Σχετικά με τις ευθύνες για τον φρικτό θάνατο 90 και πλέον ανθρώπων στις πυρκαγιές της Αττικής

1148
ανθρωποκτονία

Θεώρηση – καταγγελία από ένα εδώ και 20 χρόνια ανένταχτο αριστερό, που υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια του ΚΚΕ εσωτ. ενεργό μέλος του και ψήφισε (αν και με «μισή καρδιά») τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στις τελευταίες εκλογές.

Καταθέτω τις πιο κάτω μαρτυρίες και θέσεις μου σχετικά με τις ΕΥΘΥΝΕΣ, γιατί το θεώρησα στοιχειώδες χρέος μου απέναντι στους ανθρώπους που βρήκαν φρικτό θάνατο στις πυρκαγιές της Αττικής, καθώς και απέναντι των οικείων τους.

Τα όσα εκθέτω είναι απόρροια κοινής λογικής και ευαισθησίας και ενισχύθηκαν από τις απόψεις, σχετικά με το θέμα, ειδημόνων νυν και πρώην ανώτατων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.), έγκυρων δημοσιογράφων, ως και από τις μαρτυρίες στην T.V. κατοίκων από το Μάτι και τον Νέο Βουτζά.

Α) Το μέγεθος των καταστροφών από οποιαδήποτε φυσικά φαινόμενα, ως γνωστόν, είναι συνάρτηση αφενός του μεγέθους εκδήλωσης του φυσικού φαινομένου κι αφετέρου του βαθμού ύπαρξης θεσμών, υποδομών και μέσων ΠΡΟΛΗΨΗΣ, καθώς και μέσων καταστολής.

Έτσι, μια και εξετάζουμε τις ευθύνες για την τραγωδία, επιβάλλεται προηγούμενα να αναφερθούμε, έστω επιγραμματικά, και στις ευθύνες για τις ανεπάρκειες στον θεσμικό τομέα, στις υποδομές, στα μέσα ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ως και στα μέσα καταστολής. Για τα πιο κάτω που εκθέτω, την κύρια, βέβαια, ευθύνη τη φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, τη φέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κάθε άλλο παρά έκανε οτιδήποτε για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ:

1. Σύνταξη πλήρων δασικών χαρτών και ένταξη στο Σύνταγμα ρητών διατάξεων, (συνοδευόμενων από τους αντίστοιχους αυστηρούς Νόμους) τέτοιων που θα διασφαλίζουν για πάντα την οριοθετημένη έκταση των δασών αποκλείοντας έτσι τα κομματικά παιχνίδια και οφέλη μέσω της ανοχής των οικοπεδοποιήσεων και κατά συνέπεια αποκλείοντας στο μέγιστο βαθμό τη δράση εμπρηστών.

2. Με προτεραιότητα την Αττική που συγκεντρώνει το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας, στους δασοκάλυπτους και κοντά σε δάση οικισμούς, λήψη μέτρων (κατασκευή επαρκών δρόμων διαφυγής, ρίξιμο συρματοπλεγμάτων ιδιωτών στις παραλίες κ.λπ.) ώστε να μην είναι εγκλωβισμένοι σαν ποντίκια και γίνεται δυσχερής η διαφυγή τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το Μάτι Αττικής, όπου κάηκαν δεκάδες άνθρωποι είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του τι συμβαίνει.

3. Μέτρα δραστικά για τα αυθαίρετα σε δάση και αλλού, καθώς και δημιουργία έργων υποδομής (αντιπλημμυρικών κ.λπ.).

Στη Μάντρα Αττικής χάθηκαν άδικα 24 άνθρωποι πριν 4 μήνες.

Από τις 2 Αυγούστου ξεκίνησε καθυστερημένα η εφαρμογή κάποιας πολιτικής για τα αυθαίρετα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ξεκίνησε αμέσως μετά τη μεγάλη τραγωδία της 23ης Ιουλίου, που εξέθεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό στα μάτια του λαού την κυβέρνηση.

4. Αντιπυρικές ζώνες, με προτεραιότητα στα δάση της Αττικής, αφενός γιατί συγκεντρώνει σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας κι αφετέρου, γιατί υπάρχουν πολλές οικιστικές περιοχές κοντά σε δάση.

5. Ουσιαστική, συστηματική ΔΑΣΟΦΥΛΑΞΗ από σώματα εθελοντών και στρατιωτών που θα συμπληρώνεται από την τοποθέτηση στα δάση σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων εντοπισμού και ειδοποίησης με παράλληλη δράση του Δορυφορικού συστήματος.

6. Κάλυψη με επάρκεια των Π.Υ. με προσωπικό και πυροσβεστικά μέσα, ώστε να ’ναι δυνατό να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά ακραίες περιπτώσεις δασοπυρκαγιών.

Η ανεπάρκεια προσωπικού και μέσων αποδείχτηκε με τραγικό τρόπο και στην πυρκαγιά στον Ν. Βουτζά, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Β) Πυρκαγιά στις 12.03΄ της 23ης Ιουλίου στα Γεράνια όρη (Δυτική Αττική – ΚΙΝΕΤΑ) και ευθύνες του αρμόδιου υπουργού κ. Τόσκα σχετιζόμενες με τις πυρκαγιές που ακολούθησαν στην Ανατολική Αττική.

Β1. Ο κ. Τόσκας δήλωσε για τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην Αττική, πως είναι σίγουρος ότι προήλθαν από σχέδιο εμπρησμού.

Δε μας είπε ο αρμόδιος υπουργός κ. Τόσκας, ο οποίος παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τις επιχειρήσεις της Π.Υ., το πότε σιγουρεύτηκε για το σχέδιο εμπρησμού.

Το πιθανότερο είναι ότι σιγουρεύτηκε από τις φωτιές στα Γεράνια (ΚΙΝΕΤΑ) γύρω στις 12.30΄ (το Δορυφορικό σύστημα του Αστεροσκοπείου έδωσε σήμα για την πυρκαγιά στις 12.03΄) βλέποντας τους χρόνους εμφάνισης των εστιών φωτιάς στα Γεράνια και τις μεγάλες αποστάσεις που είχε η μια εστία από την άλλη. Επίσης οι πολύ ισχυροί άνεμοι (10 μποφόρ) ήταν πολύ ευνοϊκοί για εκτέλεση σχεδίων εμπρησμού.

Όταν έχει κανείς τη βεβαιότητα ή έστω τη βάσιμη υποψία ότι είναι σε εξέλιξη σχέδια εμπρησμού, το πρώτο που σκέπτεται (αν είναι λογικός και υπεύθυνος) είναι ότι είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν εμπρησμοί στη δασοσκεπή Ανατολική Αττική (Νταού, Ν. Βουτζάς κ.λπ.).

Β2. Αν όντως σιγουρεύτηκε ο κ. Τόσκας για τα σχέδια εμπρησμού γύρω στις 12.30΄, συνιστά, τουλάχιστον, απαράδεκτη αμέλεια και ανικανότητα το ότι δεν προχώρησε στην προϊδέαση και ενημέρωση των κατοίκων και των Δημοτικών αρχών της Ανατολικής Αττικής (Ν. Βουτζάς, Μάτι κ.λπ.) για τη σοβαρή πιθανότητα να εκδηλωθεί πυρκαγιά και στις δασοσκεπείς περιοχές τους, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Επίσης, γνώριζε ο κ. Τόσκας ότι λόγω πολύ ισχυρών ανέμων και υψηλότατων θερμοκρασιών (40ο C), πέραν της ύπαρξης σχεδίου, ήταν δυνατό να εκδηλωθεί φωτιά και τυχαία (από κάποια αμέλεια).

Πέραν αυτού γνώριζε ότι στην Ανατολική Αττική υπάρχουν οικισμοί (όπως το Μάτι) που είναι άναρχα δομημένοι κι οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι σαν ποντίκια, οπότε αν πιάσουν φωτιά θα γίνει ολοκαύτωμα.

Η προϊδέαση και ενημέρωση έπρεπε και μπορούσε να γίνει με συνεχή μηνύματα στην T.V. και ενημέρωση μέσω του INTERNET και ακόμη μέσω των κινητών των κατοίκων.

Επίσης, έπρεπε ο κ. Τόσκας και η Περιφεριάρχης κ. Δούρου να έχουν θέσει σε ετοιμότητα τις Δημοτικές αρχές, την Αστυνομία καθώς και το Λιμενικό Σώμα.

Αν υπήρχε αυτή η ενημέρωση και επισήμανση των κινδύνων, μπορούμε να θεωρούμε βέβαιο ότι οι κάτοικοι (Μάτι, Ν. Βουτζάς κ.λπ.) ακόμη κι από τη στιγμή που θα μάθαιναν για τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης (16.50΄) στη μεγάλη πλειοψηφία τους θα είχαν αυτόβουλα εκκενώσει τους οικισμούς και στη συνέχεια ομαλά και με ασφάλεια θα γινόταν η απομάκρυνση και των υπόλοιπων.

Β3. Τέλος, ας κάνουμε την υπόθεση ότι ο κ. Τόσκας κατά την πυρκαγιά στα Γεράνια δε σχημάτισε τη βεβαιότητα για σχέδια εμπρησμών. Πρέπει όμως (με βάση όσα πριν εκθέσαμε) να είχε, τουλάχιστον, τη βάσιμη υποψία, μια υποψία που κάθε συνετός άνθρωπος την είχε (τότε), έστω κι αν δεν ήταν ειδήμων, και παρακολουθούσε τα γεγονότα απλά από την T.V.

Ακόμη και με αυτή τη βάσιμη υποψία ο κ. Τόσκας θα έπρεπε να προβεί στις ίδιες ακριβώς ενέργειες.

ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ

Γ) Η χρονική σειρά (μετά την Κινέτα) με την οποία εξελίχθηκαν οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική (Νταού – Ν. Βουτζάς – Μάτι) και οι άκρως τραγικές επιπτώσεις.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ

(* Κρίνω αναγκαία την παρεμβολή αυτών των στοιχείων, γιατί βοηθούν –στη συνέχεια- στην έκθεση των ΕΥΘΥΝΩΝ του κ. Τόσκα)

Στις 16.50΄ εκδηλώνεται πυρκαγιά στη Νταού Πεντέλης και γίνεται άμεση ενημέρωση από το Δορυφορικό σύστημα του Αστεροσκοπείου.

Η Νταού απέχει 4-5 χμ από τον δασοκάλυπτο και με πολλά σπίτια Νέο Βουτζά.

Στις 17.55΄ μεταδίδεται η πυρκαγιά στον Ν. Βουτζά.

Με βάση μαρτυρίες κατοίκων και πυροσβεστών δόθηκε άνιση μάχη με τις φωτιές και δεν έγινε δυνατή η κατάσβεσή τους με κύριο λόγο τους πρωτοφανείς ανέμους (10 μποφόρ), αλλά και για το λόγο ότι δεν επαρκούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, δεδομένου ότι είχαν να παίξουν διπλό ρόλο, αφενός να σβήνουν τις φωτιές και αφετέρου, και πιο κύρια, να βγάζουν από τα σπίτια τους ανθρώπους και να τους απομακρύνουν σε ασφαλές μέρος. Έτσι, αλλά και για τον λόγο ότι ο Νέος Βουτζάς έχει σχετικά καλή ρυμοτομία και διεξόδους διαφυγής, σχεδόν δεν υπήρξαν θύματα σε αυτόν.

Λόγω των σφοδρών ανέμων (10 μποφόρ) η φωτιά, μετά τον Ν. Βουτζά, τάχιστα πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος στις 18.10΄. Πέρασε τη Λεωφόρο, που σε προηγούμενες πυρκαγιές δρούσε πάντα σαν αποτελεσματική αντιπυρική ζώνη.

Αφού πέρασε η φωτιά τη Μαραθώνος με μεγάλη ταχύτητα, στις 18.15΄ φτάνει στο δασοκαλυμένο οικισμό Μάτι που το κατακαίει.

Από τα 4 km2 περίπου που είναι το Μάτι κάηκε ολοσχερώς το 70% και το 30% μερικώς. Κάηκαν ολοσχερώς περίπου 2500 σπίτια.

Ανείπωτη, ασύλληπτη από το νου και την ψυχή ΤΡΑΓΩΔΙΑ είναι ότι βρήκαν φρικτό θάνατο πάνω από 90 άνθρωποι και υπήρξαν δεκάδες τραυματίες (εγκαυματίες και πολυεγκαυματίες).

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και τους εκατοντάδες οικείους των θυμάτων που έπεσαν σε μόνιμο βαρύ πένθος.

Επίσης, ολόκληρη η Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος.

Η καταστροφή αυτή και το δράμα έγιναν 25 χμ μόλις από την Αθήνα.

Μπορεί να αναλογιστεί κανείς πόσο περισσότερα θα ήταν τα θύματα, αν έπιανε αργά το βράδυ η φωτιά ή αν συνέβαινε Κυριακή.

Όπως προκύπτει από μαρτυρίες κατοίκων στην T.V. οι άνθρωποι στο Μάτι ήταν απόλυτα ανενημέρωτοι για τον επικείμενο κίνδυνο, μέχρι ακόμη και τη στιγμή που πέρασε η φωτιά τη Λεωφόρο Μαραθώνος (18.10΄) για να μπει αμέσως μετά (18.15΄) στο Μάτι.

Επίσης ήταν απόλυτα αβοήθητοι.

Οι Δημοτικές αρχές παντελώς απούσες.

Επίσης παντελώς απούσα και η Περιφεριάρχης κ. Δούρου, η οποία προΐσταται των Δήμων και κατά το Νόμο σε κρίσιμες (όπως η παρούσα) καταστάσεις μαζί με τον κ. Τόσκα αποφασίζουν (και μόνο αυτοί) για όλα τα δέοντα να γίνουν.

Οι κάτοικοι απόλυτα αβοήθητοι έτρεχαν αλλόφρονες για να σωθούν.

Μετά το ξεκίνημα της φωτιάς στο Μάτι μερικοί άνθρωποι έτρεξαν για να σωθούν προς την παραλία όπου καταλήγει το Μάτι υπερπηδώντας πολλά εμπόδια, συρματοπλέγματα ιδιοκτησιών και βραχώδεις γκρεμούς.

Σχετικά με το ΛΙΜΕΝΙΚΟ:

Η φωτιά και οι φοβερά πνιγηροί καπνοί είχαν ήδη φτάσει μέχρι τη θάλασσα και δεδομένου ότι δεν είχαν φτάσει πλοιάρια για να τους σώσουν, απεγνωσμένα έπεσαν στη μανιασμένη θάλασσα, με αποτέλεσμα, μετά από άνιση πάλη με τα κύματα, σχεδόν όλοι (περίπου 10 άνθρωποι) να πνιγούν.

Πολύ αργά, όταν έφτασαν τα πλοιάρια του Λιμενικού, περισώθηκαν όσοι είχαν καταφύγει στην παραλία αυτή.

Πέρα από την κύρια ευθύνη του κ. Τόσκα (για τη μη εκκένωση του οικισμού Μάτι) εδώ υπάρχει μια εγκληματική αμέλεια του κ. Τόσκα, δεδομένου ότι, ενώ έφτασε στις 18.15΄ η πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Τόσκας με μεγάλη καθυστέρηση έδωσε εντολή στο ΛΙΜΕΝΙΚΟ να σπεύσει και για το λόγο αυτό έφτασαν πολύ αργοπορημένα τα πρώτα πλοιάρια στην παραλία στο Μάτι.

Κλείνοντας το υποκεφάλαιο αυτό, για να κρίνουμε με το κατά πόσο είναι «αναπόφευκτο», (όπως αφήνουν να νοηθεί μερικοί) να συμβαίνουν στη χώρα μας τραγωδίες τόσης έκτασης, αρκεί να σκεφτούμε ότι στην ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, σε πυρκαγιά (σε δασικές με οικισμούς περιοχές) εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη, υπήρξαν μόνο 8 θύματα!

Δ) Οι άκρως σοβαρές ΕΥΘΥΝΕΣ του κ. Τόσκα για τη ΜΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ των δασοκαλυμένων οικισμών Νέος Βουτζάς και Μάτι.

Δ1. Βασικά γεγονότα και δεδομένα.

(κρίνω αναγκαία την προηγούμενη έκθεσή τους, προκειμένου στη συνέχεια να κριθούν οι ευθύνες).

1. Από το Δορυφορικό σύστημα άμεσα έγινε ενημέρωση πως η φωτιά στη Νταού ξεκίνησε στις 16.50΄. Στον Ν. Βουτζά μεταδόθηκε η πυρκαγιά στις 17.55΄ και στο Μάτι στις 18.15΄.

2. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πρωτοφανείς, 10 μποφόρ άνεμοι, 40ο C θερμοκρασία.

3. Γνώριζε ο κ. Τόσκας ότι ο Ν. Βουτζάς, και ιδίως το Μάτι, είναι δασοκαλυμένοι οικισμοί, άναρχα δομημένοι, με στενότατους δρόμους διαφυγής, δυσχερή πρόσβαση στην παραλία κι οπότε σε περίπτωση πυρκαγιάς εντός τους θα γινόταν ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ.

4. Γνώριζε ο κ. Τόσκας ότι στο παρελθόν η δασοσκεπής περιοχή της Ανατολικής Αττικής έχει καεί πολλές φορές από εμπρησμούς.

5. Υπάρχει ένα δόγμα (όπως είπα αξιωματικός της Π.Υ.) στην Π.Υ. που λέει πως, αν η πυρκαγιά περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος και πάει στους οικισμούς, θα γίνει ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ.

6. Οι υπεύθυνοι των κατασκηνώσεων (που απέχουν μόλις 3 λεπτά με τα πόδια από το Μάτι), αμέσως μόλις έμαθαν (στις 16.50΄) για τις φωτιές στη Νταού, ανησύχησαν και τις εκκένωσαν άμεσα.

7. Αντίθετα, στο Μάτι οι κάτοικοι ήταν επαναπαυμένοι για τους εξής λόγους:

α. Πρώτα και κύρια, γιατί δεν είχαν καμιά ενημέρωση από τις αρχές για τον μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχαν ούτε καν την ύστατη στιγμή, όταν έφτασε η πυρκαγιά στον Ν. Βουτζά.

β. Ήταν ακόμη ημέρα κι η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Νταού τους καλλιέργησε ένα αίσθημα ασφάλειας.

γ. από την πείρα του παρελθόντος πίστευαν ότι το Μάτι προστατεύεται από τη Λ. Μαραθώνος, που πάντα δρούσε αποτελεσματικά σαν αντιπυρική ζώνη.

8. Χαρακτηριστικό της επανάπαυσης, της μη ανησυχίας, που γεννά η μη ενημέρωση, είναι αυτό που είπε στην T.V. ένας κύριος από το Μάτι. Είπε πως, ακόμη κι όταν είδαν τη φωτιά στον Ν. Βουτζά (ακριβώς από πάνω τους), πίστευαν ότι η φωτιά θα πάει προς τον Διόνυσο και πρόσθεσε πως οι αρμόδιοι έπρεπε να τους ενημερώσουν για τον κίνδυνο που διέτρεχε το Μάτι, έστω κι αν θεωρούσαν 1% μόνο την πιθανότητα να κατέβει η φωτιά στο Μάτι.

9. Υπήρχε σαφής γνώση από τον κ. Τόσκα της ανεπάρκειας των πυροσβεστικών δυνάμεων σε ακραίες, οριακές καταστάσεις, οπότε δεν θα ’πρεπε να ’χει καμία βεβαιότητα για την αίσια έκβαση των επιχειρήσεων κάτω από αυτές τις οριακές συνθήκες.

10. Υπάρχουν (όπως είπαν στην T.V. πρώην ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ.) σχέδια εκκένωσης για άκρως επείγουσες και δυσχερείς περιπτώσεις.

11. Ο αρχηγός της Π. Υ. είπε στους δημοσιογράφους πως έκανε ΕΙΣΗΓΗΣΗ, γύρω στις 18.00΄, στον κ. Τόσκα για ΕΚΚΕΝΩΣΗ στο Μάτι, η οποία δεν υλοποιήθηκε.

12. Πρώην ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ. είπαν στην T.V. ότι υπήρχε αρκετό περιθώριο χρόνου να δοθεί εντολή για ΕΚΚΕΝΩΣΗ, αλλά η ανάγκη αυτή αγνοήθηκε ή υποτιμήθηκε.

13. Με βάση τον Νόμο, όπως είπε αξιωματικός της Π.Υ., μόνο εισήγηση για εκκένωση μπορεί να κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα, η απόφαση ανήκει στην Περιφερειάρχη κ. Δούρου και στον κ. Τόσκα.

14. Ο κ. Τόσκας δήλωσε πως είναι απόλυτα βέβαιος ότι οι πυρκαγιές ήταν ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ.

Δ2. Οι άκρως σοβαρές ΕΥΘΥΝΕΣ του κ. Τόσκα, από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά (16.50΄) στην Νταού Πεντέλης και μετά.

Ο κ. Τόσκας είπε στα κανάλια ότι «σε 1 ½ ώρα έγινε όλο το κακό», εννοώντας πως δεν προλάβαινε να δώσει εντολή για ΕΚΚΕΝΩΣΗ.

Επίσης τον ακούσαμε να λέει ότι δεν έκανε λάθη, που σημαίνει, δεν επωμίζεται καμιά ευθύνη για τη μέγιστη ΤΡΑΓΩΔΙΑ που συντελέστηκε στο Μάτι.

Τα γεγονότα όμως και τα δεδομένα, που πριν έχουν εκτεθεί, τον διαψεύδουν. Όπως δήλωσε ο κ. Τόσκας είναι απόλυτα βέβαιος ότι οι πυρκαγιές ήταν σχέδιο ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ.

Δε μας είπε πότε πείστηκε για το ότι ήταν σχέδιο.

Το πιθανότερο (όπως πριν είπαμε) είναι να πείστηκε από τις φωτιές στα Γεράνια όρη (ΚΙΝΕΤΑ) γύρω στις 12.30΄. Όπως προείπαμε, ακόμη κι αν δεν πείστηκε απόλυτα τότε (12.30΄) πρέπει, τουλάχιστον, να είχε βάσιμες υποψίες.

΄Οπως και να ’χει πάντως θα πρόκειται για αχρείο ψεύδος, που απευθύνεται σε ανεγκέφαλους, αν ποτέ υποστηρίξει ότι πείστηκε μετά την πυρκαγιά στον Ν. Βουτζά (17.55΄) και το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ στο Μάτι (όπου 18.15΄ ξεκίνησε).

Αν δεν είχε πειστεί από την πυρκαγιά στα Γεράνια όρη, και τότε του γεννήθηκε μόνο μια βάσιμη υποψία, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως είχε πλέον πειστεί από την πυρκαγιά στην Νταού (16.50΄)

Ο Ν. Βουτζάς (κι αμέσως από κάτω το Μάτι) απέχει μόλις 4-5 χμ από την Νταού.

Ακόμη και μια βάσιμη υποψία, μόνο να είχε, και δεδομένων των ακραίων, πρωτοφανών καιρικών συνθηκών (άνεμοι 10 μποφόρ που με τη δράση της φωτιάς γίνονταν 12 μποφόρ), η απλή λογική, υπευθυνότητα και ευαισθησία λένε ότι, έπρεπε, από την ώρα της πυρκαγιάς στην Νταού (16.50΄) να δοθεί εντολή για ΕΚΚΕΝΩΣΗ των δασοκαλυμένων και οικιστικών περιοχών Ν. Βουτζάς και Μάτι.

Την πεποίθησή μου αυτή την ενισχύουν τα γεγονότα και δεδομένα (3), (4), (5), (6), (9) και (10), που εκθέτω στο υποκεφάλαιο Δ.1.

Στο (6) αναφέρομαι στις ΚΑΤΑΣΚΗΝΏΣΕΙΣ (ακριβώς δίπλα στο Μάτι) που εκκενώθηκαν από τις 16.50΄.

Την πρόνοια, υπευθυνότητα και ευαισθησία που επέδειξε ο δήμαρχος κ. Καμίνης και έδωσε άμεσα (μόλις έμαθε για τους πρώτους καπνούς στην Νταού) εντολή για εκκένωση, δεν επέδειξε ο κ. Τόσκας για το Μάτι και Ν. Βουτζά, όπου υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι.

Πέραν της εντολής για ΕΚΚΕΝΩΣΗ, συγχρόνως (από τις 16.50΄) έπρεπε να δοθεί εντολή στο ΛΙΜΕΝΙΚΟ να στείλει άμεσα το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πλοιαρίων στην παραλία του Ματιού και στις διπλανές παραλίες, όπου θα κατέφευγε μεγάλος αριθμός ανθρώπων.

Συγχρόνως, έπρεπε να δοθεί εντολή σε Αστυνομία και στρατιωτικές δυνάμεις να σπεύσουν, για διευκόλυνση της εκκένωσης.

Την ώρα αυτή (16.50΄) σίγουρα θα ήταν δυνατό να ξεκινήσει η εκκένωση και να γίνει με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνέψουν ζωές.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι, ΕΙΣΗΓΗΣΗ για εκκένωση έγινε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος μόλις στις 18.00΄ (την ώρα που είχαμε πυρκαγιά στο Ν. Βουτζά), η οποία δεν έγινε δεκτή από τον κ. Τόσκα.

Δηλαδή, ακόμη και εκείνη την ύστατη ώρα, θεωρούσε ο Αρχηγός της Π.Υ. πως ήταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι ή τουλάχιστον (που είναι και το πιθανότερο) θεωρούσε ότι, αν επιχειρείτο, θα ήταν λιγότερα τα θύματα, αν σε λίγη ώρα (όπως έγινε) έφτανε η φωτιά στο Μάτι, από όσο, αν δε δινόταν εντολή εκκένωσης.

Έτσι, με βεβαιότητα συμπεραίνουμε ότι πόσο μάλλον ήταν δυνατή και με ασφάλεια να γίνει η εκκένωση αν ξεκινούσε από τις 16.50΄.

Τελικά, όχι μόνο εντολή για εκκένωση δεν έδωσε ο κ. Τόσκας, αλλά (όπως κατήγγειλαν πολλοί κάτοικοι του Ματιού στην T.V.) ούτε καν τους ενημέρωσε ότι κινδυνεύουν, όταν η φωτιά ήταν από πάνω τους ακριβώς στον Ν. Βουτζά (17.55΄) και οι άνεμοι έπνεαν με 10 μποφόρ.

Όπως προκύπτει, οι ΕΥΘΥΝΕΣ του κ. Τόσκα είναι τεράστιες, αλλά, όπως αποδείχτηκε, δεν έχει το ηθικό σθένος να το παραδεχτεί.

Ο κάθε νοήμων άνθρωπος, και χωρίς κομματικές παρωπίδες, έχει ήδη κρίνει τον κ. Τόσκα.

Πρέπει εδώ συμπληρωματικά να σημειωθεί ότι, πέρα από τις κύριες ευθύνες που φέρει ο κ. Τόσκας, ευθύνη για την μη ενημέρωση των κατοίκων και για τη μη εκκένωση του οικισμού Μάτι φέρει και η κ. Δούρου, η οποία κατά τον Νόμο έχει τη συναρμοδιότητα με τον κ. Τόσκα για την απόφαση εκκένωσης ενός οικισμού, λόγω μεγάλου κινδύνου.

Το γεγονός είναι ότι η κ. Δούρου ήταν άφαντη από τα ΜΜΕ, τουλάχιστον 10 μέρες μετά την τραγωδία, χωρίς όχι μόνο να δώσει την παραίτησή της, αλλά ούτε καν ένα συγγνώμη να πει στο διάστημα αυτό.

Ε. Το «θέατρο» των παραιτήσεων και οι ευθύνες του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα

Μετά την κατακραυγή που υπήρξε από τα κανάλια εναντίον του κ. Τόσκα, αποφάσισε καθυστερημένα, μετά τη μεγάλη τραγωδία της 23ης Ιουλίου, να υποβάλει την πρώτη παραίτησή του «θέατρο» μη δεχόμενος, συγχρόνως, ότι έχει ευθύνες, την οποία δεν έκανε δεκτή ο κ. Τσίπρας για ευνόητους λόγους.

Στις 3 Αυγούστου (μετά 12 μέρες) με πολύ καθυστερημένη «ευαισθησία» παραιτείται οριστικά ο κ. Τόσκας, αλλά πάλι μη δεχόμενος ότι έχει ευθύνες.

Προφανώς πρόκειται για παραίτηση, η οποία, συνοδευόμενη από τη μη παραδοχή ευθυνών, έγινε για μόνο το λόγο να καλυφτεί πολιτικά ο πρωθυπουργός.

Όσο για τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, έχει την πάγια θέση ότι δεν έχει ευθύνες για την ΤΡΑΓΩΔΙΑ ο αρμόδιος υπουργός του, κ. Τόσκας και κατ’ επέκταση δεν έχει ευθύνες ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Όμως, συμβαίνει, τα γεγονότα να διαψεύδουν τον κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός το μόνο που δέχτηκε είναι ότι αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη», πολιτική θέση χωρίς ουσία, από τη στιγμή που δεν έχει το πολιτικό σθένος να παραδεχτεί ότι υπάρχουν ουσιαστικές και μάλιστα τεράστιες ευθύνες και ειπώθηκε μόνο και μόνο για να «ριχτεί στάχτη στα μάτια» και να ισοσκελιστεί στη συνείδηση των πολιτών η ανάληψη «πολιτικών ευθυνών» με την ανάληψη των ουσιαστικών, πραγματικών ευθυνών.

Πέραν αυτού ούτε ένα συγγνώμη δε ζητήθηκε από τους οικείους των θυμάτων της τραγωδίας.

Είναι προφανές, γιατί δεν έγινε από τον κ. Τσίπρα παραδοχή των ευθυνών του υπουργού του, κ. Τόσκα.

Μια τέτοια παραδοχή θα δημιουργούσε σοβαρότατο κλονισμό της κυβέρνησης και άμεσο κίνδυνο να πέσει.

Αποδεικνύεται μετά και από αυτά τα άκρως τραγικά γεγονότα ότι ο κ. Τσίπρας κι οι λοιποί κυβερνώντες θυσιάζουν την ΑΛΗΘΕΙΑ και την ΗΘΙΚΗ στο βωμό της εξουσίας.

Για όσους τυχόν σκεφτούν ή πουν ότι τα τελευταία (κεφάλαιο Ε) συνιστούν πολιτικολογία, τους απαντώ πως η ανάδειξη των πολιτικών σκοπιμοτήτων, ιδιαίτερα όταν συνδέονται με κορυφαία τραγικά γεγονότα, και γενικότερα η ανάδειξη της πολιτικής αλήθειας, κάθε άλλο παρά συνιστούν πολιτικολογία και έχουμε ηθικό χρέος να την αναδεικνύουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

Νίκος Κ. Γιαννακάκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας