Μάτι: μόλυνση στην ατμόσφαιρα μετά τις πυρκαγιές

1854
πυρκαγιές

Σαν να μην ήταν αρκετά τα πάμπολλα προβλήματα που προέκυψαν από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, οι κάτοικοι της περιοχής είναι αντιμέτωποι με ουσίες όπως ο μόλυβδος, ο αμίαντος, αλλά και τα προϊόντα καύσης του πλαστικού.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον αέρα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης και του υδροφόρου ορίζοντα.

Tο ΥΠΕΝ εξέδωσε οδηγό για την διαχείριση των αποβλήτων 2 εβδομάδες μετά

Στις 6 Αυγούστου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε οδηγό για τη διαχείριση των αποβλήτων –καμένων ή μη- στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής,   Ο σχετικός οδηγός μοιράστηκε στους δήμους των περιοχών αυτών μαζί με κατευθύνσεις για την προστασία από τα αμιαντούχα υλικά.

«Δεν έχει έρθει κανένας να μας δώσει μάσκες»

Χθες, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πυρόπληκτοι απηύθυναν έκκληση για οδηγίες και επίσημη ενημέρωση ώστε να προλάβουν τα χειρότερα.

Το χειρότερο ωστόσο είναι πως παρά την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με θέμα την λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας τρεις ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά, η σχετική πληροφόρηση δεν έφθασε ποτέ στους πληγέντες.

«Με δική μας πρωτοβουλία την πήραμε και από το ίντερνετ που είδαμε κάποιους επιστήμονες να λένε ότι είναι πολύ ανθυγιεινό το περιβάλλον και αναγκαστικά πρέπει να φοράμε μάσκες», τόνισε στο ΣΚΑΪ η κα Ελένη Πεταλά, η οποία στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχασε τους δύο γονείς της και έχει την αδελφή της στο νοσοκομείο.

«Ό,τι ακούμε στην τηλεόραση (…) Δεν έχει έρθει κανένας να μας δώσει μάσκες», τόνισε μια άλλη γυναίκα, με τους κατοίκους να ζητούν από τον πρωθυπουργό να απομακρυνθεί ο αμίαντος από εξειδικευμένο προσωπικό.

Προειδοποιούν και οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τοξική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, ενώ επισημαίνουν ότι οι μάσκες δεν προσφέρουν επαρκή προστασία.

«Το πλαστικό όταν καίγεται σε υψηλές θερμοκρασίες όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση. Οδηγείται σε παραγωγή ουσιών οι οποίες είναι και καρκινογόνες και βιοσυσωρεύσιμες που σημαίνει ότι αν μπουν στον οργανισμό μας θα παραμείνουν για ένα μεγάλο διάστημα» προειδοποιεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Επειδή το νερό είναι διαλύτης πολλών ουσιών εκεί χρειάζονται πάρα πολλές μετρήσεις για να διασφαλίσουμε ότι πράγματι το νερό που υπάρχει είναι ποιοτικά σε ανεκτό επίπεδο», εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας