.

– Το κάλυμμά μας σε χρυσό θα χρησιμεύσει στην όλη οικονομική εσωτερική ανασύνταξη, με τις επανορθώσεις που δικαιούται η Ελλάδα και την επαρκή οικονομική ενίσχυση από το εξωτερικό, με όρους συμφέροντες για τον ελληνικό λαό.

Η όλη οικονομική δραστηριότητα θα προσανατολιστεί όχι μόνο στην αποκατάσταση της καταστραμμένης οικονομίας και των συγκοινωνιών, αλλά και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη των παραγωγικών μας δυνάμεων (ηλεκτρισμός, μεταλλουργία, σιδηρουργία, παραγωγή μηχανημάτων, βιομηχανία για την εθνική μας άμυνα, για είδη καταναλώσεως, συγκοινωνία ξηράς – θαλάσσης – αέρα), στη δημιουργία βαριάς βιομηχανίας, ικανής να εφοδιάσει με σύγχρονα τεχνικά μέσα την αγροτική οικονομία. Η δημιουργία βαριάς βιομηχανίας, με την εκμετάλλευση των σιδηρομεταλλευμάτων και του άλλου ορυκτού πλούτου του τόπου, σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση των υδατοπτώσεων, θα μπορέσει ν’ αλλάξει τέλεια την οικονομική φυσιογνωμία της Ελλάδας.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μονάχα πάνω σε μια υγιή αγροτική οικονομία μπορεί να δημιουργηθεί μια πλατιά εσωτερική αγορά, προϋπόθεση για ν’ αναπτυχθεί η ντόπια βιομηχανία και η λαϊκή ευημερία. Όλα τα τσιφλίκια, ιδιωτικά, δημόσια και μοναστηριακά, κάθε μεγάλη έκταση γης που δεν ανήκει στον καλλιεργητή της, απαλλοτριώνεται και μοιράζονται στους ακτήμονες και στους αγρότες με ανεπαρκή κλήρο και στους νέους, είτε απόχτησαν είτε όχι, ξεχωριστή οικογένεια.

Τα δάση θα δοθούν στις κοινότητες. Το ίδιο και τα λιβάδια προς όφελος της ολότητας και για την αποκατάσταση των κτηνοτροφών.

Η φορολογία εφαρμόζεται προοδευτικά.

Αγροτικό εισόδημα ίσο με ένα κατώτατο όριο συντηρήσεως απαλλάσσεται ολότελα από τη φορολογία. Καταργείται η προσωποκράτηση για χρέη. Η δεκάτη, τα διόδια, διαπύλια τέλη κι όλες οι μεσαιωνικές επιβαρύνσεις καταργούνται.

Μια συστηματική ενίσχυση σε μακροπρόθεσμα δάνεια, που θα δίνονται με ελάχιστο τόκο, θα βοηθήσει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους να γλιτώσουν από την τοκογλυφία, ν’ αποχτήσουν μηχανήματα, άλογο, αγελάδα, λιπάσματα, ό,τι τους χρειάζεται να δουλέψουν το χωράφι τους και να βελτιώσουν το νοικοκυριό και την παραγωγή τους.

Θα καταργηθούν όλοι εκμεταλλευτικοί και παρασιτικοί οργανισμοί, ΑΣΟ, ΚΥΔΕΠ, κλπ., και τη συγκέντρωση, βιομηχανική επεξεργασία και διάθεση των αγροτικών προϊόντων θα αναλάβουν οι γενικού τύπου συνεταιρισμοί των χωρικών, που θα χρηματοδοτηθούν και θα ενισχυθούν ολόπλευρα από το κράτος και θ’ αποτελέσουν βασικό μοχλό της οικονομικοκοινωνικής αναγεννήσεως του τόπου. Το κράτος θα φροντίσει να εξασφαλίσει μια λογική αναλογία τιμών γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων, ώστε ο αγρότης να μη ληστεύεται από το βιομηχανικό και εμπορικό κεφάλαιο.

Με βάση μελετημένο πανελλαδικό σχέδιο θα γίνουν παραγωγικά έργα, αρδευτικά, αποξηραντικά, συγκοινωνιακά, εξυγιάνσεως και πολιτισμού.

Ο χωρικός θα γίνει νοικοκύρης πραγματικός στο χωράφι του και στο προϊόν του. Όχι μόνο τα έξοδά του θα βγάζει, μα χρόνο με χρόνο θα βελτιώνει και θ ’ αναπτύσσει το νοικοκυριό και την παραγωγή του.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΛΑΪΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ

Με την πραγματοποίηση των πιο πάνω ριζικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών θα είναι δυνατή η σταθερή άνοδος, οικονομική, πνευματική, εκπολιτιστική, των λαϊκών μαζών.

0 Έλληνας εργάτης και υπάλληλος (δημόσιος, ιδιωτικός, τραπεζικός) θα δουλεύουν 8, 7, 6 ώρες, ανάλογα με τους ειδικούς όρους της δουλειάς τους. Θα καθιερωθεί εβδομάδα των 40 ωρών. Θα παίρνουν μεροκάματο και μισθό που να τους εξασφαλίζει μια ανθρώπινη και πολιτισμένη ζωή. Θα καθοριστεί κατώτατο όριο στα μεροκάματα και στους μισθούς. Θά’ναι εξασφαλισμένοι όλοι οι μισθωτοί με υποχρεωτική ασφάλεια σε βάρος των εργοδοτών, από ανεργία, αρρώστια, δυστυχήματα, αναπηρία, ανικανότητα εργασίας, γηρατειά. Θά’χουν δικαίωμα να οργανώνονται λεύτερα και να παλεύουν για τα συμφέροντά τους. Οι σχέσεις τους με τους εργοδότες θα κανονίζονται απ’ τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ο αγρότης, νοικοκύρης στο χτήμα του και στον κόπο του, με υποχρεωτική ασφάλιση της παραγωγής και των ζώων του από κάθε κίνδυνο, θα πάψει να φυτοζωεί. Οι κοινωνικές ασφαλίσεις θ’ απλώσουν την ευεργετική τους επίδραση και στα χωριά. Η λαϊκή εξουσία, κεντρική και αυτοδιοίκηση, θα του εξασφαλίσει τα μέσα της βελτιώσεως της οικτρής σημερινής υγιεινής του καταστάσεως. Θα του δώσει όλες τις δυνατότητες της ανυψώσεώς του, οικονομικά, πνευματικά, εκπολιτιστικά.

Με την ίδια στοργή, η Λαϊκή Δημοκρατία, θα αποβλέπει στα λαϊκά στρώματα των πόλεων, επαγγελματίες, βιοτέχνες, διανοούμενους. Η χρησιμότητά τους στην παραγωγική προσπάθεια είναι αναμφισβήτητη. Γϊ’ αυτό και θά’χουν κάθε υποστήριξη στη δουλειά τους, στην οργάνωσή τους σε συνεταιρισμούς παραγωγής και καταναλώσεως, στην εξασφάλιση φτηνών πιστώσεων, στα ζητήματα του ενοικιοστασίου και της φορολογίας. Οι τεχνικοί, γιατροί, δικηγόροι και λοιποί διανοούμενοι θα θέσουν τις γνώσεις τους και τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία του λαού, και θά’χουνε ολόπλευρη την υποστήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας για την υλική, επιστημονική κι επαγγελματική ανύψωσή τους. Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας θα ρυθμίσει σύμφωνα με το συμφέρον των εργαζομένων της πόλης και του χωριού το ζήτημα των σπιτιών, χωραφιών κλπ. που πουλήθηκαν στα χρόνια της κατοχής, όταν η πείνα και η δυστυχία έδερναν το λαό και οργίαζε η μαύρη αγορά.

Η γυναίκα και το παιδί θα προστατευθούν. Άδειες πριν και μετά τη γέννα στην εργαζόμενη μητέρα, μέτρα και πρόνοια του κράτους θα δώσουνε τη δυνατότητα στην Ελληνίδα να γεννά και ν’ ανατρέφει το παιδί της δίχως τη σημερινή αγωνία. Η γυναίκα θα παίρνει για ίση δουλειά ίσο μεροκάματο και μισθό με τον άνδρα. Θ’ απαλλαχθεί, όπως και οι νέοι, από βαριές κι ανθυγιεινές δουλειές.

Το Ελληνόπουλο κι η νέα γενιά θα συγκεντρώσουν όλη τη στοργή και τη φροντίδα του Λαϊκού Κράτους και της Κοινωνίας, για να μπορούν να μεγαλώνουν, να μορφώνονται, να μαθαίνουν τέχνη, να ψυχαγωγούνται και ν’ ατσαλώνουν το κορμί τους, να γίνουν ελεύθεροι, δημιουργικοί πολίτες της Δημοκρατίας.

Η Λαϊκή Δημοκρατία από τις πρωταρχικές της επιδιώξεις καθορίζει: Την ανοικοδόμηση των καμένων χωριών και πόλεων, σαν το Καρπενήσι, Καλαμπάκα, Καλάβρυτα, Δίστομο, Σέρβια, κλπ., των κατεστραμμένων από τους βομβαρδισμούς σπιτιών στον Πειραιά, Λάρισα, Ηράκλειο, κλπ. Την εξασφάλιση υγιεινής κατοικίας στους εργάτες κι όλους τους εργαζόμενους.

Την εξάλειψη του αίσχους των προσφυγικών παραγκών. Την περίθαλψη, οικονομική ενίσχυση και αποκατάσταση όλων των πολεμοπαθών, των αναπήρων, τραυματιών και θυμάτων του πολέμου, των συνταξιούχων, των γέρων. Ιδιαίτερα ιερή της υποχρέωση η λαϊκή εξουσία θεωρεί την αποκατάσταση και ενίσχυση των αγωνιστών του κινήματος Εθνικής Αντιστάσεως, που αφού προκινδύνευσαν τη ζωή τους στα χρόνια του Εθνικού πολέμου, σήμερα αντιμετωπίζουν όχι μόνο τρομοκρατικό διωγμό, αλλά και ένα συστηματικό οικονομικό αποκλεισμό με σκοπό την οικονομική και ηθική τους εξουθένωση.

Η Λαϊκή Δημοκρατία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της υγείας του λαού. Θα οργανώσει την κοινωνική πρόνοια για την πρόληψη της αρρώστιας και τη θεραπεία της. Ιδιαίτερη φροντίδα θα δείξει η Λαϊκή Δημοκρατία για την υγεία του παιδιού. 0 γιατρός, τα φάρμακα, η νοσοκομειακή περίθαλψη θα ‘ναι εξασφαλισμένα σ’ όλους τους πολίτες. Σε κάθε συνοικία και χωριό πρέπει να λειτουργεί Λαϊκό Ιατρείο. Στα επαρχιακά αγροτικά κέντρα θα ιδρυθούν νοσοκομεία, με χειρουργικά και μαιευτικά τμήματα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παιδεία θα γίνει λαϊκή, προσαρμοσμένη απόλυτα στις πραγματικές υλικές και πνευματικές ανάγκες του λαού. Θα γίνει προσιτή σ’ όλο το λαό και θα πάψει να είναι κτήμα μόνο των πλουσίων. Η δημοτική γλώσσα, όργανο γλωσσικό σ’ όλους τους βαθμούς της Παιδείας. Η δημοτική παιδεία θα ‘ναι δωρεάν και υποχρεωτική για όλα τα Ελληνόπουλα. Εξαιρετική σημασία θα δοθεί στην ανάπτυξη της επαγγελματικής μορφώσεως. Τις μορφές και τους τύπους της μέσης και ανώτερης παιδείας θα καθορίσουνε οι ποικίλες ανάγκες του τόπου για την επιστημονική εκμετάλλευση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνάμεων και για το ανέβασμα του πνευματικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού.

Ανώτατη πανεπιστημιακή και παιδαγωγική κατάρτιση των δασκάλων σ’ όλους τους βαθμούς της παιδείας. Παροχή των μέσων για επιστημονική μόρφωση (υποτροφίες κλπ.) για όλους όσοι δείχνουν διάθεση και ικανότητες για ανώτερη μόρφωση. Σχολεία πολλά, άνετα, υγιεινά ως και το τελευταίο χωριό.

Το αίσχος του αναλφαβητισμού θα λείψει με μια πανεθνική εξόρμηση.

Λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος, ραδιόφωνο, μουσική, χορός, ζωγραφική κι όλες οι καλές τέχνες θα τεθούν στη διάθεση του λαού και θα αναζωογονηθούν από το λαό.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ

Η Ελλάδα, γεωγραφικά και οικονομικοπολιτικά, χώρα βαλκανική μα και μεσογειακή, πρέπει να είναι παράγοντας εναρμονισμού και ισορροπίας των συμφερόντων των Μεγάλων μας Συμμάχων κι όχι πεδίο διασυμμαχικών ανταγωνισμών. Επιτακτική εθνική ανάγκη επιβάλλει άσκηση εξωτερικής πολιτικής πραγματικά ελληνικής, απαλλαγμένης από κάθε είδους ξενική εξάρτηση και επιρροή. Αυτό απαιτεί ισότιμη κατανόηση και συνεργασία με την Αγγλία και με τη Σοβιετική Ένωση, φιλία με όλους τους Μεγάλους Συμμάχους, Αγγλία, Σοβιετική Ένωση, Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Γαλλική Δημοκρατία.

Η ΛΔ, χαράζοντας πάνω σ’ αυτή τη βάση την εξωτερική της πολιτική, θ’ αποκαταστήσει στενές σχέσεις φιλίας, ειρηνικής δημιουργικής συνεργασίας μ’ όλους τους βαλκανικούς λαούς.

Αποκρούοντας αποφασιστικά κάθε τυχοδιωκτική και καταστρεπτική για τη χώρα βίαιη εδαφική αλλαγή, θα επιδιώξει τη λύση με πνεύμα αμοιβαίας κατανοήσεως όλων των ενδοβαλκανικών διαφορών. Την ικανοποίηση με ειρηνικά δημοκρατικά μέσα και σε συμφωνία με όλους τους Μεγάλους μας Συμμάχους των στη-ριγμένων στις διακηρυγμένες αρχές του συμμαχικού πολέμου δικαίων διεκδικήσεων της Ελλάδας πάνω στα Δωδεκάνησα, Β. Ήπειρο, Κύπρο, Α. Θράκη. Την κατοχύρωση της ασφάλειας των προς Βουλγαρίαν συνόρων. Επανορθώσεις και οικονομική ενίσχυση.

Η ΛΔ θα πάρει όλα τα μέτρα για την κατοχύρωση της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Χώρας.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το «πιστεύω» του Πολιτικού Συνασπισμού των Κομμάτων του ΕΑΜ. Εκφράζει τα συμφέροντα των εργατών, αγροτών, υπαλλήλων, βιοτεχνών, μικρών και μεσαίων αστών. Ενσαρκώνει τους πόθους όλων των ελληνικών πατριωτών. Η πραγματοποίησή του αποτελεί ζήτημα ζωτικής ανάγκης για την Ελλάδα. Η εφαρμογή του προϋποθέτει συσπείρωση όλων των λαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων.

Για να υπερνικηθεί η πολύμορφη αντίδραση του παλαιού κόσμου ενάντια στη λαϊκοδημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας, χρειάζεται ο εργάτης και ο αγρότης, ο επαγγελματίας και βιοτέχνης, ο τεχνικός και διανοούμενος, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της πραγματώσεως του προγράμματος αυτού. Χρειάζεται πραγματική επιστράτευση όλων των υλικών, πνευματικών και ψυχικών εφοδίων του Λαού. Άμα γίνει αυτό, καμιά δύναμη δε θα μπορέσει ν’ ανακόψει τη θριαμβευτική πορεία προς την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας του Λαού, που αποκάλυψε τις αστείρευτες ζωτικές του δυνάμεις στη σκληρή δοκιμασία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Πολιτικός Συνασπισμός των Κομμάτων του ΕΑΜ είναι έτοιμος να συνεργασθεί με κάθε κόμμα και οργάνωση, που στις βασικές γραμμές συμφωνούν με το πρόγραμμα αυτό.

Ενωμένες όλες οι λαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις στην εκλογική μάχη για τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση, θα συντρίψουν την πολυκέφαλη αντίδραση. Θα βάλουν οριστικό τέρμα στην εποχή του εσωτερικού διχασμού και των ανωμαλιών, των αναστατώσεων, των κινημάτων, των πραξικοπημάτων και των δικτατοριών. Θ’ ανοίξουν το δρόμο της ομαλής φυσιολογικής εξελίξεως της πολιτικής ζωής του τόπου. Το δρόμο για τη δημοκρατική αναδημιουργία της Ελλάδας.

Αθήνα, 23/7/1945

Η ΚΕ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ

Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας: Γ. ΣΙΑΝΤΟΣ, Δ. ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗΣ,

Για το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας: Κ. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Γ. ΘΑΝΑΣΕΚΟΣ

Για το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα: MIX. ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΑΛΚ. ΔΟΥΛΗΣ

Για το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας: I. ΠΑΣΣΑΛΙΔΗΣ, Γ. ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ

Για τη Δημοκρατική Ένωση: ΣΤ. ΚΡΗΤΙΚΑΣ, Μ. ΠΡΩΙΜΑΚΗΣ»

 

Αναδημοσιεύεται από τον 6ο τόμο των Επίσημων Κειμένων του ΚΚΕ, σελ. 388. 

Βασίλης Καλαμτιανός

Αύγουστος 2018

Πηγή: ergatikosagwnas.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας