Ο καύσωνας εγκαθίσταται στον καιρό της Ευρώπης

1006
2018

Βάσει της ιστοσελίδας EUobserver, ο καύσωνας θα είναι συχνότερος ως φαινόμενο σε σχέση με προηγούμενες εποχές, σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, αγρότες πλήττονται από τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες στις καλλιέργειες, εξαιτίας της ξηρασίας και τμήματα της Ευρώπης γίνονται κίτρινα και καφέ αντί για πράσινα.

«Αυτό που κάποτε θεωρούνταν ασυνήθιστα ζεστός καιρός, θα γίνει ένα συνηθισμένο φαινόμενο – σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ήδη γίνει», λέει ο ερευνητής Φριντερίκε Όττο, του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα το ενδεχόμενο καύσωνα στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Όττο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κοινωνία πρέπει να προετοιμαστεί για ολοένα συχνότερους καύσωνες «αλλά εξίσου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να περιορίσουμε την πιθανότητα εμφάνισης κάθε είδους ακραίων καιρικών φαινομένων περιορίζοντας όσο το δυνατόν δραστικότερα, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου».

Μελέτη του περασμένου έτους δείχνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να γίνουν πολύ περισσότερο συχνά αν συνεχιστεί η αύξηση των εκπομπών. «Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, 5% των Ευρωπαίων πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, καύσωνα, πλημμύρα, ξηρασία», δήλωσε στους New York Times του Σαββάτου ο Jean Jouzel, αναπληρωτής πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής ( IPCC) – το αρμόδιο επιστημονικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Βάσει άλλης μελέτης που δημοσιοποιήθηκε στο Climate Home, μια ιστοσελίδα για το κλίμα, οι επιστήμονες είναι πολύ βέβαιοι ότι αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό Κελσίου, αυξάνει το ενδεχόμενο εμφάνισης ακραίων θερμοκρασιών.

Από μεριάς της η Διεθνής Επιτροπή απαιτείται για να περιοριστεί η μέση αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι που εξακολουθεί να έχει τεράστιο αλλά διαχειρίσιμο αντίκτυπο. Αντίθετα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν φτάσουμε στο όριο αύξησης 2 βαθμών Κελσίου, μπορεί να προκληθούν αμετάκλητες αλλαγές στο οικοσύστημα της Γης.
Για να παραμείνουμε κάτω από το καίριο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου το προσχέδιο της έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής αναφέρει ότι πρέπει να περιοριστούν τάχιστα οι εκπομπές, και απαιτούνται δραστικές αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο – «ταχείες και εκτεταμένες μεταβάσεις κατά τις δύο επόμενες δεκαετίες, σε ενεργειακά, χερσαία, αστικά και βιομηχανικά συστήματα».

Πέραν της Ευρώπης

Ωστόσο τα ακραία φαινόμενα δε σημειώνονται μόνο στην Ευρώπη. Από τη δεκαετία του 1970 ο μέσος ετήσιος αριθμός των μεγάλων πυρκαγιών έχει διπλασιαστεί στις ΗΠΑ.

Η πυρκαγιά στην κοινότητα του Κέσγουικ στην Καλιφόρνια μετέτρεψε τα πάντα σε στάχτη. Η πυρκαγιά περιγράφηκε σαν ένας «πύρινος στρόβιλος» και οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε για να τον σταματήσουν.

Οι κάτοικοι κατάφεραν να διαφύγουν λίγο πριν τους προλάβει η φωτιά, όμως το μέλλον της πόλης είναι πλέον αμφίβολο.
«Δεν ξέρω αν θα έχουν τους πόρους για να ανοικοδομήσουν την πόλη … Είναι μια περιοχή χαμηλού εισοδήματος και δεν είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι θα καταφέρουν να ξαναχτίσουν», λέει ο Λίοναρντ Μότι, επόπτης της κομητείας Σάστα.

«Αυτή τη στιγμή αυτά τα φαινόμενα μοιάζουν ελαφρώς ασυνήθιστα … όμως αν αρχίσουμε να κοιτάζουμε μπροστά και συμπεριλάβουμε τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, τότε αυτό θα είναι το καινούριο σύνηθες», εξηγεί ο Σαμ Φανκχάουζερ, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Grantham για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στο London School of Economics.
«Υπάρχουν προβλέψεις ότι το είδος της ζέστης που έχουμε φέτος, μπορεί να το ζούμε κάθε δεύτερη χρονιά από το 2040 περίπου και μετά. Υπάρχει πολύ σαφής σχέση ανάμεσα στις πιθανότητες να έχουμε κύμα καύσωνα και στην κλιματική αλλαγή», επισημαίνει.

«Το κλίμα ή ο καιρός έχουν διακυμάνσεις, όμως σ’ αυτή τη διακύμανση προσθέτεις μια υψηλή θερμοκρασία και είμαστε τώρα περίπου έναν βαθμό πιο ζεστοί σε παγκόσμιο μέσο όρο απ’ ό,τι ήμασταν στην προβιομηχανική εποχή πριν από 100 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε στατιστικά να αρχίσουμε να δείχνουμε ότι η πιθανότητα μερικών φαινομένων αυξάνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ευρώπη, οι προκαταρκικές εκτιμήσεις μας λένε πως είναι περίπου δύο φορές πιθανότερο απ’ ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η οφειλόμενη στον άνθρωπο άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας».

Ο Φρανκχάουζερ λέει πως η κλιματική αλλαγή δεν περιορίζεται στα φαινόμενα ακραίου καύσωνα και πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολλές περισσότερες μεταβλητές που μπορεί να είναι επικίδνυνες για εμάς, θα έχουμε περισσότερα φαινόμενα ξηρασίας και αυτό θα είναι πραγματικά αποδιοργανωτικό … Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε υπερβολικά πολύ νερό … πλημμύρες, κυκλώνες … Πολύ μεγάλες ζημιές συνδέονται με το υπερβολικά πολύ νερό, όσες και ζημιές από το όχι αρκετό νερό», λέει.

«Θα είναι πολύ αποδιοργανωτικό για την οικονομία, όμως σε ορισμένα πράγματα μπορούμε να προσαρμοστούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τις γεωργικές πρακτικές μας … μπορούμε να κλιματίζουμε φυσικά τα σπίτια μας … Όμως θα είναι τελικά πολύ αποδιοργανωτικό και θα πρέπει να αλλάξουμε την υποδομή μας … Αξίζει να το κάνουμε επειδή θα έχουμε πολύ διαφορετικό κλίμα, όμως θα είναι πολύ, πολύ δαπανηρό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας