Καρδιακές νόσοι και ψυχιατρικές παθήσεις πλήττουν τους οικονομικά αδύναμους

2327
οικονομικά

Yψηλά ποσοστά καρδιακής νόσου και υπέρτασης καθώς και ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ψυχιατρικών παθήσεων, παρατηρήθηκαν σε οικονομικά αδύναμους και ανασφάλιστους ασθενείς που εξετάστηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΔΥΑ) κατά το χρονικό διάστημα 2012-2015. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου, η εργασιακή κατάσταση και ιδιαίτερα η ανεργία επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανθρώπων αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης και μειώνοντας τους δείκτες προσωπικής ευεξίας.

«Οι συνιστώσες της καρδιαγγειακής νόσου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, πράγμα αναμενόμενο με βάση τον επιπολασμό στον γενικό πληθυσμό, ενώ τα ποσοστά των ψυχιατρικών παθήσεων είναι ιδιαίτερα αυξημένα, πράγμα που δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση των ασθενών αυτών» αναφέρεται σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την καταγραφή τής συχνότητας εμφάνισης (επιπολασμού) των νοσημάτων σε ομάδα Ελλήνων ασθενών οικονομικά αδυνάτων και ανασφάλιστων, με την ταυτόχρονη σύγκρισή τους με τον γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη βασίστηκε στα αποτελέσματα εξετάσεων 811 ασθενών με μέση ηλικία 62,85 έτη, που προσήλθαν στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων κατά τα έτη 2012-2015, λόγω αδυναμίας αγοράς των φαρμάκων που ελάμβαναν ως θεραπεία. Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι σε ποσοστό 39,8% έπασχαν από καρδιολογική νόσο-υπέρταση, 14,5% από δυσλιπιδαιμία, 13,2% από σακχαρώδη διαβήτη, 12,6% από κάποια ψυχιατρική νόσο, 7% από γαστρεντερολογική νόσο, 6,7% από κάποια πνευμονολογική πάθηση, 4,8% από λοιπή ενδοκρινολογική νόσο και τέλος 1,4% από σιδηροπενική αναιμία. Ειδικότερα, στους 102 ασθενείς με κάποια ψυχιατρική νόσο, 52% έπασχαν από κατάθλιψη, 22,5% από κάποια ψυχωσική διαταραχή, 9,8% από αγχώδη διαταραχή, 4,9% από σχιζοφρένεια, 3,9% από διπολική διαταραχή και 6,9% από άλλη διαταραχή του συναισθήματος. Αναφορικά με το σακχαρώδη διαβήτη, 85% ήταν μη ινσουλινο-εξαρτώμενοι και μόλις 15% ινσουλινο-εξαρτώμενοι, ενώ ανάμεσα στις παθήσεις του αναπνευστικού 35% έπασχαν από άσθμα, 37% από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, 17% από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και 11% από χρόνια βρογχίτιδα. Στα λοιπά ενδοκρινολογικά νοσήματα συμπεριλαμβάνεται η θυρεοειδοπάθεια και η οστεοπόρωση, ενώ στα νοσήματα του γαστρεντερολογικού όλοι οι ασθενείς έχουν επίσημη διάγνωση γαστρίτιδα και μόλις δύο νόσο του Crohn.

Η συγκεκριμένη μελέτη των Ιωάννη Δρίκου, Αλέξανδρου Σαχινίδη και Ιωάννας Βάσση παρουσιάζεται με τη μορφή αναρτημένης ανακοίνωσης με τίτλο «Επιπολασμός νοσημάτων σε ασθενείς που πλήττονται από την οικονομική κρίση (2012-2015)» στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία με Διεθνή Συμμετοχή, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας