Με ένα πρωτοφανές sell off, το οποίο έπληξε κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, το χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε σήμερα πόσο ευάλωτο είναι στις εξωτερικές αναταράξεις, πέφτοντας θύμα ενός ραγδαίου risk off σε όλες σχεδόν τις αναδυόμενες αγορές, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,10% στις 720,71 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 720,71 μονάδων (-3,10%) και 744,09 μον. (+0,05%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 30,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων δεν διακινήθηκαν τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,26%, στις 1.902,12 μονάδες, ενώ στο -2,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.166,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,66% στις 745,33 μονάδες.
Αν και το ΧΑ αντιστάθηκε επί δύο ημέρες, και πλέον, στις εξελίξεις γύρω από την Τουρκία, το ΧΑ τελικά υπέκυψε στο risk off των αναδυόμενων αγορών, υποχωρώντας σε χαμηλά 20 μηνών. Ακόμη και η αναβάθμιση – έκπληξη της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από την Fitch την Παρασκευή, δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει το κύμα των πωλήσεων που εντάθηκε μετά τις 13:00.
Η κρίση που κατακλύζει τις τουρκικές αγορές λόγω της διπλωματικής ρήξης της χώρας με τις ΗΠΑ, έχει στείλει κύματα πανικού στις αναδυόμενες αγορές, στέλνοντας πολλά βασικά νομίσματα σε πολυετή χαμηλά και ταρακουνώντας τις αγορές μετοχών. Οι επενδυτές φοβούνται ότι το sell-off της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να επηρεάσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές με το ευρώ αλλά και πολλά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών (Ν. Αφρική, Μεξικό) να έχουν επηρεαστεί έντονα από την κρίση της Τουρκίας.
Οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα έχουν αυξήσει τις ανησυχίες και για την Ελλάδα, με τη UBS μάλιστα να θεωρεί ότι κρίση που βιώνει η Τουρκία έχει αρχίσει και μεταδίδεται εκτός των συνόρων της. Η πτώση του ευρώ είναι από τους πρώτες επιρροές, με το νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλά 13 μηνών μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.
Έτσι, οι πιέσεις που δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος επανέφεραν μνήμες “ελληνικών αναταράξεων”, αλλά αλώβητος δεν έμεινε ούτε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, ειδικά εκείνες οι τράπεζες που έχουν έκθεση στην τουρκική οικονομία. Και δεν είναι λίγες αυτές, αφού σύμφωνα με το Reuters, η ισπανική BBVA κατέχει το 50% της τουρκικής Garanti, η ιταλική Unicredit διαθέτει περί του 40% της Yapi Kredi και η γαλλική BNP Paribas έχει στην κατοχή της το 72% της ΤΕΒ. Οι ING και HSBC διαθέτουν ομότιτλες θυγατρικές (στις οποίες κατέχουν το 100%) στην Τουρκία.
Στο περιβάλλον αυτό, τα ελληνικά ομόλογα για μία ακόμη φορά παρασύρθηκαν από τις διεθνείς εξελίξεις, αψηφώντας την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες και στο “ΒΒ-” στην οποία προχώρησε ο οίκος Fitch την Παρασκευή. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,260% με άνοδο 0,80% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου. Η απόδοση στα 5ετή διαμορφώνεται στο 3,302% με άνοδο 1,51% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου επίσης, ενώ η απόδοση στα 7ετή αγγίζει το 3,86% από 3,752%.
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 8,24%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με -7,47%, την Εθνική με -6,43% και την Eurobank με -4,77%. Πτώση 3,29% για τον ΟΤΕ, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο.
Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Φουρλή, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΟΛΠ, Grivalia, Σαράντης, Jumbo, Aegean, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν, ενώ μικρές ήταν οι απώλειες σε Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.