Ν. Χουντής προς Μ. Ντράγκι: «Έχει προταθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση να προσφύγει στην Προληπτική Γραμμή;»

2453
ντράγκι
«Τι δημοσιονομικά ή άλλα μέτρα θα ζητηθούν από την Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση;».

Το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας σε νέο Μνημόνιο μέσω της προληπτικής γραμμής του ESM, που θα σημάνει ενδεχομένως και νέα μέτρα για τον ελληνικό λαό, θέτει με γραπτή ερώτηση ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του μνημονεύει νέες δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για την ανάγκη προσφυγής στην προληπτική γραμμή του άρθρου 14[1] του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά και δημοσιεύματα που θέλουν το πρόσφατο Washington Group να συζητά αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι σύμφωνα με το άρθρο 2.2.β[2] των Κατευθυντήριων Γραμμών του ESM για τη χορήγηση προληπτικής χρηματοδοτικής συνδρομής, απαιτείται το αιτούν κράτος μέλος να έχει βιώσιμο χρέος.

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ζητά από την ΕΚΤ να τον ενημερώσει ποιες θα είναι οι «πρόσθετες υποχρεώσεις όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις» που θα προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο που συνοδεύει την προληπτική γραμμή του ESM, καθώς επίσης, εάν έχει προταθεί επίσημα προς την Ελλάδα η προσφυγή στην Προληπτική Χρηματοδότηση του ESM και τι θέση πήρε η ελληνική κυβέρνηση.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής ρωτά τον Πρόεδρο της ΕΚΤ ποια είναι η θέση της, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και με ποια μέτρα ελάφρυνσης θα το θεωρούσε βιώσιμο.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Πρόσφατα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να προσφύγει στην Προληπτική Χρηματοδοτική Συνδρομή, του άρθρου 14 της Συνθήκης του ESM, μετά την τυπική ολοκλήρωση του 3ου ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, με στόχο την επιτυχή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και ευρωπαϊκού τύπου, στο πρόσφατο Washington Group, και η ΕΚΤ υποστήριξε την προσφυγή στην Προληπτική Χρηματοδότηση, η οποία σε συνδυασμό με το ταμειακό απόθεμα που δημιουργείται με ποσά από τις δόσεις του 3ου προγράμματος, θα επιτρέψουν την καλύτερη χρηματοδότηση των δανεικών αναγκών της Ελλάδας, από τις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Προληπτικής Χρηματοδοτικής Συνδρομής (άρθρο 2.2.β), η Ελλάδα για να αιτηθεί την προληπτική γραμμή, οφείλει να έχει βιώσιμο χρέος.

Ερωτάται η ΕΚΤ:

1) Ποιο είναι τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα το καθιστούσαν  βιώσιμο, σύμφωνα με την ΕΚΤ;

2) Έχει προταθεί επίσημα προς την Ελλάδα η προσφυγή στην Προληπτική Χρηματοδότηση του ESM και τι θέση πήρε η ελληνική κυβέρνηση;

3)  Σε περίπτωση που η Ελλάδα προσφύγει τελικά στην Προληπτική Χρηματοδότηση θα υπάρξουν πρόσθετες υποχρεώσεις όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις;

[1] https://www.esm.europa.eu/sites/default/files/20150203_-_esm_treaty_-_el.pdf

[2] https://www.esm.europa.eu/sites/default/files/esm_guideline_on_precautionary_financial_assistance.pdf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας